8 °C Budapest

Életveszélyesek lehetnek a fusimunkák: sok a kókler szerelő

2017. január 19. 15:30

Rendkívül súlyos közlekedésbiztonsági kockázatokat jelentenek az autókban használt szoftverek és egyéb műszaki elemek működését ellenőrző nem jogtiszta, vagy nem megfelelően frissített diagnosztikai eszközök, hívja fel a figyelmet a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT).

Iparági becslések szerint a gépjármű javítás területén működő 10 ezer vállalkozás ötödénél, míg az engedéllyel nem rendelkező több tízezer "javítónál" az elektronikus rendszereket vizsgáló eszközök illegális forrásból származnak. Ez a fogyasztóknak súlyos közlekedésbiztonsági kockázatot jelent.

A legsúlyosabb problémát a légzsákok vezérlésébe, az ABS-be, az ESP-be, a sávelhagyást figyelő kamerás rendszerekbe, illetve minden egyéb számítógép-vezérlésű szerkezetbe történő szakszerűtlen beavatkozás jelenti. Ezek az eszközök egy egységes rendszer elemei, ezért amikor az egyik megsérül, akkor az a többi kapcsolt elemnél is működési rendellenességet okozhat" 

- hívta fel a jelenségre a figyelmet Gablini Gábor, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület vezetőségi tagja és a Magyar Autós Szakmai Szövetség elnöke. Hozzátette: a nem ellenőrzött forrásból származó műszaki információk a javítás során hibás végeredményt adhatnak, amelyek meghibásodást eredményezhetnek, és környezetkárosító hatásuk is jelentős lehet. 

Szakértők szerint az online kereskedelmi csatornákon olcsón beszerezhető, de nem jogtiszta gépjárművizsgáló diagnosztikai berendezések többsége az említett vállalkozói engedéllyel nem rendelkező magányszemélyeknél köt ki; ez pedig a különböző berendezések és eszközök forgalmazóinak átlagosan évi 6 milliárd forintos kárt okoz. 

A jelenség azért is jelent komoly kockázatokat, mert nem jelzik az autó szoftveres elemeiben fellépő esetleges hibákat, rosszabb esetben pedig még rontanak is az autó műszaki állapotán.

Minden autótulajdonosnak felelőssége, hogy kellő körültekintéssel válassza ki a legális piaci szereplők közül azt a szervizt, amelyben megbízható minőségű szolgáltatás keretében átvizsgálják és szükség esetén kijavítják a gépkocsi szoftverelemeit. Fontos, hogy az autótulajdonos minden esetben kérjen tételes számlát. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Tapasztalatok alapján megállapítható, hogy az importált használtautók 20-25 százaléka kiiktatott, vagy csökkentett hatásfokú kipufogógáz-tisztítóval, továbbá hiányos, manipulált biztonsági rendszerrel (például ESP, ABS, légzsákok, övfeszítők, stb.) üzemel, ami az autótulajdonosnak biztonsági kockázatokat és súlyos anyagi veszteségeket okoz. 

"A legfontosabb célkitűzésünk, hogy elősegítsünk egy olyan önszabályozáson alapuló, zárt rendszer kialakítását, amely mérsékli az illegális online kereskedelmen keresztül vásárolható hamis műszaki termékek arányát"- mondta Németh Mónika, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület titkára.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm