Visszafizetik az adót!

Pénzcentrum
2006. június 14. 15:00

Könnyen elképzelhető, hogy a magyar államnak vissza kell fizetnie az uniós csatlakozástól a tavalyi év végéig beszedett regisztrációs adó (regadó) egy jó részét, mivel az nem állt összhangban a közösségi joggal.

Könnyen elképzelhető, hogy a magyar államnak vissza kell fizetnie az uniós csatlakozástól a tavalyi év végéig beszedett regisztrációs adó (regadó) egy jó részét, mivel az nem állt összhangban a közösségi joggal - írja a Napi Gazdaság.

Az Európai Bíróság két hete tárgyalt a magyar regisztrációs adó közösségi joggal való összhangjának vizsgálatáról. Nádasdy Ákos egy Volkswagen Passat típusú használt gépkocsit hozott be Németországból Magyarországra, ami után az adót meg is fizette. Később a vámhatóság további összeget követelt tőle olyan jogszabályváltozásra hivatkozva, amely a kivetés napján lépett életbe. Az ügyét azonban a magyar bírónő el sem kezdte tárgyalni, mert úgy vélte, hogy a regisztrációs adó eleve ellentétes lehet a közösségi joggal, ezért inkább az Európai Bíróságtól kért előzetes döntést.. A magyar bíróság arra vár választ európai felettesétől, hogy lehetséges-e egy olyan adó fenntartása, amely teljesen figyelmen kívül hagyja a gépkocsi értékét, és a fizetendő adó összegét kizárólag annak műszaki tulajdonságai, valamint környezetvédelmi osztályba sorolása alapján határozza meg.

Az ügyhöz az Európai Bizottság is hozzászólt, amely a regadó kapcsán még tavaly októberben indított kötelezettségszegési eljárást a magyar állammal szemben, amelynek hatására idén januárban lépett életbe a módosított, ám továbbra is vitatott szabályozás. Ez már egy avultatási táblázatot is alkalmaz az adó kivetéséhez, ám a Magyar Gépjárműimportőrök Országos Egyesülete (MGOE) szerint annak értékei nem reálisak. A hatályos törvény egy 12 hónapos autónál például az adó 11 százalékát engedi el, ám a tényleges értékcsökkenés az MGOE szerint 25 százalék. A szervezet véleményéről tájékoztatta a bizottságot, amely közölte, hogy továbbra is folyik az eljárás a magyar állammal szemben.

A Nádasdy-ügy kapcsán a bizottság a tárgyaláson kijelentette: összeegyeztethetetlen az EK-szerződés 90. cikkével egy olyan gépjármű-regisztrációs rendszer alkalmazása, amely teljes mértékben figyelmen kívül hagyja az autó regisztráció napján érvényes tényleges értékét, s így a más tagállamból származó használt darabokra olyan mértékű adót vet ki, ami módszeresen meghaladja a nemzeti területen már regisztrált, hasonló használt gépjárművek értékébe beépülő adó maradványértékét. A magyar kormány álláspontja szerint ugyan a szabályozás uniókompatibilis, de a tárgyaláson már kérte az esetleges elmarasztaló ítélet időbeli hatályának megfontolását, mivel problémát okozhat a költségvetésnek a csaknem 30 milliárd forintos összeg - vagy egy része - visszafizetése.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az Európai Bizottság pár hete áldását adta arra, hogy a regisztrációs adó - lépésről lépésre - beolvadjon az éves üzemben tartási adóba, amelynek mértékét továbbra is a tagállam határozná meg. A későbbiekben a vásárló évenként elosztva, a súlyadóval együtt fizetné meg a több százezer, esetenként több millió forintos regisztrációs adót. Az új rendszer mellett szól, hogy egy autóra a tulajdonosnak nem kellene többször megfizetnie az adót (ez most gyakorta előfordul, ha valaki más uniós tagállamban vállal munkát és viszi magával az autóját is). A környezetvédelmi szempont is erősödne a közteher kivetésében: 2010-ben már az adó 50 százalékát a szén-dioxid-kibocsátás mértékétől tennék függővé.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm