2020. augusztus 15. szombat Mária

Tovább forr a metró-kálvária Budapesten: ennek talán sosem lesz vége


Mióta megérkeztek az orosz Metrovagonmas által felújított metrószerelvények Budapestre, nagyjából azóta slágertéma, hogy klimatizálni kellene őket. A Pesti Hírlap cikke szerint, bár műszaki szempontból már jobbak a klimatizálás esélyei, mint egy éve, azonban idén is marad a meleg a nyári hónapokban a kocsikban.

Mint azt tudni a korábban BKV úgy vélte, hogy technikai okokból nem megoldható a légkondi utólagos beszerelése az orosz metrókocsikba, de azóta változott a társaság álláspontja. A Pesti Hírlap szerint eleinte úgy tűnt, hogy a kocsik váza nem bírja el a légkondit, de a korszerűbb berendezések már jóval könnyebbek, illetve van olyan is, amit a metró aljára lehet szerelni, így ez a probléma talán megoldódhatna. Van azonban még egy komolyabb gond. Bíró Endre, a Metróért Egyesület elnöke azt mondta a lapnak, hogy

az orosz gyártó 30 év garanciát adott a felújított metrókocsikra, de ha hozzányúlnak a járművek szerkezetéhez, a Metrovagonmas felmondhatja a garanciát.

Két cég egyébként már jelentkezett, hogy saját költségén elkészítené egy-egy légkondival felszerelt kocsi prototípusát, így kiderülne, hogy valóban megoldható-e a probléma, és ha igen, hogyan. Ehhez azonban komoly szerkezeti átalakításra lenne szükség, de egyelőre az orosz gyártó nem járult hozzá a kocsik átalakításához.

Azt is tudni, hogy a BKV több mint 6 milliárd forintos kötbérre pereli a Metrovagonmast késedelmek és a kocsik hibái miatt. Felajánlották az orosz cégnek, hogy a nézeteltérések rendezése fejében szereljék be a légkondit, de a cég nem kívánt élni ezzel a lehetőséggel. Ami tehát biztos, egyelőre még biztosan nem lesz klíma a kocsikban, a főváros pedig azzal kívánja enyhíteni a hőséget, hogy ivókutakat helyez ki a 3-as metró nyolc állomásán.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.