12 °C Budapest

Fekete lyuk a kínai piac

Pénzcentrum
2007. július 20. 08:30

Kizárólag a kiskereskedelmi szegmensben a feketegazdaság 20 százalékos arányával kalkulálva az állam legalább 240 milliárd forintos bevételtől esik el - olvasható a Napi Gazdaságban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Mindent összevetve Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint a veszteség még annál is nagyobb, mivel a múlt évben összesen 4000 milliárd forintos forgalmat produkáló legális kiskereskedelem áfát, nyereségadót, iparűzési adót, valamint társadalombiztosítási járulékot is fizet.

Összesen tehát 800 milliárdos kiesést okoz a feketepiac a legális piacnak, ez pedig 3-4 kisebb üzletláncot működtető kereskedő éves bruttó árbevételének felel meg.

A piacon nem is a feketemunka, hanem inkább a fekete árubeszerzés a jellemző. Sok kiskereskedő a szürkegazdaságba menekül a magas adók valamint a stagnáló forgalom miatt, igaz ezek olyan független kisboltok, melyek száma évről évre csökken.

Az OKSZ szerint a feketekereskedelem az ázsiai (kínai) piacokon a leggyakoribb, de azokon még rendszeres ellenőrzéssel sem lehet javulást elérni. A főtitkár szerint a piacokat működtető vállalkozások felelősek a piaci kereskedőkért, így nekik kellene nyilvántartásba venniük, hogy ki melyik standon és mit árul.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Így megszűnhetne az ellenőrzésekkor tapasztalt anonimitás. Elemzők szerint így arra is fény derülhetne, hogy az ázsiai piacok alkalmazottai majdhogynem éhbérért dolgoznak egy-egy kereskedőnek, akiket szinte lehetetlen lebuktatni.

Az OKSZ azt is javasolja, hogy szűkítsék be a termékek kínálatát, így például tiltani kellene a kozmetikai szerek, a játékok, valamint a műsoros hang- illetve videohordozók értékesítését.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20