18 °C Budapest

Koronavírus: Románia is lezárja a határait, jön a részleges kijárási tilalom

MTI
2020. március 21. 23:41

Nem léphetnek be Romániába vasárnap este 22 órától a nem román állampolgárok, az ország területén pedig éjszaka korlátozzák a kijárást - erről és a koronavírus-fertőzés terjedésének megfékezését célzó más intézkedésekről Marcel Vela belügyminiszter adott ki szombaton katonai rendeletet.

A külföldiek abban az esetben utazhatnak át szervezett formában kijelölt folyosón Románia területén, ha erről kétoldalú megegyezés születik az érintett országokkal, miként történt a Magyarországon keresztül hazatérő román állampolgárok esetében - magyarázta a belügyminiszter. A Romániában tartózkodási, vagy letelepedési engedéllyel rendelkező külföldiek és a román állampolgárok rokonai továbbra is beutazhatnak Romániába.

A bevásárlóközpontokban csak az élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, tisztítók, és állateledel kereskedések tarthatnak nyitva, és bezárják a fogorvosi rendelőket, csak a sürgősségi ellátás engedélyezett.

Éjszaka 22 órától reggel 6 óráig részleges kijárási tilalmat vezetnek be, a lakást csak írásban - például munkahelyi igazolvánnyal - igazolt indokkal szabad elhagyni. Nappal sem gyülekezhet közterületen háromnál több ember, csak ha egyazon háztartásban élnek.
A koronavírus-járvány terjedése érdekében a hatóságok azt ajánlják az embereknek, hogy napközben is csak indokolt esetben hagyják el lakásukat, vagyis akkor, ha szakmai tevékenységük, az alapvető árucikkek beszerzése, halaszthatatlan gyógykezelésük, haláleset, esetleg gyermekeik, fogyatékkal élő, vagy idős hozzátartozóik gondozása miatt elkerülhetetlen.

Az otthoni elszigetelésből hatósági engedély nélkül távozókat ezentúl hatósági karanténba helyezik, akik pedig megszöknek a karanténból, azoknál - a büntetőjogi felelősségrevonás mellett - elölről kezdik a vesztegzár 14 napos időszakát.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Romániában szombat délig 367 embernél mutatták ki a koronavírust, 4200-an vannak intézményesített, és több mint 55 ezren otthoni karanténban. A fertőzöttek száma péntek dél óta 59-cel nőtt, ami csaknem duplája az utóbbi napokban 24 óra alatt regisztrált új megbetegedéseknek. 14 COVID-19-es beteget kezelnek intenzív osztályon, 52 fertőzöttet pedig gyógyultnak nyilvánítottak. Romániában eddig nem volt halálos áldozata a kórnak, de Olaszországban már hat, Franciaországban pedig egy Covid-19-ben szenvedő román állampolgár vesztette életét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem