Nyaralás autóval? Ezekre jobb, ha figyelsz!

Pénzcentrum
2009. július 24. 05:40

Mennyivel lehet hajtani lakott területen, vagy autópályán, egy pohár sör után volán mögé ülhetünk-e, milyen bírságra számíthatunk, ha bármelyik szabályt megszegjük? Ezekre a kérdésekre valószínűleg magyar vonatkozásban még válaszolni is tudunk, nem árt azonban utánanézni, hogy külföldön milyen szabályok érvényesek, főleg ha autóval indulunk neki a nyaralásnak.

Európában a közlekedési szabálysértéseket kétféleképpen szankcionálják: léteznek fix összegű büntetések, ahol ha valaki például lakott területen belül 35 km/h-val túllépi a megengedett sebességet, nem tartja be a követési távolságot, vagy nem engedi át a gyalogost a zebrán, adott összegű büntetést fizet. Ilyen rendszer működik például Németországban, vagy Ausztriában.

A másik bírságolási rendszer esetében eltérő összegű lehet ugyannak a szabálysértésnek a büntetése, mindössze a pénzbírság összegének felső határát szabják meg.

Sangriát igen, Krusovicet nem!

A legtöbb országban az ittas vezetés szabályozásának eszközeként a megengedett véralkoholszint maximálását alkalmazzák, nem egy helyen teljes tilalmat rendelve el az alkoholfogyasztást illetően.

Egyes államokban a frissen jogsit szerzettekre, illetve a fiatalkorúakra eltérő szabályozást, illetve bírságrendszert alkalmaznak, vagy a korhatárokat rögzítik, vagy a (bármely életkorban szerzett) friss jogosítvány kiadását követő bizonyos próbaidőszakra alacsonyabb véralkoholszint-küszöbértéket határoznak meg. Németországban például a friss jogsisokra, illetve 21 év alattiakra zérótolerancia vonatkozik, Horvátországban a 24 év alattiakra, Ausztriában és Spanyolországban pedig a két évnél frissebb jogosítvánnyal rendelkezőkre vonatkozik szigorúbb szabályozás.

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk néhány európai ország ittas vezetésre, illetve elfogadott véralkoholszintre vonatkozó szabályozását, illetve a szabálysértőkre kiszabható bírságokat:

Ahogy az látszik, egy spanyolországi nyaraláson nyugodtan megihatunk néhány sangriát, azonban a cseh söröket egy volán mögé ülőnek sem érdemes kipróbálnia.
A másik viszonylag magas büntetési tételeket maga után vonó szabálysértés a gyorshajtás.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legtöbb európai országban lakott területen 50 kilométer/óra a megengedett sebességhatár, többek között Németországban, Ausztriában, Olaszországban, Franciaországban, Horvátországban és Hollandiában is. Ezzel szemben Nagy-Britanniában már 48 km/óránál (30 mérföld/óra) érdemes levenni a lábunkat a gázpedálról, míg Szerbiában akár hatvannal is mehetünk.

Lakott területen kívül a korlátozások 80 és 100 km/óra között mozognak Európa egyes országaiban, Norvégiában például még autópályán is csak 90 km/óra a megengedett maximális sebesség, Görögországban, Spanyolországban vagy Törökországban például 120 km/óra a plafonérték, míg Dániában, Bulgáriában, Csehországban százharminccal is mehetünk.

Ezeket a sebességhatárokat nem érdemes átlépni, ugyanis minden országban borsos bírságokkal büntetik. Dániában például 20 km/órás sebességtúllépés esetén 70-270 euró közötti büntetést szabnak ki, Norvégiában a bírság alsó határa 360 euró, Olaszországban 155.

50 kilométer/órát is meghaladó sebességtúllépésnél azonban már valóban magas összegekről beszélhetünk: Ausztriában például akár 2180 euróra is megbűntethetnek, Nagy-Britanniában pedig akár 5600 eurót is otthagyhatunk!

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?