16 °C Budapest

Van egy kis gond a számlázás körül - Résen van az APEH

Pénzcentrum
2007. január 4. 13:00

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) közleményében felhívja a vállalkozások figyelmét, hogy a kizárólag elektronikus úton továbbított számlák után adólevonási jogot nem lehet gyakorolni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A számítógéppel kiállított számla papír alapú előállításától semmilyen esetben nem lehet eltekinteni - hívja fel a figyelmet az adóhatóság honlapján közzétett tájékoztatójában.

Számlát papíralapon és elektronikus úton lehet kibocsátani - emlékeztet az APEH. A papíralapú számlát, nyomtatványt értékesítőtől vásárolt számlatömbben szereplő bizonylat kézzel vagy nyomdai úton való kitöltésével vagy számítógéppel lehet kiállítani.
Számítógéppel előállított számla az, amelynek szigorú számadás alá vonása megvalósul oly módon, hogy a program (beleértve az alaki hibás, tartalmilag rontott, megsemmisült vagy elveszett számlát is) kihagyás és ismétlés nélkül biztosítja a sorszámozást, és a másolatok alapján a hiánytalan elszámolás biztosított.

Ez utóbbi feltétel teljesüléséhez a számla összes példányának egymás utáni nyomtatással történő előállítása esetében a gépi programnak biztosítania kell a példányok sorszámozását, több példányos összeszerelt, előnyomás nélküli számla esetén pedig fel kell tüntetnie azt, hogy a számla hány példányban készült.

A számítógéppel előállított számlára vonatkozó szabályozásból következik, hogy a számítógéppel előállított számla minden példányát papír alapon ki kell nyomtatni. A papír alapon előállított számla esetében ugyanakkor elemi és fogalmi feltétel, hogy fizikailag, papírként realizálódjék.

Mindezek alapján jelenleg nincs lehetőség a számítógéppel előállított számla pusztán elektronikus formában való továbbítására, azt a vevőhöz papír formában kell eljuttatni.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A számítógéppel előállított, de nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően nyomtatott és továbbított számlák adóigazgatási azonosításra nem alkalmasak, így azok alapján adólevonási jog nem gyakorolható.

Azonban 20/2004-es PM rendelet alapján, kizárólag elektronikus úton továbbíthatók azok a számlák, amelyek digitális aláírással és minősített időbélyegzővel vannak ellátva. Ilyen számlák kibocsátására azok a cégek jogosultak, amelyek a megfelelő technikai eszközökkel és minősítésekkel rendelkeznek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20