18 °C Budapest
Hidegzuhany a nyaralást vadászó magyarokra: komoly áremelés élesedett ebben a slágerországban

Hidegzuhany a nyaralást vadászó magyarokra: komoly áremelés élesedett ebben a slágerországban

2024. január 3. 19:05

Jócskán megemelték a turistákat érintő adót Görögországban 2024-től, a plusz bevételek a természeti katasztrófák utáni helyreállításokra mennek. Hogy mindez mit jelent például a magyar nyaralóknak? Az új klímaadó sávosan változik aszerint, hogy ki milyen szállást foglalt: a legszerényebb hotelekben, apartmanokban naponta - mai árfolyamon - kb. 570 forintot kell fizetni, a luxushotelek vendégein viszont napi 3800 forintot vasalnak be. Így például egy kéthetes nyaralás is eléggé megdrágul.

Komoly, a turistákat érintő adóemelést vezettek be Görögországban január 1-től. Az ottani kormány ugyanis az éghajlatváltozással összefüggő természeti katasztrófák utáni helyreállítások költségvetési fedezetét a szálláshelyekre kivetett illeték emelésével kívánja előteremteni.

Kyriakos Mitsotakis miniszterelnök korábban arról beszélt, hogy a speciális tartalékok 300 millió euróról 600 millió euróra emelkednek - minderre azért is volt szükség, mert 2023-ban a szélsőséges időjárás történelmének legnagyobb erdőtüzével és áradásával sújtotta Görögországot.

A korábbi idegenforgalmi adó helyére lépő klímaadót naponta, szobánként vagy apartmanonként számolják fel a szálláshelyeken, és az összeg a márciustól októberig tartó turistaszezonban jóval magasabb, mint a téli hónapokban. A novembertől februárig tartó időszakban az adó 0,5 euróról (kb. 190 Ft) maximum 4 euróra (kb. 1500 forint) emelkedik. A főszezonban napi egy euró (kb 380 forint) és maximum hat euró (kb. 2290 forint) közötti többletet jelent az új adónem a korábban érvényeshez képest.

A tarifák az alábbiak szerint alakulnak az ADAC összesítése szerint a március-októberi főszezonban:

  • Az egy vagy két csillagos szállodákban a főszezonban 1,5 eurót (mai árfolyamon kb. 570 forintot) kell fizetni naponta szobánként,
  • 3 csillagos szállodában napi három euró (kb. 1140 forint) a klímaadó,
  • 4 csillagos hotelben napi hét euró, ami átszámolva kb. 2660 forint.
  • Az 5 csillagos luxusszállodákban tíz euró (kb. 3800 forint) klímaadót számolnak fel a turistáknak naponta szobánként.
  • Egyéb bérelt, bútorozott szobákban vagy apartmanokban napi 1,5 euró (kb. 570 forint) esedékes ez alatt a címszó alatt.
  • Az interneten lebonyolított, rövid távú lakásbérlés esetén (pl. Airbnb) az apartmanok adója szintén napi 1,5 euró, azaz szintén hozzávetőleg 570 forint.

Azaz, ha valaki két hetet szeretne eltölteni Görögországban egy apartmanban, vagy 1-2 csillagos szállodában, annak összességében mai árfolyamon majdnem 8000 forintot kellene fizetnie az adóra. 3 csillagos szálloda esetén ugyanez majdnem 16 ezer forint lenne, a 4 csillagos hotelben nyaralás árából pedig több mint 37 ezer lenne csak az adó. A luxushotelben megszállók pedig 2 hétre több mint 57 ezer forintnyi adóval kalkulálhatnak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kabinet vélhetően azért is nyúlt hozzá a turisztikai adókhoz, mert az összes természeti katasztrófa ellenére Görögország turizmusa történelmi rekordot dönthet 2023-ban. A görög jegybank előzetes adatai szerint tavaly január és szeptember között 27,8 millió volt az országba érkező turisták száma, ami majdnem 1 millióval több, mint a legutóbbi rekord évében, 2019-ben - akkor összesen 33 millió turistát számláltak.

A 2023. január-szeptemberi időszakban a turizmusból származó bevételek 15,2 százalékkal nőttek 2022 hasonló időszakához képest, és majdnem elérték a 18 ezer millió eurót (kb. 6850 milliárd forintot). A 2019-es rekordév azonos időszakához képest 11,3 százalékos növekedést regisztráltak az utazási bevételek terén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm