15 °C Budapest

Kötelező lehet az elektronikus mérleg benyújtása

Pénzcentrum
2008. szeptember 10. 08:15

2009. január 1-jétől kötelezővé tenné a Pénzügyminisztérium a társaságok mérlegének elektronikus úton történő benyújtását, jelenleg erre csak ügyvédi aláírás után van lehetőség, a könyvelők ebben az ügyben nem járhatnak el - írja a Napi Gazdaság.

A mérleg ügyfélkapun keresztüli benyújtásán még dolgozik a tárca, egyéb vállalkozásoktól érkező panaszokkal együtt, például egyes adatszolgáltatási kötelezettség duplázódásának elkerülésén is.

Ilyen például a munkáltatók évi adatszolgáltatási kötelezettsége az országos nyugdíjfolyósító számára foglalkoztatottaik adatairól, amiről egyébként az APEH-nak benyújtott anyagokból is értesülhetne.

A PM szerint fontos ugyan a párhuzamosság megszűntetése, de a leendő nyugdíjasok adatbázisának megfelelősége legalább ilyen jelentősséggel bír.

Az elektronikus adatszolgáltatás ügyében egyébként egymásra mutogatás folyik, ugyanis a PM szerint az önkormányzatok feladata lenne a jogi feltételek megteremtése, például a helyi iparűzési adó benyújtásához, a budapesti városháza viszont úgy gondolja, az adózás rendjéről szóló törvénynek kell ezt rögzítenie.

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?