-1 °C Budapest

3700 ember kerül utcára, zavargások várhatóak

Pénzcentrum
2006. november 22. 16:00

Bezárja Brüsszelben található gyárát a Volkswagen. Ezzel Mintegy 3700 ember kerül az utcára. A lépés jelentős felháborodást váltott ki nemcsak a munkások, hanem a politikusok körében is. A város vezetői közül többen zavargásoktól tartanak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Golfot jelenleg három nyugat-európai helyszínen, Brüsszelben, a németországi Moselben, illetve a cég otthonában, Wolfsburgban gyártják. A brüsszeli gyárban jelenleg 5200-an dolgoznak.

VW szóvivője elmondta, 3700 ember elküldéséről beszélt, mondván: a jelenleg 5200 fős létszámból nagyjából 1500-at tudnak majd megtartani.
Bár a Volkswagen illetékesei azt hangoztatják, hogy magát a gyárat nem zárják be, a dolgozók ebben kételkednek, s a mostani leépítést csak első lépcsőnek tartják, amit gyorsan követ majd az üzem leállása.

A dolgozók elbocsátására azért kerül sor, mert a Volkswagen úgy döntött, hogy egyik legfőbb autótípusának, a Golfnak a gyártását Németországra, két ottani gyárára összpontosítja.

A Volkswagen arra hivatkozik, hogy Nyugat-Európában egyre súlyosabb helyzetbe kerülnek az autógyárak, mert a piac telített, a gyártósorok pedig kénytelenek kapacitásuk alatt működni. S eközben az export is egyre nehezebb a dollár-euróárfolyam miatt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?