5 °C Budapest
Man on mountain top at cloudy day, adventure concept

6 családi túraútvonal Magyarországon: ki ne hagyd tavasszal ezeket a természeti csodákat

2022. április 9. 10:02

Beköszöntött a tavasz, eljött az ideje annak, hogy végre kimozduljunk a négy fal közül és felfedezzük Magyarország természeti csodáit. A túrázók bármelyik állami erdőgazdaság által kezelt erdőt választhatják célpontnak, hiszen a hegyi ösvényeken, az érintetlen vidékeken, a friss levegőn garantáltan feltöltődnek. A Pilistől a Bakonyig, az Északi-középhegységen át a Bükkig számos kijelölt hegyi túraútvonal várja a kikapcsolódni vágyókat.

A fővárostól mindössze egy órára található a Pilismarótot és Pilisszentlélekkel összekötő, mintegy 9 km hosszú piros útvonal, amelyet elsősorban azoknak ajánlunk, akik nem ijednek meg a meredekebb emelkedőktől. A falu központjából mintegy 2 km-es gyaloglással érhető el a Miklós-Deák-völgyi tó. A tórendszert 2014-ben újította fel a Pilisi Parkerdő Zrt., környezete pedig napjainkra kedvelt kirándulóhely lett. A túra során egy hangulatos erdei kishídon átkelve a Hirsch-orom kaptatójához jutunk, ahol a panoráma mindenkit levesz a lábáról: előttünk a Kis-Disznó-hegy, mögötte a Disznós-hegy, távolabb Pilismarót és a Börzsöny csúcsai láthatók. 

Könnyed, pár kilométeres gyalogtúrával egy teljesen új világot fedezhetünk fel Budapesttől egy ugrásra. A NEFAG Zrt. kezelésében lévő Pótharaszti sétaerdőben bújik meg a Buckás sétakör elnevezésű túraútvonal, mely Csévharaszt határában, az erdészet által kialakított pihenőnél kezdődik. Az erdőkkel körülvett „Farkasordítói rét” önmagában is hangulatos, de a kényelmet és a kikapcsolódást további berendezések is szolgálják. A helyi erdőgazdaság 2018-ban átadott egy tájba illő erdei tantermet, két komfortos menedékházikót, de telepítettek még ide asztalokat, padokat, tűzrakóhelyet is. A túrázók a környező erdőkben barangolva számos védett természeti értékkel találkozhatnak. Fellelhető itt többek között a homoki nőszirom, a tartós szegfű, de itt található a csévharaszti borókás is, mely 1939-óta áll természetvédelmi oltalom alatt.

A Magas-Bakony egyik legnépszerűbb kirándulóhelye a Cuha-völgy, amely egyszerre vadregényes, könnyen bejárható, és olyan magával ragadó, hogy szinte észre sem veszi az ember, hogy legyalogolt néhány kilométert. A Bakonyerdő Zrt. területén vezet keresztül a Hajagi tekergő turistaút. A 17 kilométer hosszú ösvény első állomása a Szent Gellért püspök emlékére emelt kápolna és kálvária. Tovább haladva, a Ráktanya kulcsosházat lehet megcsodálni, majd átkelve a Rend-kő nyergén, a piros jelzésen át le lehet ereszkedni a Gella-patak völgyébe. Az utat vadlétrás szakaszok keresztezik, és óriási mezőkön halad keresztül. Szintén itt található még a Hubertlaki tanösvény, amely kalandos kirándulást ígér, az utat érdemes a bakonyi Gyilkos-tóval zárni.

Sokak szívében különleges helyet foglal el a Zempléni-hegység, mely erdős vonulataival, vadregényes, hosszú patakvölgyeivel az Északi-középhegység egyik kiemelkedő tagja. Szerencsére számos túra segít az Északerdő Zrt. kezelésében lévő erdő felfedezésében. Ilyen többek között az Országos Kéktúra is, mely Hollóházáról a Nagy-Milic csúcsán át Füzérre vezet, ahol az ország egyik legszebb fekvésű várát találni. Az erődöt oklevélben először 1264-ben említik, valószínűleg az Aba-nemzetség tagjai emelték, a 16. században pedig rövid ideig itt őrizték a magyar királyi koronát. A hét magyar természeti csoda közé választott várból pompás kilátás nyílik a Zemplénre és a Milicre. A túra közepesen nehéz, így egy jó kondiban lévő erdőnjárónak ez nem jelenthet akadályt.

Tolna megyében, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. kezelésében található Tolnai Zöldút mindegy 46 kilométer hosszan öleli fel a környékbeli értékeket, a természeti és kultúrtörténeti emlékeket egyaránt. A Lengyel, Kurd, Csibrák, Dúzs, Hőgyész, Mucsi és Závod településeket érintő túraút kerékpárral, gyalogosan, és a kényelmesebbek kedvéért, autóval is végigjárható, hiszen a falvakat műút köti össze. A terület növény- és állatvilága minden évszakban különleges látványt nyújt a nem mindennapi klímának köszönhetően. A védett növényfajok közül a bíboros kosbor kifejezetten jól érzi magát az erdőkben, és szép számban láthatunk illatos hunyort és gyógynövényfajokat is. A települések egyaránt bővelkednek vallási, történelmi, és a grófi időkből ránk maradt emlékekben, valamint feltétlenül látogassunk el a helyi termelőkhöz is, akik a lehető legnagyobb gondossággal készítik portékáikat. Május 7-én tartják az első Tolnai Zöldút Teljesítménytúrát, amely négy különböző távon teljesíthető. (Bővebb információ: https://tolnaierdokert.hu/i-tolnai-zoldut-teljesitmenytura oldalon)

A Vértes hegység egyik legszebb kilátását kínálja a 4,6 km hosszú Panoráma tanösvény, amit gyalogosan, de akár kerékpárral is végig lehet járni. Csákberény település határából, a Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeumtól indul a sétaút. A Vérteserdő Zrt. területén található tanösvény elején van egy kisebb emelkedő, majd a cserjés rész után remek kilátás nyílik a sziklákról a tájra. Az erdőbe visszatérve, az út végén még egy Mária-kép kegyhelyet, illetve egy vadlest is meg lehet csodálni. A talajviszonyoktól és a domborzattól függően sziklagyepek, karsztbokorerdők, száraz tölgyesek és kultúrerdők váltják egymást.  A tanösvény ingyenesen látogatható egész évben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 27. 16:06