31 °C Budapest

Ilka kontra Milka - lesz új túrórudi?

Pénzcentrum
2008. november 10. 08:45

Ma kezdődik a per, amely eldönti, bővülhet-e a hazai túrórudi-piac. Az Ilka-Milka pert Ilka Gábor indította az "Ilka Rudolf" védjegybejegyzést elutasító szabadalmi hivatali határozat kapcsán - olvasható a Népszabadságban.

Egy pécsi testvérpár, Ilkáék még 2005-ben határoztak úgy, hogy létrehozzák a saját maguk túrórudiját, azaz Rudolfját. A termék neve pedig a családi név lett, így jött létre az Ilka Rudolf. A desszert csomagolása kék volt, a az Ilka Rudolf felirat mellett egy kék-fehér tengerimalac volt látható.

Próbaként 100 ezer darabot le is gyártattak belőle, s kérték a Magyar Szabadalmi Hivatalnál a védjegybejegyzést. A Milka csoki gyártója azonban felszólalt a bejegyzés ellen, mivel szerintük a csomagolás lila színe és az Ilka szó is hasonló a Milkához. Sérelmezték a csomagoláson szereplő állatot is. Így a szabadalmi hivatal elutasította a védjegybejegyzési kérelmet.

Erre megváltoztatták a termék kinézetét, s újra kérték Ilkáék a bejegyzést. A csomagolás kék helyett zöld lett, a kézzel írott betűt nyomtatott váltotta fel, s eltűnt a malac is. A Milkának viszont még így sem tetszett a termék, a szabadalmi hivatal pedig újra elutasított, az indoklás az volt, hogy a szóelemek nagyfokú hasonlóságát az eltérések nem tudták annyira ellensúlyozni.

Ilkáék ekkor fordultak a Fővárosi Bírósághoz, sérelmezik, hogy a szabadalmi hivatal önmagával ellentétes állításokat tett, egy korábbi elutasításban például az állt, hogy a Milka és az Ilka ugyan csaknem azonosak, azonban a Rudolf kellő megkülönböztetést biztosít. Érdekes módon a termék elutasítását követően került piacra a Danone-nal közösen megjelentetett Milka csokoládé bevonatú Super Rudi. A Milka szerint ez a kulcsmárkájuk, melynek története több mint 100 éves.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?