3 °C Budapest

Van egy kis gond a számlázás körül - Résen van az APEH

Pénzcentrum
2007. január 4. 13:00

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) közleményében felhívja a vállalkozások figyelmét, hogy a kizárólag elektronikus úton továbbított számlák után adólevonási jogot nem lehet gyakorolni.

A számítógéppel kiállított számla papír alapú előállításától semmilyen esetben nem lehet eltekinteni - hívja fel a figyelmet az adóhatóság honlapján közzétett tájékoztatójában.

Számlát papíralapon és elektronikus úton lehet kibocsátani - emlékeztet az APEH. A papíralapú számlát, nyomtatványt értékesítőtől vásárolt számlatömbben szereplő bizonylat kézzel vagy nyomdai úton való kitöltésével vagy számítógéppel lehet kiállítani.
Számítógéppel előállított számla az, amelynek szigorú számadás alá vonása megvalósul oly módon, hogy a program (beleértve az alaki hibás, tartalmilag rontott, megsemmisült vagy elveszett számlát is) kihagyás és ismétlés nélkül biztosítja a sorszámozást, és a másolatok alapján a hiánytalan elszámolás biztosított.

Ez utóbbi feltétel teljesüléséhez a számla összes példányának egymás utáni nyomtatással történő előállítása esetében a gépi programnak biztosítania kell a példányok sorszámozását, több példányos összeszerelt, előnyomás nélküli számla esetén pedig fel kell tüntetnie azt, hogy a számla hány példányban készült.

A számítógéppel előállított számlára vonatkozó szabályozásból következik, hogy a számítógéppel előállított számla minden példányát papír alapon ki kell nyomtatni. A papír alapon előállított számla esetében ugyanakkor elemi és fogalmi feltétel, hogy fizikailag, papírként realizálódjék.

Mindezek alapján jelenleg nincs lehetőség a számítógéppel előállított számla pusztán elektronikus formában való továbbítására, azt a vevőhöz papír formában kell eljuttatni.

A számítógéppel előállított, de nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően nyomtatott és továbbított számlák adóigazgatási azonosításra nem alkalmasak, így azok alapján adólevonási jog nem gyakorolható.

Azonban 20/2004-es PM rendelet alapján, kizárólag elektronikus úton továbbíthatók azok a számlák, amelyek digitális aláírással és minősített időbélyegzővel vannak ellátva. Ilyen számlák kibocsátására azok a cégek jogosultak, amelyek a megfelelő technikai eszközökkel és minősítésekkel rendelkeznek.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58