9 °C Budapest

Világítás és a láthatósági mellény - Sokba kerülhet a hiányuk

2010. augusztus 17. 04:42

Európa legtöbb pontján kötelező előírás, hogy a lehető legjobban kitűnjön a forgalomban lévő autó és autós a környezetéből. Azonban vannak olyan országok is, ahol nem jár bírság a nappal lekapcsolt világításért és a láthatósági mellény hiányáért - derül ki az ADAC gyűjtéséből.

Látni és látszani - hangzik a két alapelve a közlekedésbiztonságnak. Azonban nem minden európai országban ítélik úgy, hogy ehhez elengedhetetlenül fontos a lakott területen kívüli tompított világítás és a láthatósági mellény használata. Bár a legtöbb európai országban szigorúan büntet a hatóság a nappal nem világító lámpakért, Svájcban és Franciaországban máig nem kötelező tiszta időben a tompított fény használata.

A büntetési tételek mértéke Európa-szerte nagy különbözőséget mutatnak. Míg Észtországban legfeljebb 190 eurót, addig Norvégiában legalább 185 eurót (kb. 52 ezer forint) kérhet a rendőr a lekapcsolva felejtett lámpákért.

Hasonló a helyzet a láthatósági mellénnyel kapcsolatban. Bár Európa egyes országaiban - például Ausztriában -  kötelező tartozéka a kocsiknak a fényvisszaverő mellény, Franciaországban vagy az Egyesült Királyságban nincs láthatósági mellényre vonatkozó előírás. Bizonyos országokban pedig nem kötelező ugyan fényvisszaverő mellényt tartani az autóban, de a rendőr szigorúan büntet, ha a sofőr vagy az utasok lakott területen kívül e nélkül szállnak ki a gépjárműből. Ez a helyzet például Belgiumban, ahol súlyos, akár 1375 eurós - közel 400 ezer forintos - bírságra is számíthat az autós, ha megszegi a szabályt.

Európai országok, ahol van valamilyen előírás a láthatósági mellényekkel kapcsolatban - Forrás: Wikipedia (2009. augusztus)


Magyarországon a lakott területen kívüli út úttestjén, leállósávján, útpadkáján tartózkodó gyalogosnak/személynek éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén fényvisszaverő mellényt kell viselnie. Rendőri intézkedés (igazoltatás) során a járműből kiszállított személynek is a fényvisszaverő mellény használatára kötelező. A fényvisszaverő mellény nem kötelező tartozéka a járműnek, de mivel a járművezetőnek rendőri intézkedésre, illetve műszaki meghibásodásra számítania kell, ezért elvárható tőle, hogy legalább saját maga számára tartson egy fényvisszaverő mellényt a járműben.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem