18 °C Budapest

Döcögve, de halad az e-cégeljárás

Pénzcentrum
2008. július 16. 09:00

Naponta átlagosan 2200 - 2300 elektronikus kérelem érkezik a cégbíróságokra. Az egyórás cégbejegyzési szabályok szerint eddig Budapesten már több mint 400 új gazdasági társaságot vettek nyilvántartásba - írja a Világgazdaság.

A július elseje óta regisztrált társaságok többsége kft., mellettük akad néhány bt., sőt, részvénytársaság is. Az első napokban ugyan akadtak kisebb-nagyobb fennakadások, az elektronikus rendszer például a kérelmek mintegy 40 százalékát nem továbbította a cégbíróságokra, technikai okok, illetve a nyomtatványok hibái miatt. Az arány mára 10-11 százalékra csökkent.

Folyamatosan javítja a hibákat a bíróságok informatikai hátterét biztosító Microsec Kft., sőt az elmúlt napokban korszerűsítették a Fővárosi Cégbíróságon az áramszünet esetén védelmet nyújtó biztonsági informatikai rendszert, a Pest Megyei Bíróságon pedig az úgynevezett előszerkesztéssel érkezett adatok automatikus átemelésével kapcsolatos problémákat.

A két bírságokon már működik az 1 órás cégbejegyzés is, azonban gondot okoz, hogy a jogi képviselőktől gyakran hibásan kitöltött nyomtatványok érkeznek. Amiatt is késhetnek az eljárások, mert a kérelmek több mint 50 százalékát a munkaidő után kapják meg a cégbíróságok, így feltorlódnak a reggel 9 órási munkakezdésre az ügyek. Amennyiben viszont idejében beérkeznek a hibátlan iratok, akkor mindössze 20-25 perc az ügyintézés.

NEKED AJÁNLJUK
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?