7 °C Budapest

Tovább forr a metró-kálvária Budapesten: ennek talán sosem lesz vége

2020. július 2. 08:28

Mióta megérkeztek az orosz Metrovagonmas által felújított metrószerelvények Budapestre, nagyjából azóta slágertéma, hogy klimatizálni kellene őket. A Pesti Hírlap cikke szerint, bár műszaki szempontból már jobbak a klimatizálás esélyei, mint egy éve, azonban idén is marad a meleg a nyári hónapokban a kocsikban.

Mint azt tudni a korábban BKV úgy vélte, hogy technikai okokból nem megoldható a légkondi utólagos beszerelése az orosz metrókocsikba, de azóta változott a társaság álláspontja. A Pesti Hírlap szerint eleinte úgy tűnt, hogy a kocsik váza nem bírja el a légkondit, de a korszerűbb berendezések már jóval könnyebbek, illetve van olyan is, amit a metró aljára lehet szerelni, így ez a probléma talán megoldódhatna. Van azonban még egy komolyabb gond. Bíró Endre, a Metróért Egyesület elnöke azt mondta a lapnak, hogy

az orosz gyártó 30 év garanciát adott a felújított metrókocsikra, de ha hozzányúlnak a járművek szerkezetéhez, a Metrovagonmas felmondhatja a garanciát.

Két cég egyébként már jelentkezett, hogy saját költségén elkészítené egy-egy légkondival felszerelt kocsi prototípusát, így kiderülne, hogy valóban megoldható-e a probléma, és ha igen, hogyan. Ehhez azonban komoly szerkezeti átalakításra lenne szükség, de egyelőre az orosz gyártó nem járult hozzá a kocsik átalakításához.

Azt is tudni, hogy a BKV több mint 6 milliárd forintos kötbérre pereli a Metrovagonmast késedelmek és a kocsik hibái miatt. Felajánlották az orosz cégnek, hogy a nézeteltérések rendezése fejében szereljék be a légkondit, de a cég nem kívánt élni ezzel a lehetőséggel. Ami tehát biztos, egyelőre még biztosan nem lesz klíma a kocsikban, a főváros pedig azzal kívánja enyhíteni a hőséget, hogy ivókutakat helyez ki a 3-as metró nyolc állomásán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 17:16
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem