18 °C Budapest
Storm cloudscape over grass field

Kiadták a riasztást: zivatarok, felhőszakadás, viharos széllökések várhatók egész nap

2022. június 4. 08:33

A záporos, zivataros csapadékzóna tovább mozog kelet felé, mögötte felszakadozik, csökken a felhőzet, és több órára kisüt a nap. Este a nyugati megyékben van esély újabb záporok, zivatarok kialakulására. Erős, viharos széllökések csak zivatarok környezetében fordulhatnak elő. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 32 fok között valószínű. Késő estére 18 és 24 fok közé csökken a hőmérséklet.

A záporos, zivataros tömbök fokozatosan kelet felé haladnak, a reggeli, délelőtti órák folyamán előbb a Dunától keletre fekvő területekre, majd a Tiszántúlra koncentrálódik a csapadékkal együtt a zivatartevékenység is. A kiterjedtebb csapadékzónák a déli órák környékén hagyhatják el keleti határainkat. Kezdetben a Dunántúl északkeleti, keleti harmadán, a főváros tágabb környezetében, később az Északi-középhegységben, illetve az Alföld északi tájain van esély intenzív zivatarokra is, amelyeket elsősorban felhőszakadás (> 25-30 mm) kísérhet, azonban kisebb eséllyel jégeső (ált. 1-2 cm-t nem meghaladó), illetve erős vagy viharos széllökések is társulhatnak hozzájuk.

Délután és este a nagyobb területet is érintő zivatarzónák távozását követően szombat délután a középső és keleti tájakon továbbra is kedvezőek lesznek a feltételek zivatarok kialakulásához, de várhatóan már jóval kisebb számban jöhetnek létre a képződő gomolyfelhőkből. A késő délutáni, esti órákban azonban elsősorban a nyugati megyékben már újra nagyobb valószínűséggel számíthatunk zivatarokra. Ott egy-két hevesebb zivatar is előfordulhat (bár valószínűségük alacsony): ekkor már inkább a nagyobb méretű (akár 2 cm-t elérő, esetleg meghaladó) jég, illetve az átmeneti viharos (> 65-75 km/h) szél lehetnek az elsődleges veszélyes kísérőjelenségek, de ilyenkor is előfordulhat intenzív csapadéktevékenység (rövid idő alatt > 15-25 mm).

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 28. szerda
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?