16 °C Budapest

Nyaralás autóval? Ezekre jobb, ha figyelsz!

Pénzcentrum
2009. július 24. 05:40

Mennyivel lehet hajtani lakott területen, vagy autópályán, egy pohár sör után volán mögé ülhetünk-e, milyen bírságra számíthatunk, ha bármelyik szabályt megszegjük? Ezekre a kérdésekre valószínűleg magyar vonatkozásban még válaszolni is tudunk, nem árt azonban utánanézni, hogy külföldön milyen szabályok érvényesek, főleg ha autóval indulunk neki a nyaralásnak.

Európában a közlekedési szabálysértéseket kétféleképpen szankcionálják: léteznek fix összegű büntetések, ahol ha valaki például lakott területen belül 35 km/h-val túllépi a megengedett sebességet, nem tartja be a követési távolságot, vagy nem engedi át a gyalogost a zebrán, adott összegű büntetést fizet. Ilyen rendszer működik például Németországban, vagy Ausztriában.

A másik bírságolási rendszer esetében eltérő összegű lehet ugyannak a szabálysértésnek a büntetése, mindössze a pénzbírság összegének felső határát szabják meg.

Sangriát igen, Krusovicet nem!

A legtöbb országban az ittas vezetés szabályozásának eszközeként a megengedett véralkoholszint maximálását alkalmazzák, nem egy helyen teljes tilalmat rendelve el az alkoholfogyasztást illetően.

Egyes államokban a frissen jogsit szerzettekre, illetve a fiatalkorúakra eltérő szabályozást, illetve bírságrendszert alkalmaznak, vagy a korhatárokat rögzítik, vagy a (bármely életkorban szerzett) friss jogosítvány kiadását követő bizonyos próbaidőszakra alacsonyabb véralkoholszint-küszöbértéket határoznak meg. Németországban például a friss jogsisokra, illetve 21 év alattiakra zérótolerancia vonatkozik, Horvátországban a 24 év alattiakra, Ausztriában és Spanyolországban pedig a két évnél frissebb jogosítvánnyal rendelkezőkre vonatkozik szigorúbb szabályozás.

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk néhány európai ország ittas vezetésre, illetve elfogadott véralkoholszintre vonatkozó szabályozását, illetve a szabálysértőkre kiszabható bírságokat:

Ahogy az látszik, egy spanyolországi nyaraláson nyugodtan megihatunk néhány sangriát, azonban a cseh söröket egy volán mögé ülőnek sem érdemes kipróbálnia.
A másik viszonylag magas büntetési tételeket maga után vonó szabálysértés a gyorshajtás.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A legtöbb európai országban lakott területen 50 kilométer/óra a megengedett sebességhatár, többek között Németországban, Ausztriában, Olaszországban, Franciaországban, Horvátországban és Hollandiában is. Ezzel szemben Nagy-Britanniában már 48 km/óránál (30 mérföld/óra) érdemes levenni a lábunkat a gázpedálról, míg Szerbiában akár hatvannal is mehetünk.

Lakott területen kívül a korlátozások 80 és 100 km/óra között mozognak Európa egyes országaiban, Norvégiában például még autópályán is csak 90 km/óra a megengedett maximális sebesség, Görögországban, Spanyolországban vagy Törökországban például 120 km/óra a plafonérték, míg Dániában, Bulgáriában, Csehországban százharminccal is mehetünk.

Ezeket a sebességhatárokat nem érdemes átlépni, ugyanis minden országban borsos bírságokkal büntetik. Dániában például 20 km/órás sebességtúllépés esetén 70-270 euró közötti büntetést szabnak ki, Norvégiában a bírság alsó határa 360 euró, Olaszországban 155.

50 kilométer/órát is meghaladó sebességtúllépésnél azonban már valóban magas összegekről beszélhetünk: Ausztriában például akár 2180 euróra is megbűntethetnek, Nagy-Britanniában pedig akár 5600 eurót is otthagyhatunk!

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17