23 °C Budapest
Budapest, 2024. március 3.Magyarországon kiadott vezetõi engedélyek, jogosítványok.MTVA/Bizományosi: Faludi Imre ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Szavaztak az újfajta magyar okmányokról: százezreknek lesz dolga a kormányablakban, ezt el kell intézni

2024. május 19. 15:24

A válaszadók többsége nem tervezi használni a Digitális Állampolgárság alkalmazást - derült ki a Pénzcentrum felméréséből. A kormányzati app tegnap óta tölthető le, és keddtől lehet azt aktiválni a kormányablakokban. Első ütemben az appot többek között személyi igazolvány, útlevél vagy jogosítvány helyett használhatjuk, ha valahol azonosítanunk kell magunkat - például egy rendőri igazoltatáson. 

Mint a Pénzcentrum is beszámolt róla, tegnap óta le lehet tölteni az App Store-ból és a Google Play áruházból a Digitális Állampolgárság Program mobilalkalmazását, jövő keddtől pedig már aktiváltatni is lehet ezt a kormányablakokban.

Aki belevág, annak már szeptembertől könnyebb lehet az élete: a többi mellett személyi igazolvány, útlevél vagy jogosítvány helyett azonosíthatjuk magunkat az appal mondjuk rendőri kérésre, vagy más életheyzetekben. Illetve állami weboldalakra és alkalmazásokba az alkalmazásban elérhető QR-kóddal is bejelentkezhetünk, egy gombnyomással igényelhető innen erkölcsi bizonyítvány. Ezek mellett digitális aláírás is elérhető lesz, amivel hivatalos dokumentumokat is aláírhatunk (később ez piaci szereplőknek is elérhető lesz).

Ugyanakkor, mint a Pénzcentrum felméréséből kiderült, a több mint 2000 válaszadó döntő többsége nem tervezi használni a szolgáltatást. 74,4 százalék mondta azt, hogy nem kér a Digitális Állampolgárságból, és csak 25,6 tervezi letölteni az állami appot.

Hogy kell aktiválni a DÁP alkalmazást?

Az app telepítése után ellenőrzik, hogy megfelelő-e a telefonunk a használatához, majd engedélyezi kell a biometrikus azonosítást, az értesítéseket és a kamera használatát. Ha ez megvan, el kell menni egy kormányablakba, ahol az ügyintézők ellenőrzik a személyazonosságunkat, és felkerülünk a várólistára. Itt szükség lesz személyazonosító okmányra és arra a mobilra, amelyre letöltöttük az alkalmazást. Ezután értesítést küldenek a telefonra, ha aktiválható a digitális állampolgárságunk. Ha valaki törli a mobilalkalmazást, mielőtt megtörténik az aktiválás, újra kell regisztrálni, amit csak a kormányablakokban lehet megtenni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A tervek szerint 2025 harmadik negyedévétől bankok, közműszolgáltatók felületeire is bejelntkezhetünk az appal, ekkortól válik elérhetővé számukra a digitális aláírás is. 2025. negyedik negyedévétől a gépjármű adás-vételt is intézhetjük az appban, a digitális tárcában minden okmány elérhető lesz elektronikus formában, az életkorunkat is igazolhatjuk vele. 2026-tól érkezhet az ePosta szolgáltatás, amely segítségével a közigazgatási szervekkel is levelezhetünk, emellett az eFizetés is, ez egy online fizetési megoldás lesz, ha az ügyintézések során valamilyen díjat, illetéket ki kell fizetnünk. Ezek mellett a legfontosabb közigazgatási ügyeket is beépítik az applikációba.

Címlapkép: Faludi Imre, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem