Megszűnnek a TEÁOR-számok a cégeljárásban

Pénzcentrum
2008. október 7. 11:08

A jövőben megszűnhet a TEÁOR-számok cégeljárásban történő alkalmazása, és ez esetben a cégbíróságok 2009. március 1-jéig hivatalból törlik a számokat a cégjegyzékből - derült ki a PricewaterhouseCoopers Adó és Jogi Hírleveléből.

A Cégjegyzéknek továbbra is tartalmaznia kellene a cég főtevékenységét és a létesítő okiratban meghatározott további tevékenységi köreit, azonban azok statisztikai nómenklatúra szerinti besorolása nélkül.

Törlésre kerülhet az az eddig hatályos előírás is, mely értelmében ha a gazdasági társaság alapítói ún. szerződésmintát alkalmaznak, akkor kötelesek a főtevékenységet TEÁOR részletezettséggel meghatározni.

Az adóhatóság részére a fő- és melléktevékenységet továbbra is a TEÁOR-kódoknak megfelelő részletezettséggel kellene bejelenteni.

Ennek az éves adóbevallással egyidejűleg, a hatóság által rendelkezésre bocsátott elektronikus nyomtatványon kellene eleget tenni a jövőben. A bejelentés költség- és illetékmentes, azonban elmulasztása esetén az adóhatóság bírságot vethet ki.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mivel a TEÁOR-számok megváltoztatása nem érinti a korábban megszerzett jogosultságokat, így nem szolgálhat alapul a vállalkozások részére kiadott hatósági engedélyek felülvizsgálatára, visszavonására, valamint hatályának szűkítésére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?