Hogyan egyszerűsíthető le a pályázati procedúra?

Pénzcentrum
2008. július 15. 10:53

Az egyszerűsödő, de még mindig terjedelmes dokumentációt és hosszadalmas utánajárást igénylő pályázatokhoz számos iratot, igazolást be kell szerezni. Köztudott, hogy a sikertelen pályázatok zöme könnyen elkerülhető jogosultsági, illetve formai hibák miatt hullik ki a rostán. A K&H Pályázati igazgatósága tanácsadói szolgáltatása mellett abban is segít, hogy átvállalja a pályázati adminisztráció egy részét.

A magyarországi kis- és középvállalkozások számára az európai uniós források esélyt jelentenek a megerősödéshez, megújuláshoz és növekedéshez. Számos vállalkozás ugyanakkor idő- és emberi erőforrás-hiány miatt egyszerűen nem tud foglalkozni azzal, hogy pályázatot nyújtson be. Akik pedig pályáznak, sokszor követnek el olyan hibákat, melyek megfelelő tanácsadás és / vagy pályázatírói háttér mellett nem fordulhatnának elő. A MAG Zrt. munkatársaitól kapott információk alapján a 2007-ben, a GOP és KMOP kiírásaira benyújtott sikertelen pályázatok többségét formai vagy jogosultsági okokból utasították el.

Ez tulajdonképpen érthető, hiszen egy átlagosnak tekinthető GOP 211/B pályázat esetében is előfordulhat, hogy mintegy 12 különböző dokumentumot kell beszerezni és kötelező mellékletként csatolni az anyaghoz. Ilyenek például: az éves beszámoló, az árajánlatok, a projektben érintett ingatlanok tulajdonosától vagy bérbeadójától származó hozzájárulások, építési engedélyek, tervdokumentációk, cégismertető, minőségbiztosítási igazolások, illetve az önrész rendelkezésre állásának igazolása. A teljesség igénye nélkül felsorolva is számos irat tehát, melyeket sokszor hosszas utánajárással lehet csak megszerezni. Különösen sok dokumentumot igényelnek az olyan pályázatok, melyek tárgya egy infrastrukturális és / vagy ingatlan-beruházást is igénylő projekt.

"A Pályázati igazgatóság szakemberei az adatlap kitöltése és az üzleti terv elkészítése mellett a pályázathoz szükséges mellékletek, illetve azok alaki követelményeinek meghatározásában is segítenek a vállalkozásoknak, hogy mind formai, mind szakmai szempontból kiváló pályázati dokumentáció készülhessen. A mi szemünk már egyből kiszúrja, hogy hiányzik-e valami a dokumentációból, vagy pl. a szállító minden szükséges formai kellékkel ellátott ajánlatot küldött-e a beszerzendő eszközökről", mondja Bognár Mihály, a K&H Pályázati igazgatóságának vezetője. "Jelentős adminisztrációs terhet vehetünk le a kkv-k válláról azzal is, hogy a pályázat elkészítésén túlmenően ügyfeleink nyertes projektjeit a támogatás megítélésétől kezdve a pénzügyi elszámolások lezárásáig végigkísérjük", teszi hozzá.

2007 és 2013 között hazánk mintegy 6900 millió forintnyi támogatásra számíthat az EU Strukturális alapjaiból. Ezt a hazai állami források 1300 millió forinttal egészítik ki, mely összeg mezőgazdasági és vidékfejlesztési célra kerül elkülönítésre. 2007-ben és 2008. I félévében a vállalkozások fejlesztését szolgáló GOP és KMOP felhívások keretében összesen 3500 pályázó számára több mint 78 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ítélt meg az irányító hatóság. A K&H Pályázati igazgatósága célja, hogy hozzájáruljon a kkv-k minél hatékonyabb forráshoz jutásához az uniós és hazai támogatások tekintetében.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Pályázati igazgatóság ügyfelei 2008. június 30-ig 1,3 milliárd forint értékben nyújtottak be támogatási igényt a különböző pályázati felhívásokra. Ha mindnyájan sikerrel pályáznának, mintegy 4 milliárd forint értékű beruházás valósulna meg, hozzájárulva több száz munkahely megtartásához és létrehozásához. A pályázatok többségének elbírálása folyamatban van, az eredmények augusztus és szeptember során várhatók. Az ügyfelekkel történő előzetes konzultáció alapján a Pályázati igazgatóság a projektek szakmai és pénzügyi lebonyolításában is részt vesz majd.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 5. vasárnap
Györgyi
18. hét
Május 5.
Anyák napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 4. 19:21
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem