14 °C Budapest

Újabb sztrádaépítés kezdődik Magyarországon

Pénzcentrum
2013. március 7. 11:09

150 milliárdos út- és vasút-beruházási programról döntött az infrastruktúra-fejlesztő - tudta meg a Magyar Nemzet. A projekt keretén belül megkezdik az M4-es építését, tovább épül a 86-os főút, és korszerű vonatbefolyásoló rendszert kap a Budapest-Gyoma vasútvonal.

Gőzerővel zajlik az uniós források lekötése a jelenlegi finanszírozási ciklus lezárása előtt. A Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztőtől (NIF) kapott értesülések szerint több szakaszban jó néhány gyorsforgalmi-, közút- és vasúti projektet kezdenek meg a jelenlegi uniós költségvetési keret terhére. - Az első csoportba tartozó, mintegy 150 milliárd forint nettó költségű fejlesztések megkapták a miniszteri jóváhagyást, azok kiírásáról a napokban döntött a NIF felügyelőbizottsága -Loppert Dániel, a szervezet szóvivője elmondta, hogy a döntés alapján megkezdődik az M4-es autópálya megépítésének előkészítése. Az első szakasz Abony és Fegyvernek között épül majd fel kétszer két sávos formában 28,9 kilométeren, és magában foglalja a Szolnokot északról elkerülő új autópálya-híd megépítését is.

A másik fontos gyorsforgalmi fejlesztés a 86-os út gyorsforgalmi szakaszának továbbépítése, amely a Nyugat-Dunántúl észak- déli irányú főútja, és jelentős nemzetközi teherforgalmat bonyolít le. A Szombathely-Csorna szakaszon a mostani döntés alapján Szeleste és hegyfalu között épül egy viszonylag rövid, 7 kilométeres kétszer két sávos út, de Loppert Dávid szerint hamarosan indulhat a Csornáig vezető szakasz beruházása is. Tekintve, hogy Csornától az M1-es autópályáig már elindult a közbeszerzés a fennmaradó szakaszok gyorsforgalmi úttá történő kiépítésére, ezért elérhető közelségbe került Szombathely és több nagyobb dunántúli település bekötése a gyorsforgalmi hálózatba.

Eközben február végén Szijjártó Péter 360 milliárdos vasúti gigaberuházást jelentett be. Ennek keretében egy Budapestet elkerülő tehervasúti körgyűrű épülne, amellyel 4-5 napról egy napra csökken a hazai teherforgalom menetideje.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18