A legtutibb helyszínek: innen nézd a tűzijátékot

2015. augusztus 20. 11:02

Idén csak a Dunáról lövik a tűzijátékokat, ezért ha közel a folyóhoz verülnk tanyát, nagy eséllyel jól fogunk látni. Egyelőre nincs hír hatalmas viharokról, úgyhogy minden adott a nyugodt ünnepléshez.

Idén mintegy 7500 pirotechnikai eszközt lőnek majd fel az augusztus 20-ai tűzijáték alkalmával a Dunán álló katonai pontonokról. A teljes költség várhatóan nagyjából 128 millió forint lesz.

Mint azt a programról korábban Leskovics Éva vezető pirotechnikus korábban elmondta: a hagyományokhoz hűen idén is izgalmas programmal készülnek. A műsor látványos nyitánnyal indul, majd a magyar történelem elevenedik meg hét felvonásban, amelyet versekkel vezetnek majd fel.

A tűzijáték napján az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése aznap leginkább a déli, keleti területeken várható az esti órákig eső, zápor (egy-egy beágyazott zivatar sem zárható ki). A lassú mozgású, intenzív csapadékzónákból rövid idő alatt 20-40 mm feletti csapadék hullhat, a keleti megyékben az átlagos csapadékmennyiség pedig nagyobb területen is elérheti a 15-20 mm-t.

Így változik a közlekedés

Az Államalapítás Ünnepén az ünnepi rendezvények, továbbá augusztus 21-23. között az IRONMAN Budapest triatlon-verseny miatt a hosszú hétvégén számos, budai és pesti főútvonalat és Duna-hidat érintő útlezárás és közösségi közlekedési változás lép életbe a fővárosban. A hosszú hétvégén - különösen augusztus 20-án - a lezárások mértéke miatt a belvárost közösségi közlekedéssel javasolt megközelíteni. A forgalomkorlátozások miatt számos busz- és villamosjárat módosított, vagy rövidített útvonalon jár, ezért a BKK kéri a fővárosban közlekedőket, hogy mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak a járatok forgalmáról a BKK honlapján, a  mobilalkalmazásukban, vagy a Facebook oldalukon.

A Lánchíd augusztus 20-án hajnali 4 órától 22-én késő estig, a Szabadság híd augusztus 20-án délután 4 órától várhatóan éjfélig, míg az Erzsébet híd 18 és 23:00 között le lesz zárva a forgalom elől. A BKK augusztus 20-án a tűzijáték kényelmesebb és biztonságosabb megközelítése érdekében egész este sűrűbben indítja mind a négy metróvonalat, a 4-es és 6-os villamost, valamint több, a belváros felé tartó buszvonalat. Amennyiben augusztus 20-án a tűzijátékon résztvevők száma miatt a hatóságok indokoltnak látják, biztonsági okokból a lezárhatják a forgalom elől Margit hidat, a Petőfi hidat, a Rákóczi hidat és a Batthyány teret is. Ha a Margit híd lezárásra kerül, akkor a 4-6-os villamosok Dél-Budáról csak Oktogonig közlekedik, a Petőfi híd lezárásakor pedig a Corvin-negyedig közlekednek a nagykörúti villamosok.

A tűzijáték helyszínének megközelítése elsősorban metróval, majd a belvárosi csomópontokból gyalogosan javasolt. Rákospalota felől az 5-ös, Újpalota felől a 7-es és a 107-es, valamint Újpestről a 105-ös busz az Astoria érintésével csak a Deák Ferenc térig jár. Este a kiskörúton nem jár villamos, ebben az időszakban az M2-es, az M3-as metróval, vagy a 9-es busszal ajánlott utazni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A tűzijáték után, jellemzően 21:30 és 23 óra között - a komfortosabb hazautazás miatt -a belvárosból közlekedő járatok szintén gyakrabban közlekednek majd. Augusztus 20-ától 23-áig idén is megrendezik a Mesterségek Ünnepét, a rendezvénynek helyt adó Budai Vár megközelítését a BKK járatsűrítésekkel és rendkívüli buszjárat elindításával segíti - tájékoztat a BKK.

Honnan nézzük?

Minden évben komoly dilemma, honnan érdemes nézni a tűzijátékot. Ahol nincs óriási tömeg, mégis látunk valamit. Az sem mindegy, mennyire nézzük távolról, hiszen lehet a kép tökéletes, de nem hallani az aláfestő zenét, a verseket.

Előre sosem lehet megjósolni, hol mennyien lesznek, de ha van lehetőségünk rá, és megtehetjük, igyekezzünk háztetős ünneplést tartani. Sok bérház tetejére - amennyiben biztonságos - (ilyenkor) kiengedik a lakókat, és ha egyik barátunk ilyen helyen lakik, betársulhatunk, hogy élvezzük a kilátást.

Valószínűleg sokan lesznek, de még mindig jó helyszín lehet a műsor megtekintésére a Nemzeti Színház kilátója, a Halászbástya, vagy a nem lezárt hidak. De jó helyszín lehet a Filozófusok kertje, kilátók a budai hegyekben, a rakpartok, a Vigadó tér, a Széchenyi István tér vagy a Batthyány tér.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?