29 °C Budapest
Budapest, 2016. január 11.Új típusú, elektronikus személyazonosító igazolványok az elsõ új típusú okmány átadása alkalmából tartott sajtótájékoztatón a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalában 2016. január 11-én. Az okmányt elektronikus aláírásra is lehet használni, valamint az a TAJ-kártya és az adóazonosító igazolvány funkcióit is ellátja.MTI Fotó: Máthé Zoltán

Minden magyar kidobhatja a személyi igazolványát, jogsiját? Nagy változás jött, ezt el kell intézni a kormányablakban

2024. május 18. 09:29

Mától lehet letölteni a Digitális Állampolgárság Program mobilalkalmazását, jövő keddtől pedig már aktiváltatni is lehet ezt a kormányablakokban. Első ütemben az appot többek között személyi igazolvány, útlevél vagy jogosítvány helyett használhatjuk, ha valahol azonosítanunk kell magunkat - például egy rendőri igazoltatáson. Mutatjuk, mit kell tudni az új rendszerről.

Május 18-tól, azaz mától tölthető le az App Store-ból és a Google Play áruházból, majd május 21-től aktiválható a kormányablakokban DÁP Mobilalkalmazás, azaz a Digitális Állampolgárság Program - áll a kormányzati honlapon. Az app telepítése után ellenőrzik, hogy megfelelő-e a telefonunk a használatához, majd engedélyezi kell a biometrikus azonosítást, az értesítéseket és a kamera használatát.

Ha ez megvan, el kell menni egy kormányablakba, ahol az ügyintézők ellenőrzik a személyazonosságunkat, és felkerülünk a várólistára. Itt szükség lesz személyazonosító okmányra és arra a mobilra, amelyre letöltöttük az alkalmazást. Ezután értesítést küldenek a telefonra, ha aktiválható a digitális állampolgárságunk. Ha valaki törli a mobilalkalmazást, mielőtt megtörténik az aktiválás, újra kell regisztrálni, amit csak a kormányablakokban lehet megtenni.

A digitális állampolgárság használatának három alapfeltétele van:

  • személyazonosító okmány megléte,
  • 14 év feletti életkor,
  • megfelelő okostelefon.

A tervek szerint szeptembertől érkeznek az első funkciók az appba, amelyek ezek lesznek:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • személyi igazolvány, útlevél vagy jogosítvány helyett azonosíthatjuk magunkat az appal mondjuk rendőri kérésre, vagy más életheyzetekben,
  • állami weboldalakra és alkalmazásokba az alkalmazásban elérhető QR-kóddal is bejelentkezhetünk,
  • egy gombnyomással igényelhető innen erkölcsi bizonyítvány,
  • digitális aláírás is elérhető lesz, amivel hivatalos dokumentumokat is aláírhatunk (később ez piaci szereplőknek is elérhető lesz),
  • időpontot foglalhatunk a korméányablakokban,
  • az állam által nyilvántartott adatokat egy helyen érhetjük el az appból.

A tervek szerint 2025 harmadik negyedévétől bankok, közműszolgáltatók felületeire is bejelntkezhetünk az appal, ekkortól válik elérhetővé számukra a digitális aláírás is. 2025. negyedik negyedévétől a gépjármű adás-vételt is intézhetjük az appban, a digitális tárcában minden okmány elérhető lesz elektronikus formában, az életkorunkat is igazolhatjuk vele. 2026-tól érkezhet az ePosta szolgáltatás, amely segítségével a közigazgatási szervekkel is levelezhetünk, emellett az eFizetés is, ez egy online fizetési megoldás lesz, ha az ügyintézések során valamilyen díjat, illetéket ki kell fizetnünk. Ezek mellett a legfontosabb közigazgatási ügyeket is beépítik az applikációba.

Címlapkép: Máthé Zoltán, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm