2 °C Budapest

Hatalmas átszervezés: ezrek kerülhetnek utcára

Pénzcentrum
2006. szeptember 18. 15:00

A Ford Motor a körülbelül 30,000 alkalmazottjának elbocsátása és 14 üzemének bezárása mellett döntött, miután a cég veszteségi a vártnál nagyobb mértékűek lettek elérve a 1,44 milliárd amerikai dollárt. A cég a megszorító intézkedésekkel 5 milliárd dollár értékű működési költséget szeretne megspórolni évente.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Ford Motor a körülbelül 30,000 alkalmazottjának elbocsátása és 14 üzemének bezárása mellett döntött, miután a cég vesztesége a vártnál is nagyobb mértékű lett, elérve a 1,44 milliárd amerikai dollárt. A cég a megszorító intézkedésekkel 5 milliárd dollár értékű működési költséget szeretne megspórolni évente.

A vállalatról felröppent hírek következményeként a Ford részvények ára egy éves emelkedés után 1,28 dollárral, vagyis 14 százalékkal 7,81 dollárra esett vissza, amely jól jellemzi a befektetők bizalmának megrendülését.

Meglepő módon az autópiaci szakértők szerint a piacon jelenleg második legnagyobb részesedéssel rendelkező autógyártónak a legnagyobb vetélytársa a hazai General Motors és nem a japán Toyota vagy Honda, amely jelenség okát a közös célpiacban és hasonló termékekben látják. A legnagyobb kihívást egyébként a "pazarló" autók iránti kereslet csökkenése jelenti, amely egyértelműen az olajárak jelentős megnövekedésére vezethető vissza.

A Ford a General Motorhoz hasonlóan kivásárlási csomagok felajánlásával ösztönzi dolgozóit a vállalattól való távozásra, amelynek értéke 35,000 és 140,000 dollár között van. Azok a munkások, akik elfogadják az ajánlatot ezentúl nem részesülnek a Ford részéről egészségbiztosítási, illetve nyugdíjbiztosítási hozzájárulásban. A Ford Motors 75,000 alkalmazottjának tette fel a kérdést, miszerint maradnak-e az egyre bizonytalanabbá állásukban, vagy elfogadják a cég által felajánlott csomagot.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?