25 °C Budapest

Azonnal kivonnák a forgalomból a balesetes autókat

Pénzcentrum
2009. augusztus 5. 08:31

A Nemzeti Közlekedési Hatóság és a rendőrség is törvényt módosítana, hogy a balesetben működésképtelenné váló autókat azonnal ki lehessen vonni a forgalomból.

Az NKH évente 50-60 ezer autóra ad ki bontási engedélyt, valójában azonban ennél 60-70 ezerrel több autó végzi illegális bontókban, melyek alkatrészei aztán a feketepiacon cserélnek gazdát.

Ezt hivatott megakadályozni az NKH hat hete munkába állított, Közúti Közlekedési Információs Rendszer (Kökir) elnevezésű szoftvere, amely a forgalomba helyezéstől a bontókig nyomon követi egy-egy autó, az azonosítóval ellátott alkatrészek és a jármű okmányainak életét. Ez tehát azt jelenti, hogy az illegális bontókból származó alkatrészeket a jövőben már nem lehet következmények nélkül beépíteni az autókba.

Emellett az új rendszer bevezetése óta nem lehet az előírt díjak megfizetése nélkül levizsgáztatni az autót, sem szívességből vizsgáztatni, vagyis az autó tulajdonosa nem győzködheti a vizsgáztatót, hogy majd megjavíttatja a féket, csak engedje át az autót.

A közlekedési hatóság szigorítaná a balesetet szenvedett autók műszaki ellenőrzését is: a súlyosan megrongálódott autókat csak akkor engednék újra forgalomba, ha a felújításukat követően ismét átmentek a műszaki vizsgán.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?