Visszavonták az EU-s támogatást!

Pénzcentrum
2007. december 12. 11:49

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szabálytalanságot állapított meg és feljelentést tett a kiskunhalasi székhelyű Disco Magic Kft ellen. Az NFÜ gyanúja szerint e cégnél, az európai uniós támogatás felhasználása során szabálytalanságok történtek, amelyekkel kapcsolatban felvetődik a bűncselekmény gyanúja is. A Disco Magic Kft. versenyképességének erősítéséhez, új fény- és hangtechnikai berendezések vásárlásához pályázott uniós forrásokra, két évvel ezelőtt.

Az NFÜ jelentésbeli kötelezettség elmulasztása, valamint közérdekű bejelentés alapján kezdett vizsgálódni, a korábban (2005 decemberében), pályázati úton, összességében 24.735.000 forint vissza nem térítendő támogatást elnyerő cégnél. Az NFÜ munkatársai ez év október 25-én helyszíni ellenőrzést tartottak a cég telephelyén, s ennek során ellenőreink megállapították, hogy bár a cég a megpályázott összegeket számlával, hivatalosan is elszámolta az NFÜ felé, valójában a pályázatában jelzettekhez képest több esetben jelentősen gyengébb minőségű és alacsonyabb árú eszközöket szerzett be.

A vizsgálatot követően az NFÜ - élve szerződésben rögzített jogaival - a teljes támogatási összeg visszafizetését rendelte el. Mivel azonban ellenőrzéseink alapján jogsértés vélelmezhető, ezért a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség feljelentést tett a Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnokságán. A szabálytalansági vizsgálat során szerzett, bűncselekmény(ek)re utaló információit az NFÜ a nyomozó hatóság elé tárta.

Az Európai Unió által támogatott projekteket, valamint a pályázók által vállalt kötelezettségeket 5 évig fenn kell tartani, s ennek megvalósulásáról - az eljárásrend szerint - évente beszámolót is kell készíteni az NFÜ részére. Ennek elmulasztása a támogatási szerződés megszegése, ezért ilyenkor az ügynökség vizsgálatot indít.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2007 első három negyedévében az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) magyarországi irodájának 46 olyan, 10 ezer euró feletti esetet jelentett, amelyek kapcsán szabálytalanságot vizsgált. Ebből 29 ügyben állapítottunk meg jogsértést. Ezen ügyek lezárásaként az Ügynökség szeptember végéig 780 millió forint visszafizetését rendelte el. Az OLAF-nak jelentett vizsgálatok közül 13 esetben nem történt szabálytalanság, 4 ügy vizsgálata, pedig még folyamatban van.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter - miként erre korábban ígéretet tett - valamennyi tárcánkat érintő kérdésben, maximális gondossággal kíván eljárni. Az NFÜ, az előírások betartásával, az érvényben lévő jogi keretek alapján, minden lehetséges törvényi eszközt megragad, amivel biztosítható az EU források szabályos felhasználása.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35