2018. július 20. péntek Illés

Kidobhatod nyárra a BKV-bérleted: ez csak hatezer forint havonta


Itt a nyár, rengeteg helyen tűntek fel az alternatív közlekedési eszközök. Ha neked is megjött a kedved ezekhez, akkor mutatunk néhányat közülük, melyek hazánkban is kaphatóak és városon belül ideálisak lehetnek rövidebb utazásra. Ha azon gondolkodsz, hogy ezt mégis miből vehetnéd meg, arra is mutatunk ötleteket.

A nyár remek alkalom arra, hogy kipróbálj alternatív közlekedési eszközöket. Bár a különböző elektromos járgányok nem feltétlenül helyettesítik a tömegközlekedést vagy az autóhasználatot, rövidebb távokra, városon belül már ideális eszközöknek tekinthetőek. Mindemellett, ha olyan szerencsés vagy, hogy csupán néhány kilométerre laksz a munkahelyedtől, akkor, ha bírod a városra néha lecsapó esőt, még BKV-bérletet sem kell venned.

A technikai fejlődésnek köszönhetően ezek az eszközök már egyre olcsóbban elérhetőek el, ám vannak körülmények, amelyekre érdemes odafigyelni. Mindig ellenőrizni kell például, hogy vízálló-e a rollerünk, airboardunk vagy gördeszkánk. Másrészről pedig ajánlott bukósisakot és egyéb védőeszközöket használni, és azt is érdemes fejben tartani, hogy a lent bemutatott eszközök 

nem minősülnek a KRESZ szerint járműnek, így forgalomban nem lehet velük haladni, csak úgy lehet őket használni, mintha gyalogosok lennénk.

Mutatjuk, milyen eszközökkel és mennyiért lehetsz te a fura srác vagy a fura lány az utcátokban.

Elektromos roller

Teljesítménytől és kialakítástól függően néhány tízezer forinttól, 200-250 ezer forintig találunk a neten elektromos rollereket hazai webáruházakban. Ezekkel jellemzően 16-28 kilométeres sebességgel tudnak haladni, egyes variánsaikat (a kerék kialakítása miatt) terepre is ki lehet vinni. Mielőtt választasz, fontos végiggondolni, hogy egyszerre mekkora távot szeretnél megtenni vele és ez alapján választani teljesítményt. Emellett választhatunk olyat, amelyen van visszapillantó, kosár és ülés is, ami pedig a kényelmünk és a praktikusság miatt lehet fontos.


forrás: Shutterstock

Elektromos chopper

Az elektromos roller chopper változata, amelynek segítségével már akár terepre is mehetünk, és úgy érezhetjük magunkat, mint egy Harley-n, igaz, az igazi Harley-sok lehet, hogy nem vennének be minket szívesen a csapatba. A jellemzően nagy teljesítményű járgányhoz elég mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, nem ritka a 800-900 ezer forintos verzió sem.


forrás: Shutterstock

Egy- vagy kétkerekű Airwheel

Ebbe a kategóriába azok a járgányok tartoznak, amelyek esetén a kerekek a lábaink között helyezkednek el, és mi a masinából kihajtott két kis lapon állunk. A kétkerekű verzió ára jellemzően 200 ezer forint körül alakul, az egykerekűből pedig találunk már modellt 120 ezer forintért, de 600 ezerért is.

Airboard / hoverboard

A roller után egy az eszköz a gyerekek egyik legnépszerűbb választása. Tulajdonképpen egy deszkalap két szélére szereltek két kereket, és ennek segítségével haladunk. A belépőmodellek 60 ezer forintba kerülnek, a strapabíróbb verziók pedig olyan 100-120 ezer forintba.


forrás: Shutterstock

Elektromos gördeszka / longboard

A jobb elektromos gördeszkák körülbelül 200 ezer forinttól kezdődnek, legfeljebb 30-35 kilométer/órás sebességgel tudnak menni, hatótávuk pedig 10 és 40 kilométer között változik.


forrás: Shutterstock

Már mennék a boltba, de nincs pénzem...

Ha te is szeretnél magadnak egyet a fent bemutatott termékekből, de nincs ennyi megtakarításod, akkor megoldás lehet, ha felveszel egy személyi kölcsönt. A magyar bankok különböző személyikölcsön-ajánlatait összehasonlíthatod a Pénzcentrum személyikölcsön-kalkulátorával is, de mi is elvégeztünk egy próbaszámítást 300 ezer forintos hitelösszeggel és 60 hónapos futamidővel. Az összehasonlított ajánlatok közül az Unciredit Bankké a legkedvezőbb, a THM 8,97 százalék, a törlesztőrészlet pedig 6172 forint havonta. A hitel ráadásul fix törlesztővel és folyósítási díj nélkül igényelhető. 

Szintén kedvező ajánlat a CIB Bank személyi kölcsöne 6544 forintos havi törlesztővel (THM=11,73%), amelyet ráadásul telefonon 10 perc alatt előbírálnak, az igényléshez pedig csupán 120 ezer forintos havi jóváírásra van szükségünk. A Raiffeisen Bank fix törlesztőjű személyi kölcsönéért 300 ezer forint hitelösszeg és 60 hónapos futamidő esetén 7129 forintot kell fizetnünk havonta, a THM pedig 16,84 százalék. 

Az eddigi ajánlatoknál egy leheletnyivel drágább, ha az OTP Banknál vesszük fel a kölcsönt, ott havi 7946 forint a törlesztő (THM=21,93%), a Budapest Banknál pedig 8488 forintot kell fizetni havonta, a THM pedig 24,9 százaléknak felel meg.

Hozzászólások száma: 5 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Ennyiért gályáznak a napszámosok a magyar gyümölcsösökben
Jócskán emelkedtek az órabérek tavalyhoz képest.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS