3 °C Budapest

Derült égből villámcsapás: visszajár a regisztrációs adó!

Pénzcentrum
2006. október 5. 10:38

Az Európai Bíróság ma délelőtt meghozta döntését az hazai regisztrációs adóval kapcsolatban. A döntés mintegy 80 ezer autót és 20 Mrd forintnyi adóbevételt érint.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A döntés értelmében az adótípus hátrányosan különbözteti meg a más közösségi tagállamból származó használt autókat a belföldiekkel szemben. Másik probléma a regisztrációs adóval, hogy most egy autóra akár többször is kivethetik, ha a járművet egy másik országban értékesítik. A jövőben ezt úgy oldanák meg, hogy ilyenkor az összeg egy részét visszakapná a tulajdonos.

Magyarországot 2005 októberében hivatalosan is figyelmeztette az Európai Bizottság, hogy túl magas adóval sújtja a más tagállamokból behozott kocsikat.

Ezért összeegyeztethetetlen a magyarországi regisztrációs adó az európai uniós jogszabályokkal.

A döntés előrelépést jelenthet az Európai Bizottság javaslatának elfogadása felé. Az EU brüsszeli végrehajtó testülete kezdeményezte a regisztrációs adók rendszerének uniós szintű eltörlését, és az adó beépítését az üzemben tartási díjba.

Deák László, a PricewaterhouseCoopers igazgatója elmondta, hogy a szakmának már mindenképpen számítania kellett erre a döntésre. A vissztérítés azokat az adófizetőket érintheti akik 2004 május 1. és 2005 december 31. közötti időszakra vonatkozóan fizették meg a regisztrációs adót. Az, hogy az állam hivatalból téríti-e vissza az adókülönbözetet vagy kérvényezni kell, még korai megtippelni.

Oszkó Péter, a Deloitte vezető adópartnere a Pénzcentrum.hu kérdésére elmondta, hogy a döntés megegyezik a Főtanácsnoki indítvánnyal. A döntéssel szemben Magyarország fellebezéssel nem élhet. Nincs időbeli korlátozás, az adó "bújtatás mértékével" (a külföldről bejövő használt autókra ugyanakkora adóterhet rótt az állam, mint a az új kocsikra) megegyező részét az adózók visszakövetelhetik.

A számítási metódus kidolgozása és az esetleges bejelentő nyomtatványok elkészítése lehet most az adóhatóság legfontosabb feladata. A szakértő véleménye szerint, az oroszországi példa alapján, ez akár néhány héten belül is megtörténhet.

Hazánk most került először abba ahelyzetbe, hogy a hazai jogtól függetlenül kell kidolgozni, az Uniós jognak megfelelő eljárást. Erre még nem volt gyakorlati példa, ezért is kérdéses, hogy mikortól igényelhető vissza, az avultatás mértékének megfelelő adó összege.

A döntés mintegy 81 612 hazai autót és mintegy 20 Mrd forintnyi adót érint (természetesen ennek egy részét igényelhetik vissza az adózók, a gépjármű életkorának megfelelően).

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 30. 14:35