Close up on man Man extinguishes the cigarette in the ash tray quitting no smoking lung health problems

Sokkoló hírt kaptak a magyar dohányosok: már a WHO is figyelmeztet, új veszély fenyeget

2024. január 30. 20:00

Folyamatosan csökken a dohányosok aránya a WHO szerint: amíg 2000-ben még minden harmadik ember dohányzott, addig 2022-ben már csak minden ötödik felnőtt tette ugyanezt. Ugyanakkor van még bőven tennivaló a dohányzás visszaszorítása terén.

Jelenleg mintegy 1,25 milliárd dohányos él a világon, ám arányuk folyamatosan csökken: 2022-ben már csak minden ötödik felnőtt dohányzott, szemben mondjuk 2000-rel, amikor még minden harmadik ember tette ugyanezt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb jelentése kiemeli, hogy a riportbanszereplő 150 ország komoly előrelépést tett a dohányzás visszaszorítása felé, különösen Brazília és Hollandia, mely országokban sikerrel vezették be az MPOWER dohányzás-ellenőrzési intézkedéseket. Ennek hatására Brazília 2010 óta 35 százalékos csökkenést ért el a dohányzás terén, míg Hollandia 30 százalékosat.

"Az elmúlt években komoly előrelépés történt a dohányzás visszaszorítása terén, de nincs idő az önelégültségre. Megdöbbentő ugyanis, hogy a dohányipar milyen messzire hajlandó elmenni, hogy számtalan élet kárára profitot generáljon" - jelentette ki Dr. Ruediger Krech, a WHO Egészségfejlesztési Osztályának igazgatója.

A WHO továbbra támogatja a dohányzás elleni erőteljes fellépés, és a dohányiparral szembeni ellenállást. Adataik szerint a lakossági dohányfogyasztás tekintetében jelenleg a délkelet-ázsiai régió vezet 26,5 százalékkal, de a desztinációt szorosan követi Európa 25,3 százalékkal. Az előrejelzések viszont azt mutatják, hogy ez nem sokáig maradhat így, 2030-ra Európa ugyanis megelőzi majd a többi régiót. A WHO szerint aggasztó, hogy a nők dohányzási aránya Európában több mint kétszerese a globális átlagnak, és a többi régióhoz képest sokkal mérsékeltebben csökken.

Az Egészségügyi Világszervezet megjegyezte, az általános csökkenés ellenére valószínűtlennek tűnik, hogy 2025-re sikerül a globális dohányzást 25 százalék alá csökkenteni. Ennek oka többek között, hogy néhány országban 2010 óta alig történt változás, 6 nemzet esetében - Kongó, Egyiptom, Indonézia, Jordánia, Omán, Moldova - pedig a felhasználási arányok még növekedést is mutattak.

A WHO amúgy sürgeti a világ országait, hogy mindent tegyenek meg a dohányzás visszaszorítása érdekében. Hiszen a STOP és a Global Center for Good Governance in Tobacco Control által kiadott "Global Tobacco Industry Interference Index 2023" is rávilágított, hogy a dohányipar ténykedésével szembeni hatékonyság világszerte csökken.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Felmérések pedig azt mutatják, hogy a 13-15 év közötti gyermekek a legtöbb országban már ennyi idősen fogyasztanak dohány- és nikotintermékeket, ezért az aggasztó tendenciára válaszul a WHO az idei Dohányzásmentes Világnapot a gyermekek iparági manipulációktól való védelmének szentelte.

Mi a helyzet az e-cigarettával?

Egyre több országban kezdik meg a tiltások kiterjesztését az elektromos cigarettára, vape-re és más kapcsolódó termékekre. Magyarországon például a manórúd, vagyis az elf bar tiltott, mely fokozott veszélynek tenné ki a fiatal korosztályt. Hogy tényleg kevésbé károsak-e a manórudak, mint a hagyományos társaik, annak járt utána egy korábbi adásában a Pénzcentrum vlogja, a CashTag:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem