24 °C Budapest
Bicskanyitogató: így síelnek most külföldön a magyar sztárok, influenszerek

Bicskanyitogató: így síelnek most külföldön a magyar sztárok, influenszerek

2021. február 26. 11:01

Habár Magyarország kormánya egy külföldi országba sem javasolja az utazást, ennek ellenére sokan mégis megoldják valahogy, és Ausztriában vagy éppen Szlovéniában síelnek. Összeszedtük, milyen korlátozások érvényesek a ki- és beutazásokra, valamint hol vannak egyáltalán nyitva a pályák. 

Február vége, március eleje hagyományosan az olcsó síutak, az utószezon időszaka, idén azonban ez is másként van. A miniszterelnök már a szezon elején felhívta a téli sportok kedvelőinek a figyelmét, hogy lehetőség szerint maradjanak itthon, idén hagyják ki a külföldi sítúrákat.

Ennek ellenére sokan felkerekedtek dacolva a kéréssel és a figyelmeztetésekkel, ha végigpörgetjük a közösségi oldalakat, azt láthatjuk, hogy több magyar influenszer is éppen síel ezekben a napokban. Pedig nagyon nincs egyszerű dolguk, amennyiben mindent a szabályosan szeretnének intézni: sem nyitva tartó sípályát találni nem könnyű, sem pedig kiigazodni az éppen aktuális az egyes országokban érvényben lévő jogszabályok útvesztőjben.

Sőt, a miniszterelnök ma reggeli rádióinterjúban a romló hazai járványügyi adatok kapcsán elmondta, hogy további szigorítások várhatóak: a határokon mindenképp szigorítani kell a mutációk miatt.

Hogy miképp síelnek külföldön a magyar Insta-sztárok? Rejtély.

Nem könnyű kilépni Magyarországról

Nézzük először a ki és beutazást: főszabály szerint a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak hatósági házi karanténba kell vonulniuk 14 napra, amelyet csak önköltségükre elvégzett 2 darab negatív PCR-laboreredmény esetén lehet feloldani. Ám a rendelet hatálya nem terjed ki arra a személyre, aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül a COVID-19 betegségen átesett. 

Ukrajna

2021. 02. 15-től Magyarország zöld fertőzöttségi szintű kategóriában van az Ukrajnába belépni szándékozó személyek számára. A szabályok értelmében a Magyarországról beutazó személynek olyan COVID-19 betegség gyógyítására kiterjedő egészségügyi biztosítással kell rendelkeznie, amelyet Ukrajnában bejegyzett biztosító cég állított ki, illetve olyan külföldi biztosító, amely rendelkezik ukrajnai képviselettel vagy szerződéses alapon ukrajnai partnerrel.

A sípályák nyitva vannak.

Ausztria

A Konzuli szolgálat tájékoztatása szerint Ausztria az utazásra nem javasolt országok listájára került. 2021. február 10-től a beutazás feltétele az azt megelőző 72 órában készült negatív PCR vagy antigén teszt. Amennyiben a beutazáskor nem áll rendelkezésre a negatív teszt, úgy ezt 24 órán belül pótolni kell. A belépés után minden személynek (magyar állampolgároknak is) kötelezően 10 napos karanténba kell vonulnia, melyet legkorábban 5 nap után elvégzett negatív PCR vagy antigén teszt birtokában hagyhatnak el.

Ausztria síterepei nagyrészt nyitva vannak, azonban a szállodáknak és az éttermeknek egyelőre zárva kell maradniuk, ám az ország hivatalos turisztikai oldalán az olvasható, hogy a síelés lehetséges, azonban a korlátozások értelmében csak a helyiek és a belföldi kirándulók számára.

A sífelvonók december 24. óta nyitva tarthatnak, a zárt felvonók fele telítettséggel üzemelhetnek, FFP2 maszk kötelező 14 éves kor felett. Nyitott felvonókon is kötelező a maszk viselése. A tiroli sífelvonók kizárólag 48 óránál nem régebbi negatív teszt birtokában használhatók.

Szlovákia

Magyarország szintén nem javasolja az utazást a világjárvány miatt Szlovákiába. Mindenkire, aki Szlovákia területére belép vagy külföldről érkezik vissza 14 napos házi vagy intézményi karanténkötelezettség vár, abban az esetben is, ha rendelkezik 72 óránál nem régebbi, EU-tagállamban kiállított negatív RT-PCR teszttel. A tesztkötelezettség a kötelező karantén 8. napján lép fel.

Minden belépő személynek regisztrálnia kell magát legkésőbb a határon és házi, vagy intézményi (amennyiben nem rendelkezik Szlovákiában lakcímmel) karanténba kell vonulnia, amíg nem rendelkezik negatív RT-PCR teszttel.

A kialakult járványhelyzet súlyosságára tekintettel a kormány döntése alapján a szlovákiai kijárási tilalom 2020. december 19-től 2021. március 19-ig került bevezetésre (folyamatos hosszabbítása várható), amely naponta reggel 5 órától a következő nap hajnali 1 óráig van érvényben.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Szlovákiában január 1-től a síközpontok (szálláshelyek, sífelvonók, síkölcsönzők) bezártak. A síközpontok szállásain január 1. előtt megkezdett üdülés még befejezhető, de a tartózkodás nem hosszabbítható meg, újabb foglalásra nincs lehetőség.

Olaszország

Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt, Magyarországról és Európai Uniós tagállamokból a beutazás lehetséges, a beutazást megelőző 48 órán belül elvégzett PCR vagy antigén gyorsteszt negatív eredményét a beutazó köteles bemutatni. PCR teszt hiányában a belépést követően a legrövidebb úton, privát járművel kell visszatérni a lakóhelyre 14 napos járványügyi megfigyelés, karantén céljából.

Olaszország a pandémia miatt bevezetett szükségállapot hatályát 2021. április 30-áig meghosszabbította. A hatályos járványügyi jogszabály Olaszország egészét a koronavírus járvány súlyossága alapján három zónába osztja (legsúlyosabb vörös, közepesen súlyos narancssárga, mérsékelten súlyos sárga zóna). Olaszország egészében este 10 és hajnal 5 óra között kijárási tilalom van érvényben.

Az olasz egészségügyi miniszter, Roberto Speranza nem engedélyezte a sípályák február 15-től tervezett megnyitását, és március 5-ig meghosszabbította a zárva tartásukat.

A tárcavezető azonnali rendelkezéssel hatályon kívül helyezte a sípályák megnyitásáról szóló döntéseket, amelyeket a tartományok hoztak még az előző kormány intézkedései alapján

Románia

Romániában jók a hóviszonyok, a Hargitán új pályák is megnyitottak, folyamatosan lehet síelni, de az utazási korlátozásokat érdemes figyelembe venni: a Romániából visszatérőkre kötelező tíznapos karantén vár, amit két PCR-teszttel ki lehet váltani (ráadásul hétfőtől Románia újra szigorított, negatív PCR-teszttel is csak azok léphetnek be Magyarországról, akik 72 órán belül elhagyják az országot)  - mondta el a Sielők.hu alapító-főszerkesztője, Wesselényi Andrea az Inforádiónak február közepén. 

Szlovénia

Magyarország Szlovéniába sem javasolja az utazást a világjárvány miatt. Február 13-tól a belső schengeni határ átlépése minden határátkelőhelyen lehetséges: a szlovén-magyar, a szlovén-osztrák és a szlovén-olasz határon.

A piros országból érkező állampolgárok (Magyarország is a piros országok közé tartozik) számára a szlovén hatóságok 10 napos hatósági karantént rendelnek el, mely egy 48 óránál nem régebbi, uniós vagy schengeni tagállamban, illetve a szlovén fél által elfogadott harmadik országbeli laboratóriumokban készített PCR-teszt, illetve az uniós vagy schengeni tagállamban készített, 24 óránál nem régebbi gyorsteszt negatív eredményének határon történő bemutatásával kiváltható.

Szlovéniában járványügyi vészhelyzet van hatályban. Február 15-től engedélyezett a mozgás az egész ország területén, megszűnik az önkormányzatok közötti átjárási tilalom, azonban az éjszakai kijárási korlátozás érvényben marad (minden nap 21:00 és 06:00 óra között). A gyülekezés február 15-től max. 10 főnek engedélyezett.

Február 15-től minden bolt kinyithatott, a szolgáltatásokat igénybe vevő ügyfeleknek nem kell negatív koronavírus-tesztet bemutatniuk. Szállodákat továbbra is kizárólag diplomaták, üzletember-delegációk és sportolók vehetik igénybe. A közösségi közlekedés fele kapacitással ugyan, de működik.

A sífelvonókat 2021. február 15-től 7 napnál nem régebbi negatív teszttel lehet igénybe venni. Kötelező a maszkviselés (néhány kivételtől eltekintve) bel- és kültéren (ha nem biztosítható a 2 m távolság), illetve a személyautókban, amennyiben nem egy háztartáshoz tartozó személyek utaznak együtt.


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?