15 °C Budapest

Ilka kontra Milka - lesz új túrórudi?

Pénzcentrum
2008. november 10. 08:45

Ma kezdődik a per, amely eldönti, bővülhet-e a hazai túrórudi-piac. Az Ilka-Milka pert Ilka Gábor indította az "Ilka Rudolf" védjegybejegyzést elutasító szabadalmi hivatali határozat kapcsán - olvasható a Népszabadságban.

Egy pécsi testvérpár, Ilkáék még 2005-ben határoztak úgy, hogy létrehozzák a saját maguk túrórudiját, azaz Rudolfját. A termék neve pedig a családi név lett, így jött létre az Ilka Rudolf. A desszert csomagolása kék volt, a az Ilka Rudolf felirat mellett egy kék-fehér tengerimalac volt látható.

Próbaként 100 ezer darabot le is gyártattak belőle, s kérték a Magyar Szabadalmi Hivatalnál a védjegybejegyzést. A Milka csoki gyártója azonban felszólalt a bejegyzés ellen, mivel szerintük a csomagolás lila színe és az Ilka szó is hasonló a Milkához. Sérelmezték a csomagoláson szereplő állatot is. Így a szabadalmi hivatal elutasította a védjegybejegyzési kérelmet.

Erre megváltoztatták a termék kinézetét, s újra kérték Ilkáék a bejegyzést. A csomagolás kék helyett zöld lett, a kézzel írott betűt nyomtatott váltotta fel, s eltűnt a malac is. A Milkának viszont még így sem tetszett a termék, a szabadalmi hivatal pedig újra elutasított, az indoklás az volt, hogy a szóelemek nagyfokú hasonlóságát az eltérések nem tudták annyira ellensúlyozni.

Ilkáék ekkor fordultak a Fővárosi Bírósághoz, sérelmezik, hogy a szabadalmi hivatal önmagával ellentétes állításokat tett, egy korábbi elutasításban például az állt, hogy a Milka és az Ilka ugyan csaknem azonosak, azonban a Rudolf kellő megkülönböztetést biztosít. Érdekes módon a termék elutasítását követően került piacra a Danone-nal közösen megjelentetett Milka csokoládé bevonatú Super Rudi. A Milka szerint ez a kulcsmárkájuk, melynek története több mint 100 éves.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem