17 °C Budapest

Ilyen lett a 4-es metró: nézz be az állomásokra - rengeteg fotó

Pénzcentrum
2014. február 3. 11:33

Mára az M4-es metró összes állomása megkapta a használatbavételi engedélyt. Most mind a tíz állomásra betekinthettek.

Bár még zajlanak a sötétüzemi, azaz utasok nélkül tesztek (ráadásul nem minden probléma nélkül; lásd keretes írásunkat - a szerk.), mára az 4-es metró mind a tíz állomása megkapta a használatbavételi engedélyt a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól, ezzel valamennyi állomás készen áll az utasforgalmi próbaüzemre. Most BKK jóvoltából ismét betekinthettek az elkészült állomásokra.

A Népszabadság értesülései szerint az új metróvonal egyelőre képtelen teljesíteni a sötétüzemi teszt előírásait, az engedélyhez szükséges hatvan nap helyett eddig mindössze kettőt futott hiba nélkül. Ha hiba adódik, akkor mindig elölről kell kezdeni a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) felügyelete alatt álló folyamatot. Mint azt a napilap írja: a teszt indulása óta szinte állandóan "újrakezdenek", lévén valami folyton meghibásodik. A járművek túlfutnak a megállón, nem arra indulnak el, amerre kellene, az ajtók a másik oldalon nyílnak. De az is előfordult már, hogy a rendszer egy korábban betáplált, a későbbi módosítás után bent ragadt téves vágányhosszúság alapján irányította a szerelvényt. A hibák többsége nem ilyen látványos, de a gyakoriságuk nagyságrendekkel meghaladja azt a szintet, amelyet belátható időn belül ki lehet javítani. A lap információi szerint a hatóság már jelezte, ha napokon belül nem csökken a hibagyakoriság, akkor nem tudják kiadni az engedélyt. S erre egyelőre nem sok az esély. Így könnyen előfordulhat, hogy csúszik a március végi határidő. Mindezt Tarlós István a Hír TV szombat esti adásában is megerősítette.


M4 - Kelenföld vasútállomás megálló

A Kelenföld vasútállomás megálló a vonal budai végpontja, az agglomerációból érkezők legfontosabb átszállóhelye. A letisztult, döntően funkcionális kialakítású állomás szerkezete a végállomási funkció miatt épült kihúzó-fordító alagúttal együtt több mint 250 méter, a peron azonban itt is illeszkedik a szerelvények 80 méteres hosszához. A 3 kijárattal rendelkező állomás peronszintje a felszínhez viszonylag közel, alig több mint 16 méter mélyen található. Az Etele téri oldalt az őrmezői területtel, illetve a MÁV-pályaudvar peronjaival összekötő kiterjedt aluljárórendszer segíti a különböző szinteken összesen 27 mozgólépcsőn és 9 felvonóval a gyors és akadálymentes közlekedést. A peronról közvetlenül 8 mozgólépcső és 2 felvonó szállítja majd a szerelvényből kiszálló vagy az állomásra tartó utasokat. A látszóbeton felületek ebben a megállóban is dominálnak, illetve a megszokott világítótesteken kívül reflektorok és tükrök szórják szét a fényt az állomástérben.

(Fotó: BKK/Nyitrai Dávid)
(Fotó: BKK/Nyitrai Dávid)
(Fotó: BKK/Nyitrai Dávid)

M4 - Bikás park megálló

A Bikás park állomás a kelenföldi városközpont és a szomszédos park határán épült, így a felszín tekintetében fontos szempont volt a zöldterületbe illeszkedő kialakítás. A park sarkában helyet kapott állomás tere a nagyméretű üveg felülvilágítónak köszönhetően fényárban úszik, a mozgólépcsők a könnyed kupolaszerkezet alatt érkeznek a peronra. A falburkolatokat és az üvegszerkezetű füstterelő felületeket a parkra utaló növénymotívumok díszítik. Az állomások kialakításánál általánosságban is megfogalmazott építészeti koncepció szerint a természetes fény a peronszintig lejut.

(Fotó: BKK/Nyitrai Dávid)
(Fotó: BKK/Nyitrai Dávid)
(Fotó: BKK/Nyitrai Dávid)

M4 - Újbuda-központ megálló

Az új metróvonal Újbuda-központ megállója a Fehérvári út, a Bocskai út és az Október huszonharmadika utca kereszteződésében, több villamosvonal közvetlen szomszédságában található. Az állomás peronszintje a felszínhez viszonylag közel, alig több mint 13 méteres mélységben van, ahonnan négy mozgólépcső és két lift szállítja majd fel az utasokat. Az új metrómegálló aluljárója közvetlenül kapcsolódik a kereszteződés már korábban megépült aluljárórendszeréhez. Az állomáson a látszóbeton és fémfelületek mellett a vízhatású üvegfelületek dominálnak. A peron végén található üzemi tereket különleges, úgynevezett rogyasztott üvegfal választja el az utasforgalmi tértől. A megálló nagyon világos, a víz pedig a központi motívum az állomásbútoroktól kezdve egészen a függő mennyezetig.

(Fotó: BKK/Nyitrai Dávid)
(Fotó: BKK/Nyitrai Dávid)
(Fotó: BKK/Nyitrai Dávid)

M4 - Móricz Zsigmond körtér megálló

A Móricz Zsigmond körtér alatti megálló számtalan autóbusz-viszonylat és villamosvonal metszéspontjában épült, és a budai oldal egyik legfontosabb átszállási kapcsolatát biztosítja. Az állomás létrehozását nagy volumenű felszínrendezési munkák kísérték. A tágas és világos állomás teljesen egyedi arculatot kapott: a vágánytér feletti válaszfalakat - az úgynevezett füstkötényfalakat - színesre festett betonelemek teszik látványossá, melyeknek köszönhetően ez az M4-es metró legszínesebb megállója. A 24 méter mélyen található peronszintről két irányban összesen 6 mozgólépcsővel és 2 lifttel érhető el az aluljáró, majd a felszín. Az aluljáróba a természetes fény az új villamosmegálló részét képező felülvilágítón keresztül jut le.

(Fotó: BKK/Nyitrai Dávid)
(Fotó: BKK/Nyitrai Dávid)
(Fotó: BKK/Nyitrai Dávid)
(Fotó: BKK/Nyitrai Dávid)
(Fotó: BKK/Nyitrai Dávid)
(Fotó: BKK/Nyitrai Dávid)

M4 - Szent Gellért tér megálló

A Szent Gellért téri állomás területén 40 méter hosszan nagy belső tér található - a mára emblematikussá vált gerendaszerkezettel -, míg szintén 40 méter hosszan az egyetem épülete alá benyúló peronalagutak teszik majd lehetővé a le- és felszállást a szerelvényekre. A belső tér vertikálisan is két részre oszlik: a mozgólépcsős bejáraton keresztül érkezők előbb egy köztes átszállószintre érkeznek, majd egy másik irányú mozgólépcsőre átszállva érik el a peronszintet. A jellegzetes betongerendák motívuma több helyen is megjelenik: egyrészt az átszállószint padlóburkolatában, másrészt az ülőbútorok mintázatában. A megálló arculatát a látszóbeton és a díszrozsda felületek összhangja jellemzi a peronszinten mozaikburkolattal kiegészülve.

(Fotó: BKK/Nyitrai Dávid)
(Fotó: BKK/Nyitrai Dávid)
(Fotó: BKK/Nyitrai Dávid)
(Fotó: BKK/Nyitrai Dávid)

M4 - Fővám tér megálló

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Fővám téri állomás jelentőségét az egyetem és a helyi vásárcsarnok kiszolgálásán túl a 2-es, valamint a 47-es, 49-es villamos vonalával való kapcsolata adja. Az állomás szerkezetével együtt, szintén a projekt keretében épült új gyalogos-aluljáró közvetlen kapcsolatot biztosít a metrókijárat és a felszíni sétálóövezet, a villamosperonok, valamint a tér túlsó, északi oldala között. A 87 méter hosszú metróállomás több mint 30 méter mélyen található peronszintjéről 4 mozgólépcsőkar indul egy közbenső szintre, majd tovább a gyalogos-aluljáróba, míg a másik kijáraton át lifttel közvetlenül és akadálymentesen érhető el a Budapesti Corvinus Egyetem bejárata előtti térrész.

(Fotó: BKK/Nyitrai Dávid)
(Fotó: BKK/Nyitrai Dávid)
(Fotó: BKK/Nyitrai Dávid)
(Fotó: BKK/Nyitrai Dávid)

M4 - Kálvin tér megálló

A Kálvin téri metróállomás teljes hossza 83 méter, a peronszint mintegy 22 méter mélyen a földfelszín alatt található, ahonnan 6 mozgólépcső és 2 lift vezet az aluljáróba. Ezenkívül egy hajlított üveglapokkal díszített lejtaknán keresztül 4 mozgólépcső viszi le az utasokat az M3-as metró megállójához, közvetlen átszállási kapcsolatot biztosítva a másik vonalhoz. Az állomás egyik érdekessége, hogy aluljárószintjének üvegmozaik burkolata Kodály Zoltán Psalmus Hungaricus című művének egyik kotta-, illetve szövegrészletét ábrázolja raszterpontokra bontva. Különleges még az állomás látszóbeton gerendaszerkezete, melyet az átadást követően reflektorokkal világítanak meg. A látszóbeton felület itt is dominál: a födémre szerelt tükrök megvilágításával tették a tervezők egyedivé az állomás hangulatát.

(Fotó: BKK/Nyitrai Dávid)
(Fotó: BKK/Nyitrai Dávid)
(Fotó: BKK/Nyitrai Dávid)
(Fotó: BKK/Nyitrai Dávid)
(Fotó: BKK/Nyitrai Dávid)
(Fotó: BKK/Nyitrai Dávid)
(Fotó: BKK/Nyitrai Dávid)

M4 - Rákóczi tér megálló

Belső kialakítása leginkább egy teátrumra emlékeztet: a megálló terének részét képező karzatokra pedig - a tér elnevezéséhez igazodva - II. Rákóczi Ferenc birtokainak nevét vésték az építők. A megállót - a Szent Gellért téri, illetve a Fővám téri állomásokhoz hasonlóan - nagy belső tér jellemzi, melyet peronalagutak egészítenek ki a Nagykörút irányában. A belső falak burkolata színeiben követi a piros-fehér-zöld trikolórt. A megálló peronszintje 22 méter mélyen található, ahonnan 4 mozgólépcső, illetve 2 lift vezet a galériaszintre, majd tovább, a felszínre. Az állomás mozgólépcsői a 4-es és a 6-os villamos felőli térrészre, míg az akadálymentesítést szolgáló liftek a Vásárcsarnok elé érkeznek.

(Fotó: BKK/Nyitrai Dávid)
(Fotó: BKK/Nyitrai Dávid)
(Fotó: BKK/Nyitrai Dávid)
(Fotó: BKK/Nyitrai Dávid)
(Fotó: BKK/Nyitrai Dávid)

M4 - II. János Pál pápa tér megálló

Az M4-es metró II. János Pál pápa téri állomása az Erkel Színház és a Népszínház utca közötti térrész alatt épült, a Rákóczi tér és a Keleti pályaudvar megálló között. Az új metróvonal talán legegyszerűbb és legfunkcionálisabb állomása ez, melynek építését szintén fontos felszínrendezési munkák kísérték. A peron 19 méter mélyen található, a megálló egy mozgólépcső- és egy liftkijárattal rendelkezik. A felszín, az aluljáró és a peron között összesen 4 mozgólépcső, illetve 2 lift biztosítja majd a le- és felszállási lehetőséget az utasforgalmi próbaüzem megindulását követően. A felszíni medence mellett elhelyezett felülvilágítón keresztül itt is lejut majd a természetes fény az aluljárószintre. A két tartó gerendasor közötti belső teret a látszóbeton és a megvilágított fémfelületek összhangja jellemzi. Az állomás Keleti pályaudvar felőli részét Jovánovics György térplasztikája díszíti.

(Fotó: BKK/Nyitrai Dávid)
(Fotó: BKK/Nyitrai Dávid)

M4 - Keleti pályaudvar megálló

A Keleti pályaudvar az M4-es metróvonal egyik végállomása, melynek építését szintén nagy volumenű felszínrendezési munkák kísérték. Az állomás döntően funkcionális kialakítású, a megszokottnál kisebb belső tér jellemzi. A peronszint itt mindössze 16 méter mélyen található a felszín alatt, az állomást és a Kerepesi út felőli nyitott aluljárót elválasztó üvegfalon át jut le a legtöbb természetes fény az utastérbe. Az átszállást az M2-es metró vonalára egy most épült aluljáró-kapcsolat biztosítja majd. A peronszintről két irányban is el lehet indulni - az aluljáróba, a galériaszintre - 3-3 mozgólépcsővel és 2 lifttel érhető el felszín. A 86 méter hosszú megálló egyik különleges építészeti megoldása a két oldalról döntött falszerkezet, illetve a falak megtámasztását biztosító sajátos gerendaszerkezet. Az állomást a letisztult stílusjegyek jellemzik. Az úgynevezett roncsolt látszóbeton falak megvilágításáról a természetes fényen kívül a gerendákba épített lámpatestek gondoskodnak, a tájékoztatást pedig a megálló felüljáró felőli végében elhelyezett tájékoztató LED-fal fogja segíteni.

(Fotó: BKK/Nyitrai Dávid)
(Fotó: BKK/Nyitrai Dávid)
(Fotó: BKK/Nyitrai Dávid)
(Fotó: BKK/Nyitrai Dávid)
(Fotó: BKK/Nyitrai Dávid)

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem