Fokozatosan nő a kkv-szektorban a bizalom

Pénzcentrum
2008. június 5. 10:18

Az ECOSTAT kis- és középvállalati konjunktúra-indexe 2008 májusában megegyezett a nagyvállalatok körében mért értékkel, s így 86,6 százalékot tett ki. Ez valamelyest meghaladja az előző hónapi értéket. A kkv kör üzleti várakozásainak tendenciája egy éve alig változik, a döntően magyar kézben lévő vállalkozások az első öt hónapban mérsékelt bizalommal tekintenek a gazdasági lehetőségeikre.

2008 első harmadában a döntően hazai tulajdonú vállalkozások kiegyensúlyozott üzleti várakozásokkal tekintenek fejlődési esélyeikre. A szektor számára pozitív fordulatot jelenthet a lakossági fogyasztás, s a belföldi kereslet élénkülése.


Az előző 3 hónap során a kkv-k 45 százalékának nem változott a teljesítménye, miközben növekedésről 31 százalék, csökkenésről 24 százalék számolt be. A következő negyedévre vonatkozóan a cégek 44 százaléka gondolja úgy, hogy teljesítménye szinten marad, 40 százalék a kibocsátás növekedésére számít.

A pesszimista cégek aránya áprilishoz képest kis mértékben mérséklődött, részesedésük így 16 százalékos. A fejlődést a cégek megítélése szerint legnagyobb mértékben a magas arányú elvonások, valamint a gyenge hazai vásárlóerő nehezíti.

A tevékenység jelentős bővítésével csupán a cégek 3 százaléka számol a következő negyedévben, miközben kis mértékű bővítést 43 százalék kíván végrehajtani. A cégek fele nem lát esélyt új tevékenység megkezdésére.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kkv-k megítélése szerint a működés anyagi feltételei sem javulnak lényegesen. A májusi előrejelzéseik szerint 56 százalék feltételezi likviditásának rövid távú változatlanságát, s javulásban bízik minden negyedik vállalkozás. Áprilishoz képest 25 százalékról 20 százalékra mérséklődött azon kkv-k aránya, amelyek pénzügyi helyzetük romlásától tartanak.


A kkv-k 47 százaléka indít új fejlesztést egy éves időtávon belül, ez a fejlesztési aktivitás jóval meghaladja a múlt évi szintet.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?