Nyaralás autóval? Ezekre jobb, ha figyelsz!

Pénzcentrum
2009. július 24. 05:40

Mennyivel lehet hajtani lakott területen, vagy autópályán, egy pohár sör után volán mögé ülhetünk-e, milyen bírságra számíthatunk, ha bármelyik szabályt megszegjük? Ezekre a kérdésekre valószínűleg magyar vonatkozásban még válaszolni is tudunk, nem árt azonban utánanézni, hogy külföldön milyen szabályok érvényesek, főleg ha autóval indulunk neki a nyaralásnak.

Európában a közlekedési szabálysértéseket kétféleképpen szankcionálják: léteznek fix összegű büntetések, ahol ha valaki például lakott területen belül 35 km/h-val túllépi a megengedett sebességet, nem tartja be a követési távolságot, vagy nem engedi át a gyalogost a zebrán, adott összegű büntetést fizet. Ilyen rendszer működik például Németországban, vagy Ausztriában.

A másik bírságolási rendszer esetében eltérő összegű lehet ugyannak a szabálysértésnek a büntetése, mindössze a pénzbírság összegének felső határát szabják meg.

Sangriát igen, Krusovicet nem!

A legtöbb országban az ittas vezetés szabályozásának eszközeként a megengedett véralkoholszint maximálását alkalmazzák, nem egy helyen teljes tilalmat rendelve el az alkoholfogyasztást illetően.

Egyes államokban a frissen jogsit szerzettekre, illetve a fiatalkorúakra eltérő szabályozást, illetve bírságrendszert alkalmaznak, vagy a korhatárokat rögzítik, vagy a (bármely életkorban szerzett) friss jogosítvány kiadását követő bizonyos próbaidőszakra alacsonyabb véralkoholszint-küszöbértéket határoznak meg. Németországban például a friss jogsisokra, illetve 21 év alattiakra zérótolerancia vonatkozik, Horvátországban a 24 év alattiakra, Ausztriában és Spanyolországban pedig a két évnél frissebb jogosítvánnyal rendelkezőkre vonatkozik szigorúbb szabályozás.

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk néhány európai ország ittas vezetésre, illetve elfogadott véralkoholszintre vonatkozó szabályozását, illetve a szabálysértőkre kiszabható bírságokat:

Ahogy az látszik, egy spanyolországi nyaraláson nyugodtan megihatunk néhány sangriát, azonban a cseh söröket egy volán mögé ülőnek sem érdemes kipróbálnia.
A másik viszonylag magas büntetési tételeket maga után vonó szabálysértés a gyorshajtás.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legtöbb európai országban lakott területen 50 kilométer/óra a megengedett sebességhatár, többek között Németországban, Ausztriában, Olaszországban, Franciaországban, Horvátországban és Hollandiában is. Ezzel szemben Nagy-Britanniában már 48 km/óránál (30 mérföld/óra) érdemes levenni a lábunkat a gázpedálról, míg Szerbiában akár hatvannal is mehetünk.

Lakott területen kívül a korlátozások 80 és 100 km/óra között mozognak Európa egyes országaiban, Norvégiában például még autópályán is csak 90 km/óra a megengedett maximális sebesség, Görögországban, Spanyolországban vagy Törökországban például 120 km/óra a plafonérték, míg Dániában, Bulgáriában, Csehországban százharminccal is mehetünk.

Ezeket a sebességhatárokat nem érdemes átlépni, ugyanis minden országban borsos bírságokkal büntetik. Dániában például 20 km/órás sebességtúllépés esetén 70-270 euró közötti büntetést szabnak ki, Norvégiában a bírság alsó határa 360 euró, Olaszországban 155.

50 kilométer/órát is meghaladó sebességtúllépésnél azonban már valóban magas összegekről beszélhetünk: Ausztriában például akár 2180 euróra is megbűntethetnek, Nagy-Britanniában pedig akár 5600 eurót is otthagyhatunk!

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 13. szombat
Ida
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem