16 °C Budapest

Derült égből villámcsapás: visszajár a regisztrációs adó!

Pénzcentrum
2006. október 5. 10:38

Az Európai Bíróság ma délelőtt meghozta döntését az hazai regisztrációs adóval kapcsolatban. A döntés mintegy 80 ezer autót és 20 Mrd forintnyi adóbevételt érint.

A döntés értelmében az adótípus hátrányosan különbözteti meg a más közösségi tagállamból származó használt autókat a belföldiekkel szemben. Másik probléma a regisztrációs adóval, hogy most egy autóra akár többször is kivethetik, ha a járművet egy másik országban értékesítik. A jövőben ezt úgy oldanák meg, hogy ilyenkor az összeg egy részét visszakapná a tulajdonos.

Magyarországot 2005 októberében hivatalosan is figyelmeztette az Európai Bizottság, hogy túl magas adóval sújtja a más tagállamokból behozott kocsikat.

Ezért összeegyeztethetetlen a magyarországi regisztrációs adó az európai uniós jogszabályokkal.

A döntés előrelépést jelenthet az Európai Bizottság javaslatának elfogadása felé. Az EU brüsszeli végrehajtó testülete kezdeményezte a regisztrációs adók rendszerének uniós szintű eltörlését, és az adó beépítését az üzemben tartási díjba.

Deák László, a PricewaterhouseCoopers igazgatója elmondta, hogy a szakmának már mindenképpen számítania kellett erre a döntésre. A vissztérítés azokat az adófizetőket érintheti akik 2004 május 1. és 2005 december 31. közötti időszakra vonatkozóan fizették meg a regisztrációs adót. Az, hogy az állam hivatalból téríti-e vissza az adókülönbözetet vagy kérvényezni kell, még korai megtippelni.

Oszkó Péter, a Deloitte vezető adópartnere a Pénzcentrum.hu kérdésére elmondta, hogy a döntés megegyezik a Főtanácsnoki indítvánnyal. A döntéssel szemben Magyarország fellebezéssel nem élhet. Nincs időbeli korlátozás, az adó "bújtatás mértékével" (a külföldről bejövő használt autókra ugyanakkora adóterhet rótt az állam, mint a az új kocsikra) megegyező részét az adózók visszakövetelhetik.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A számítási metódus kidolgozása és az esetleges bejelentő nyomtatványok elkészítése lehet most az adóhatóság legfontosabb feladata. A szakértő véleménye szerint, az oroszországi példa alapján, ez akár néhány héten belül is megtörténhet.

Hazánk most került először abba ahelyzetbe, hogy a hazai jogtól függetlenül kell kidolgozni, az Uniós jognak megfelelő eljárást. Erre még nem volt gyakorlati példa, ezért is kérdéses, hogy mikortól igényelhető vissza, az avultatás mértékének megfelelő adó összege.

A döntés mintegy 81 612 hazai autót és mintegy 20 Mrd forintnyi adót érint (természetesen ennek egy részét igényelhetik vissza az adózók, a gépjármű életkorának megfelelően).

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 6. kedd
Norbert, Cintia
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?