3 °C Budapest

Fekete lyuk a kínai piac

Pénzcentrum
2007. július 20. 08:30

Kizárólag a kiskereskedelmi szegmensben a feketegazdaság 20 százalékos arányával kalkulálva az állam legalább 240 milliárd forintos bevételtől esik el - olvasható a Napi Gazdaságban.

Mindent összevetve Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint a veszteség még annál is nagyobb, mivel a múlt évben összesen 4000 milliárd forintos forgalmat produkáló legális kiskereskedelem áfát, nyereségadót, iparűzési adót, valamint társadalombiztosítási járulékot is fizet.

Összesen tehát 800 milliárdos kiesést okoz a feketepiac a legális piacnak, ez pedig 3-4 kisebb üzletláncot működtető kereskedő éves bruttó árbevételének felel meg.

A piacon nem is a feketemunka, hanem inkább a fekete árubeszerzés a jellemző. Sok kiskereskedő a szürkegazdaságba menekül a magas adók valamint a stagnáló forgalom miatt, igaz ezek olyan független kisboltok, melyek száma évről évre csökken.

Az OKSZ szerint a feketekereskedelem az ázsiai (kínai) piacokon a leggyakoribb, de azokon még rendszeres ellenőrzéssel sem lehet javulást elérni. A főtitkár szerint a piacokat működtető vállalkozások felelősek a piaci kereskedőkért, így nekik kellene nyilvántartásba venniük, hogy ki melyik standon és mit árul.

Így megszűnhetne az ellenőrzésekkor tapasztalt anonimitás. Elemzők szerint így arra is fény derülhetne, hogy az ázsiai piacok alkalmazottai majdhogynem éhbérért dolgoznak egy-egy kereskedőnek, akiket szinte lehetetlen lebuktatni.

Az OKSZ azt is javasolja, hogy szűkítsék be a termékek kínálatát, így például tiltani kellene a kozmetikai szerek, a játékok, valamint a műsoros hang- illetve videohordozók értékesítését.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?