23 °C Budapest

Cipőt és ruhát veszünk

Pénzcentrum
2008. július 24. 10:17

A változatlan áron számított kiskereskedelmi termékforgalom 2008 májusában 1,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől a naptárhatástól megtisztított adatok alapján. Az értékesítés volumene azonban az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal mérséklődött - derül ki a KSH legfrissebb adataiból.


2008 májusában összesen 515 milliárd forint értékű árut forgalmaztak az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben. Az idei év első öt hónapjában az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek változatlan áron számított forgalma 1,7 százalékkal, májusban pedig 1,3 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától.

Az értékesítések jelentős részét (91%-át) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper-, szupermarketek, vegyesboltok) forgalma 1,4 százalékkal esett vissza, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek eladásai 0,2 %-kal növekedtek. Májusban a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalmának volumene 0,5%-kal elmaradt az április szinthez képest.


Az első öt hónap során a nem-élelmiszer kiskereskedelem változatlan áras forgalma 3,0 százalékkal, májusban 1,9 százalékkal mérséklődött 2007 azonos időszakához képest. Májusban a vegyes-, és a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletek, valamint a textil-, ruházati és lábbeliüzletek változatlan áron számított forgalma meghaladta az előző év azonos hónapjának szintjét, míg a többi tevékenységcsoport forgalma csökkent. A legnagyobb mértékben a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-üzletek eladásai estek vissza; az iparcikk jellegű vegyes, valamint a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikk üzletek változatlan áron számított forgalma csak kismértékben maradt el az előző év azonos szintjétől. A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma májusban 0,1%-kal emelkedett az áprilishoz képest, a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint.


Az Eurostat gyorsbecslése szerint májusban a kiskereskedelmi forgalom a 27 tagállamban 2,0 százalékkal növekedett az előző év azonos hónapjához képest. Az egyes tagállamok között kiemelkedő mértékben emelkedett a forgalom Nagy-Britanniában és Litvániában, a legnagyobb mértékű visszaesést Spanyolországban, Lettországban és Észtországban mérték.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm