Ilka kontra Milka - lesz új túrórudi?

Pénzcentrum
2008. november 10. 08:45

Ma kezdődik a per, amely eldönti, bővülhet-e a hazai túrórudi-piac. Az Ilka-Milka pert Ilka Gábor indította az "Ilka Rudolf" védjegybejegyzést elutasító szabadalmi hivatali határozat kapcsán - olvasható a Népszabadságban.

Egy pécsi testvérpár, Ilkáék még 2005-ben határoztak úgy, hogy létrehozzák a saját maguk túrórudiját, azaz Rudolfját. A termék neve pedig a családi név lett, így jött létre az Ilka Rudolf. A desszert csomagolása kék volt, a az Ilka Rudolf felirat mellett egy kék-fehér tengerimalac volt látható.

Próbaként 100 ezer darabot le is gyártattak belőle, s kérték a Magyar Szabadalmi Hivatalnál a védjegybejegyzést. A Milka csoki gyártója azonban felszólalt a bejegyzés ellen, mivel szerintük a csomagolás lila színe és az Ilka szó is hasonló a Milkához. Sérelmezték a csomagoláson szereplő állatot is. Így a szabadalmi hivatal elutasította a védjegybejegyzési kérelmet.

Erre megváltoztatták a termék kinézetét, s újra kérték Ilkáék a bejegyzést. A csomagolás kék helyett zöld lett, a kézzel írott betűt nyomtatott váltotta fel, s eltűnt a malac is. A Milkának viszont még így sem tetszett a termék, a szabadalmi hivatal pedig újra elutasított, az indoklás az volt, hogy a szóelemek nagyfokú hasonlóságát az eltérések nem tudták annyira ellensúlyozni.

Ilkáék ekkor fordultak a Fővárosi Bírósághoz, sérelmezik, hogy a szabadalmi hivatal önmagával ellentétes állításokat tett, egy korábbi elutasításban például az állt, hogy a Milka és az Ilka ugyan csaknem azonosak, azonban a Rudolf kellő megkülönböztetést biztosít. Érdekes módon a termék elutasítását követően került piacra a Danone-nal közösen megjelentetett Milka csokoládé bevonatú Super Rudi. A Milka szerint ez a kulcsmárkájuk, melynek története több mint 100 éves.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm