28 °C Budapest

Visszafizetik az adót!

Pénzcentrum
2006. június 14. 15:00

Könnyen elképzelhető, hogy a magyar államnak vissza kell fizetnie az uniós csatlakozástól a tavalyi év végéig beszedett regisztrációs adó (regadó) egy jó részét, mivel az nem állt összhangban a közösségi joggal.

Könnyen elképzelhető, hogy a magyar államnak vissza kell fizetnie az uniós csatlakozástól a tavalyi év végéig beszedett regisztrációs adó (regadó) egy jó részét, mivel az nem állt összhangban a közösségi joggal - írja a Napi Gazdaság.

Az Európai Bíróság két hete tárgyalt a magyar regisztrációs adó közösségi joggal való összhangjának vizsgálatáról. Nádasdy Ákos egy Volkswagen Passat típusú használt gépkocsit hozott be Németországból Magyarországra, ami után az adót meg is fizette. Később a vámhatóság további összeget követelt tőle olyan jogszabályváltozásra hivatkozva, amely a kivetés napján lépett életbe. Az ügyét azonban a magyar bírónő el sem kezdte tárgyalni, mert úgy vélte, hogy a regisztrációs adó eleve ellentétes lehet a közösségi joggal, ezért inkább az Európai Bíróságtól kért előzetes döntést.. A magyar bíróság arra vár választ európai felettesétől, hogy lehetséges-e egy olyan adó fenntartása, amely teljesen figyelmen kívül hagyja a gépkocsi értékét, és a fizetendő adó összegét kizárólag annak műszaki tulajdonságai, valamint környezetvédelmi osztályba sorolása alapján határozza meg.

Az ügyhöz az Európai Bizottság is hozzászólt, amely a regadó kapcsán még tavaly októberben indított kötelezettségszegési eljárást a magyar állammal szemben, amelynek hatására idén januárban lépett életbe a módosított, ám továbbra is vitatott szabályozás. Ez már egy avultatási táblázatot is alkalmaz az adó kivetéséhez, ám a Magyar Gépjárműimportőrök Országos Egyesülete (MGOE) szerint annak értékei nem reálisak. A hatályos törvény egy 12 hónapos autónál például az adó 11 százalékát engedi el, ám a tényleges értékcsökkenés az MGOE szerint 25 százalék. A szervezet véleményéről tájékoztatta a bizottságot, amely közölte, hogy továbbra is folyik az eljárás a magyar állammal szemben.

A Nádasdy-ügy kapcsán a bizottság a tárgyaláson kijelentette: összeegyeztethetetlen az EK-szerződés 90. cikkével egy olyan gépjármű-regisztrációs rendszer alkalmazása, amely teljes mértékben figyelmen kívül hagyja az autó regisztráció napján érvényes tényleges értékét, s így a más tagállamból származó használt darabokra olyan mértékű adót vet ki, ami módszeresen meghaladja a nemzeti területen már regisztrált, hasonló használt gépjárművek értékébe beépülő adó maradványértékét. A magyar kormány álláspontja szerint ugyan a szabályozás uniókompatibilis, de a tárgyaláson már kérte az esetleges elmarasztaló ítélet időbeli hatályának megfontolását, mivel problémát okozhat a költségvetésnek a csaknem 30 milliárd forintos összeg - vagy egy része - visszafizetése.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Európai Bizottság pár hete áldását adta arra, hogy a regisztrációs adó - lépésről lépésre - beolvadjon az éves üzemben tartási adóba, amelynek mértékét továbbra is a tagállam határozná meg. A későbbiekben a vásárló évenként elosztva, a súlyadóval együtt fizetné meg a több százezer, esetenként több millió forintos regisztrációs adót. Az új rendszer mellett szól, hogy egy autóra a tulajdonosnak nem kellene többször megfizetnie az adót (ez most gyakorta előfordul, ha valaki más uniós tagállamban vállal munkát és viszi magával az autóját is). A környezetvédelmi szempont is erősödne a közteher kivetésében: 2010-ben már az adó 50 százalékát a szén-dioxid-kibocsátás mértékétől tennék függővé.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?