13 °C Budapest

Hogyan kezelik az agresszív ügyfelet?

Pénzcentrum
2007. október 18. 13:00

A kritikát sok esetben nehéz elviselni, de abban nem szabad kételkedni, hogy a rossz szándéktól mentes bírálat mindenképpen segíthet az előrejutásban, akár magánszemélyként, akár vállalatként, netán biztosítóként állunk azon az oldalon, akit ért a kritika.

Sőt, elsőre talán nehéz lehet elhinni, azonban az ügyfelek panasza nem is az elvesztésükhöz, hanem megtartásukhoz vezethet. Sokan úgy gondolják, hogy a panasz valami felesleges és kellemetlen dolog, amelytől érdemes minél hamarabb megszabadulni.

Az ügyfél panasza akkor lehet a legveszélyesebb, ha az nem kerül hivatalos útra. Vagyis csupán a környezetének panaszkodik, s az első alkalommal felmondja az adott szolgáltatást, így például egy biztosító társaság esetében a biztosítási szerződést. Ilyenkor a másik oldal, a biztosító semmit nem tud arról, mi lehet annak az oka, hogy elveszítették ügyfelüket.

Ha azonban az ügyfél még mielőtt meghozná a végzetes döntést, elmondja a társaságnak, hogy mi a problémája, azt, ha megfelelően kezelik, könnyedén meg lehet oldani. Az Allianz biztosító osztrák üzletága azt a filozófiát vallja, hogy az ügyfél panasza egy második esély arra, hogy jóvá tegyenek valamit, ami első alkalommal nem sikerült.

A társaság becslései szerint a biztosításukat felmondó ügyfelek 25 százaléka azért megy el, mert a szolgáltatásban tapasztalt valamilyen fennakadást. Ezek nagy részén pedig az Allianz szerint egy hatékony panaszkezelési rendszerrel lehet segíteni.

Emiatt aztán Ausztriában a tapasztalt ügyfél-panaszkezelők kidolgoztak egy ajánlást, hogyan lehetne hatékonyan kezelni az ügyfelek gondjait. Az ajánlás fő pillére a panaszok elektronikus formában történő tárolása, és kezelése. Ez amellett, hogy bármikor könnyedén elérhetővé teszi a regisztrált panaszokat, kevesebb fizikai helyet igényel, hiszen nem keletkezik több méter magas irathalom.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az egyes társaságok (köztük a biztosítók is) több típusú ügyfélpanasszal találkozhatnak, azonban az alapvető két típus a visszahúzódó és az agresszív ügyfél.

A visszahúzódó ügyfél a cég szempontjából az egyik legrosszabb típus, hiszen nagyon meg kell dolgozni azért, hogy bármilyen visszajelzést kaphassunk tőle. Az agresszív ügyfél nagy türelmet igényel, ő hangot ad véleményének esetenként igen hangosan. Ilyenkor arra van szükség, hogy biztosítsuk a telefonálót arról, hogy ügye jó kezekben van, és találunk rá megoldást.

Egy biztos, az ügyfélkapcsolat-tartás szerves részét kell, hogy képezze a panaszkezelés is, amelyhez türelemre, és esetenként önmérsékletre is szükség van.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 26. 16:04