19 °C Budapest

Kifizetésben mi vagyunk a legjobbak

Pénzcentrum
2007. április 2. 08:30

Meghozza a gyümölcsét a nem igazán gyors, de a végére nem késlekedő és alapos magyar agrár-kifizetési rendszer - derül ki az Európai Bizottság összehasonlító adataiból. Az egységes területalapú támogatási rendszerben (SAPS) hazánk volt az új tagállamok közül az egyetlen, amely a tavalyi határidőig az összes pénzt, 93,7 milliárd forintot kifizette a 2005-ös évre visszamenőleg. Ciprusnak, Csehországnak és Lengyelországnak viszont pénzei csökkenésével kellett számolnia a kifizetési késedelmek miatt.

Brüsszeli források a magyar kifizetés aprólékosságával magyarázzák, hogy hazánk viszont viszonylagos lemaradásban van a 2006-os SAPS-támogatások kifizetésével, még saját, tavaly ilyenkori teljesítményéhez képest is. Februári adatok szerint a pénzek 85,02 százalékát utalta át, ami az új nyolcak közül (Málta és Szlovénia nem a SAPS-rendszerben kapja és adja a támogatást) a második legalacsonyabb arány. A tavalyi pénzek teljes kifizetésére idén június végéig van lehetőség.

A kifizetések alapossága és gyorsasága között ugyanakkor jól látható fordított arányosság áll fent. Szlovákiában például a 2006-ra esedékes pénzeket már annyira kifizették, hogy még többet is átutaltak (102,36 százalék), ám az Európai Számvevőszék tavalyi jelentése szerint a szlovákoknál igen nagy a hibás támogatási kérelmek aránya. Az integrált igazgatási és ellenőrzési rendszer (IIER) vizsgálata a 2005-ben kifizetett területalapú EU-támogatásokra vonatkozóan megállapítja: náluk 61,2 százalék, a lengyeleknél 29,3 százalék, a cseheknél 61,8, a magyaroknál viszont csak 15,7 százalék volt a hibás támogatási kérelmek aránya. Ez nemcsak az új tagállamokban, hanem az akkori huszonötökön belül is a legalacsonyabb arány.

Hazánk 607 millió euróval, a teljes büdzsé 1,3 százalékával részesedett, aminek a nagyobbik felét a közvetlen kifizetések, a SAPS-támogatások teszik ki (61,4 százalék.)

Brutál nyereséget jelentett a Hell Energy

2023-ban 15 milliárd 468 millió forintnyi nyereséget termelt a Hell Energy Magyarország Kft., ami majdnem 2,5 milliárddal magasabb, mint az egy évvel korábbi eredmény.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm