Projektdoktorok segítenek átjutni a számlahegyen

Pénzcentrum
2008. július 16. 09:15

Az I. Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) Humánerőforrás-fejlesztési operatív programjánál (HEFOP) jelenleg 76 százalékos szinten áll az uniós forráslehívás, azonban még több mint 1000 projekt végrehajtása fejeződik be az év végéig, amely jelentősen javíthat a mutatón - értesült a Világgazdaság.

A kedvezményezetteknek igyekezniük kell az elszámolással, a hatályos jogszabályok szerint ugyanis a projektjük keretében feldolgozott számlákat 2008. december 31-ig fizethetik ki, s összesen kilencven napjuk van a zárójelentés elkészítésére és benyújtására Ríz Ádám, a Humán Erőforrás Programok Irányító Hatóságának (IH) igazgatója.

Ezt követően, amennyiben nem kell javítani, 60 nap áll rendelkezésre a kifizetéshez. Az eddigi tapasztalatok szerint ez az idő azonban általában hosszabb, főként a pályázók határidő-túllépése, gyakorta a szükséges javítások, de olykor az intézmények elhúzódó ügyintézése miatt is.

A szakember még mindezt figyelembe véve sem zárja ki a 2004-2006-os program esetében a közel 100 százalékos forráslehívás lehetőségét, sőt az IH már több intézkedést is tett ennek érdekében. Az év elején indított abszorpciós cselekvési terv értelmében 15-17 milliárd forintnyi többlet-kötelezettségvállalást kezdeményeztek. Összhangban vele újra kiírták a HEFOP legnépszerűbb, 3.4.1-es számú pályázatát a munkahelyi képzések támogatására, 4 milliárd forintos kerettel.

Az IH kezdeményezésére úgynevezett projektdoktorok is segítik a pályázókat az elszámolások, a projekt-előrehaladási jelentések (PEJ) elkészítésében. Egy jól elkészített PEJ feldolgozása sokkal kevesebb időt vesz igénybe, így sokkal gyorsabban pénzhez lehet jutni. Ezen a téren azonban a HEFOP igazgatója szerint még sok a tennivalója a pályázóknak, ugyanis nem érzékelik azt a fejlődést, amelyre az idő előrehaladtával számítottak.

EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 8. 19:18