Hogyan egyszerűsíthető le a pályázati procedúra?

Pénzcentrum
2008. július 15. 10:53

Az egyszerűsödő, de még mindig terjedelmes dokumentációt és hosszadalmas utánajárást igénylő pályázatokhoz számos iratot, igazolást be kell szerezni. Köztudott, hogy a sikertelen pályázatok zöme könnyen elkerülhető jogosultsági, illetve formai hibák miatt hullik ki a rostán. A K&H Pályázati igazgatósága tanácsadói szolgáltatása mellett abban is segít, hogy átvállalja a pályázati adminisztráció egy részét.

A magyarországi kis- és középvállalkozások számára az európai uniós források esélyt jelentenek a megerősödéshez, megújuláshoz és növekedéshez. Számos vállalkozás ugyanakkor idő- és emberi erőforrás-hiány miatt egyszerűen nem tud foglalkozni azzal, hogy pályázatot nyújtson be. Akik pedig pályáznak, sokszor követnek el olyan hibákat, melyek megfelelő tanácsadás és / vagy pályázatírói háttér mellett nem fordulhatnának elő. A MAG Zrt. munkatársaitól kapott információk alapján a 2007-ben, a GOP és KMOP kiírásaira benyújtott sikertelen pályázatok többségét formai vagy jogosultsági okokból utasították el.

Ez tulajdonképpen érthető, hiszen egy átlagosnak tekinthető GOP 211/B pályázat esetében is előfordulhat, hogy mintegy 12 különböző dokumentumot kell beszerezni és kötelező mellékletként csatolni az anyaghoz. Ilyenek például: az éves beszámoló, az árajánlatok, a projektben érintett ingatlanok tulajdonosától vagy bérbeadójától származó hozzájárulások, építési engedélyek, tervdokumentációk, cégismertető, minőségbiztosítási igazolások, illetve az önrész rendelkezésre állásának igazolása. A teljesség igénye nélkül felsorolva is számos irat tehát, melyeket sokszor hosszas utánajárással lehet csak megszerezni. Különösen sok dokumentumot igényelnek az olyan pályázatok, melyek tárgya egy infrastrukturális és / vagy ingatlan-beruházást is igénylő projekt.

"A Pályázati igazgatóság szakemberei az adatlap kitöltése és az üzleti terv elkészítése mellett a pályázathoz szükséges mellékletek, illetve azok alaki követelményeinek meghatározásában is segítenek a vállalkozásoknak, hogy mind formai, mind szakmai szempontból kiváló pályázati dokumentáció készülhessen. A mi szemünk már egyből kiszúrja, hogy hiányzik-e valami a dokumentációból, vagy pl. a szállító minden szükséges formai kellékkel ellátott ajánlatot küldött-e a beszerzendő eszközökről", mondja Bognár Mihály, a K&H Pályázati igazgatóságának vezetője. "Jelentős adminisztrációs terhet vehetünk le a kkv-k válláról azzal is, hogy a pályázat elkészítésén túlmenően ügyfeleink nyertes projektjeit a támogatás megítélésétől kezdve a pénzügyi elszámolások lezárásáig végigkísérjük", teszi hozzá.

2007 és 2013 között hazánk mintegy 6900 millió forintnyi támogatásra számíthat az EU Strukturális alapjaiból. Ezt a hazai állami források 1300 millió forinttal egészítik ki, mely összeg mezőgazdasági és vidékfejlesztési célra kerül elkülönítésre. 2007-ben és 2008. I félévében a vállalkozások fejlesztését szolgáló GOP és KMOP felhívások keretében összesen 3500 pályázó számára több mint 78 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ítélt meg az irányító hatóság. A K&H Pályázati igazgatósága célja, hogy hozzájáruljon a kkv-k minél hatékonyabb forráshoz jutásához az uniós és hazai támogatások tekintetében.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Pályázati igazgatóság ügyfelei 2008. június 30-ig 1,3 milliárd forint értékben nyújtottak be támogatási igényt a különböző pályázati felhívásokra. Ha mindnyájan sikerrel pályáznának, mintegy 4 milliárd forint értékű beruházás valósulna meg, hozzájárulva több száz munkahely megtartásához és létrehozásához. A pályázatok többségének elbírálása folyamatban van, az eredmények augusztus és szeptember során várhatók. Az ügyfelekkel történő előzetes konzultáció alapján a Pályázati igazgatóság a projektek szakmai és pénzügyi lebonyolításában is részt vesz majd.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20