8 °C Budapest

Ilka kontra Milka - lesz új túrórudi?

Pénzcentrum
2008. november 10. 08:45

Ma kezdődik a per, amely eldönti, bővülhet-e a hazai túrórudi-piac. Az Ilka-Milka pert Ilka Gábor indította az "Ilka Rudolf" védjegybejegyzést elutasító szabadalmi hivatali határozat kapcsán - olvasható a Népszabadságban.

Egy pécsi testvérpár, Ilkáék még 2005-ben határoztak úgy, hogy létrehozzák a saját maguk túrórudiját, azaz Rudolfját. A termék neve pedig a családi név lett, így jött létre az Ilka Rudolf. A desszert csomagolása kék volt, a az Ilka Rudolf felirat mellett egy kék-fehér tengerimalac volt látható.

Próbaként 100 ezer darabot le is gyártattak belőle, s kérték a Magyar Szabadalmi Hivatalnál a védjegybejegyzést. A Milka csoki gyártója azonban felszólalt a bejegyzés ellen, mivel szerintük a csomagolás lila színe és az Ilka szó is hasonló a Milkához. Sérelmezték a csomagoláson szereplő állatot is. Így a szabadalmi hivatal elutasította a védjegybejegyzési kérelmet.

Erre megváltoztatták a termék kinézetét, s újra kérték Ilkáék a bejegyzést. A csomagolás kék helyett zöld lett, a kézzel írott betűt nyomtatott váltotta fel, s eltűnt a malac is. A Milkának viszont még így sem tetszett a termék, a szabadalmi hivatal pedig újra elutasított, az indoklás az volt, hogy a szóelemek nagyfokú hasonlóságát az eltérések nem tudták annyira ellensúlyozni.

Ilkáék ekkor fordultak a Fővárosi Bírósághoz, sérelmezik, hogy a szabadalmi hivatal önmagával ellentétes állításokat tett, egy korábbi elutasításban például az állt, hogy a Milka és az Ilka ugyan csaknem azonosak, azonban a Rudolf kellő megkülönböztetést biztosít. Érdekes módon a termék elutasítását követően került piacra a Danone-nal közösen megjelentetett Milka csokoládé bevonatú Super Rudi. A Milka szerint ez a kulcsmárkájuk, melynek története több mint 100 éves.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 26. hétfő
Géza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem