Azonnal kivonnák a forgalomból a balesetes autókat

Pénzcentrum
2009. augusztus 5. 08:31

A Nemzeti Közlekedési Hatóság és a rendőrség is törvényt módosítana, hogy a balesetben működésképtelenné váló autókat azonnal ki lehessen vonni a forgalomból.

Az NKH évente 50-60 ezer autóra ad ki bontási engedélyt, valójában azonban ennél 60-70 ezerrel több autó végzi illegális bontókban, melyek alkatrészei aztán a feketepiacon cserélnek gazdát.

Ezt hivatott megakadályozni az NKH hat hete munkába állított, Közúti Közlekedési Információs Rendszer (Kökir) elnevezésű szoftvere, amely a forgalomba helyezéstől a bontókig nyomon követi egy-egy autó, az azonosítóval ellátott alkatrészek és a jármű okmányainak életét. Ez tehát azt jelenti, hogy az illegális bontókból származó alkatrészeket a jövőben már nem lehet következmények nélkül beépíteni az autókba.

Emellett az új rendszer bevezetése óta nem lehet az előírt díjak megfizetése nélkül levizsgáztatni az autót, sem szívességből vizsgáztatni, vagyis az autó tulajdonosa nem győzködheti a vizsgáztatót, hogy majd megjavíttatja a féket, csak engedje át az autót.

A közlekedési hatóság szigorítaná a balesetet szenvedett autók műszaki ellenőrzését is: a súlyosan megrongálódott autókat csak akkor engednék újra forgalomba, ha a felújításukat követően ismét átmentek a műszaki vizsgán.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem