12 °C Budapest

Ilka kontra Milka - lesz új túrórudi?

Pénzcentrum
2008. november 10. 08:45

Ma kezdődik a per, amely eldönti, bővülhet-e a hazai túrórudi-piac. Az Ilka-Milka pert Ilka Gábor indította az "Ilka Rudolf" védjegybejegyzést elutasító szabadalmi hivatali határozat kapcsán - olvasható a Népszabadságban.

Egy pécsi testvérpár, Ilkáék még 2005-ben határoztak úgy, hogy létrehozzák a saját maguk túrórudiját, azaz Rudolfját. A termék neve pedig a családi név lett, így jött létre az Ilka Rudolf. A desszert csomagolása kék volt, a az Ilka Rudolf felirat mellett egy kék-fehér tengerimalac volt látható.

Próbaként 100 ezer darabot le is gyártattak belőle, s kérték a Magyar Szabadalmi Hivatalnál a védjegybejegyzést. A Milka csoki gyártója azonban felszólalt a bejegyzés ellen, mivel szerintük a csomagolás lila színe és az Ilka szó is hasonló a Milkához. Sérelmezték a csomagoláson szereplő állatot is. Így a szabadalmi hivatal elutasította a védjegybejegyzési kérelmet.

Erre megváltoztatták a termék kinézetét, s újra kérték Ilkáék a bejegyzést. A csomagolás kék helyett zöld lett, a kézzel írott betűt nyomtatott váltotta fel, s eltűnt a malac is. A Milkának viszont még így sem tetszett a termék, a szabadalmi hivatal pedig újra elutasított, az indoklás az volt, hogy a szóelemek nagyfokú hasonlóságát az eltérések nem tudták annyira ellensúlyozni.

Ilkáék ekkor fordultak a Fővárosi Bírósághoz, sérelmezik, hogy a szabadalmi hivatal önmagával ellentétes állításokat tett, egy korábbi elutasításban például az állt, hogy a Milka és az Ilka ugyan csaknem azonosak, azonban a Rudolf kellő megkülönböztetést biztosít. Érdekes módon a termék elutasítását követően került piacra a Danone-nal közösen megjelentetett Milka csokoládé bevonatú Super Rudi. A Milka szerint ez a kulcsmárkájuk, melynek története több mint 100 éves.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06