16 °C Budapest

Inkasszós díj: aki nem fizet, az rosszul jár!

Pénzcentrum
2007. december 5. 09:30

A vállalti szektorban folyamatosan romlik a fizetési fegyelem az utóbbi időben bevezetett megszorítások miatt. A behajtás egyre kevesebb sikerrel jár, ráadásul az adósok egyre újabb eszközökkel próbálnak kibújni a fizetés alól - írja a Napi Gazdaság.

A felszámolásokkal kapcsolatos változások alapvetően megkönnyítenék a felszámolók dolgát, de a bírósági jogalkalmazás miatt nem történt fejlődés a követelésérvényesítésben. Emellett nehezíti a helyzetet, hogy megszűnt a kézbesítési vélelem, vagyis ha azzal érkezik vissza a felszólító levél, hogy a címzett nem kereste, nem lehet megindítani a felszámolási eljárást.

Miközben az Európai Unióban az összes követelésre mindössze 1,5-1,6 százalék veszteség jut, addig itthon ez májusban 2,4 százalék volt, de év végére akár 3 százalékra is nőhet. Egyes szakemberek szerint az uniós szint elérése 300 milliárd forint pluszt jelentene, mindössze megfelelő szabályozásra lenne szükség.

Bár vannak azért pozitív jelek a fejlődésre, a gazdasági tárca már készíti azt a programján, amiben a követeléskezelés is napirendre kerül. Felfalusi Péter, az Intrum Justitia Kft. ügyvezető igazgatója szerint erre jó megoldás lenne az inkasszós díj bevezetése, ami az EU-ben jellemzően 10 százalék, de minimum 250 euró (63 ezer forint). 30 nap, és két felszólítás után ez az összeg automatikusan terheli az adóst, és a behajtó céget illeti.

Jelenleg mivel a késedelmi kamat kisebb mint a hitelkamat, az adósoknak megéri nem fizetni a szállítóknak, mert még így is olcsóbban megússzák a dolgot...

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 26. 16:04