Vape cigarettes in woman hand

Fiatalok kedvenc oldalait blokkolták Magyarországon: népszerű termékek kerültek tiltólistára

2024. március 12. 16:17

Továbbra is hatósági szigor, illetve többmilliós bírság vár a fiatalok egészségének veszélyeztetőire a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága szerint. Több e-cigit árusító weboldalt is blokkolt a hatóság, nem lehet őket elérni Magyarországról.

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) továbbra is szigorúan fellép, illetve súlyos bírságot szab ki azokra az online térben dohányterméket kínáló oldalakra, amelyek fiatalkorúak részére értékesítenek - figyelmeztet közleményében az SZTFH. Felhívták a figyelmet arra is, hogy az illegális dohánykereskedelem egy jelentős része az aluljárók és közterületek világából átvonult az online térbe, ahol a fiatalok otthonosan mozognak, és mindenféle korlát nélkül vásárolhatnak dohányterméket. Ezért számos webshop kifejezetten őket célozza meg, színes oldalaikon divatos, trendi megjelenésű és egészségesnek tűnő, de korántsem veszélytelen termékeket kínálnak számukra.

Az elkövetők a hazai zárt dohánytermék-kiskereskedelmet megkerülik. Kihasználják azt, hogy a környező országok Magyarországhoz képest lazább forgalmazási szabályokat alkalmaznak. Ezért webshopokban vagy a közösségi média felületein kínálnak bárki számára hozzáférhető módon, itthon kizárólag dohányboltban forgalmazható, vagy a hazai piacon forgalmazási tilalom alá eső termékeket. Amik nemcsak súlyos függőséget alakíthatnak ki, hanem az összetételük is ellenőrizetlen

- áll a közleményben, ami egyúttal felhívja arra is a figyelmet, hogy egy ilyen adásvétel során nem csak a dohányzásból fakadó káros egészségügyi hatásokkal kell számolni, hanem hibás és kifejezetten veszélyes műszaki megoldásokkal is. A bevizsgálatlan készülékek túlhevülhetnek, felrobbanhatnak ezáltal súlyos sérüléseket is okozhatnak. Továbbá előfordulhat az is, hogy a fizetést követően a vevő meg sem kapja az ellenőrizetlen helyről származó veszélyes terméket. 

Így immáron elérhetetlenné vált több, ilyen termékeket árusító oldal is, a látogatókat ez az üzenet fogadja:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

"Tájékoztatjuk a felhasználót, hogy a jelen honlapon közzétett tartalom, mint elektronikus hírközlő hálózat útján közzétett adat ideiglenes hozzáférhetetlenné tételét a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága az SZF1700036 ügyszámon, a hatósági eljárás befejezéséig elrendelte. Az ideiglenes hozzáférhetetlenné tétel elrendelésére jogosulatlan dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenység miatt került sor. Az ideiglenes hozzáférhetetlenné tétel elrendelésének jogalapja a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló 2012. évi CXXXIV. törvény 23/E. § (4) bekezdése, valamint a 23/F. § (1)-(2), (4) bekezdése."

Tényleg egészségesebb az e-cigi?

A Pénzcentrum videoblogja, a Cashtag tavaly külön is foglalkozott a vape-ek piacával. A más néven manórudaknak hívott eszközökről ekkor kiderült, hogy kismillió változatuk van, a hevített dohánytól kezdve az ananászízesítésű, hazánkban betiltott szerkezetekig. Az eszközök korábbi terjedésének "hála" jelentősen visszaesett a kereslet a hagyományos cigarettákra, viszont a kérdés adja magát: vajon tényleg egészségesebbek a manórudak, mint a hagyományos társaik? A válasz kiderül a CashTag videójából:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem