22 °C Budapest
Egyre több magyar már csak így fizet az üzletekben, lottózókban: végleg búcsút mondhatunk a készpénznek?

Egyre több magyar már csak így fizet az üzletekben, lottózókban: végleg búcsút mondhatunk a készpénznek?

2024. április 12. 15:47

Főként a készpénz vs. digitális fizetés problémakörét járta körbe az utolsó panelbeszélgetés a Pénzcentrum által szervezett RETAIL DAY 2024 konferencián. Szó esett a covid hatásáról a fizetéseinkben, ahogy az applikációk előretöréséről. Fekete Csongor, HolistiCRM Managing Directora pedig előadásában arról beszélt, hogy miképp segíti a mesterséges intelligencia a targetált  hirdetéseket.

A beszélgetés első témája a természetesen a készpénzhasználat, annak visszaszorulása volt. Ezzel kapcsolatban Bánhegyi Zsófia, a Szerencsejáték Zrt. kereskedelmi igazgatója a fizikai és a digitális hálózatukban történő változásokról beszélt. Mint elmondta, két hónap alatt 10 százalékot nőtt a digitális árbevételük aránya, mindemellett a fizikai hálózat is felívelőben van.

Egy digitális robbanás kellős közepén vagyunk gyakorlatilag

Ugyanakkor nem szabad kizárólag erre fókuszálniuk. De nem titkolt azt sem, hogy nagyjából 10 éves lemaradásban vannak a földi hálózat digitalizációjában. Megtudtuk, hogy az ügyfeleik 20 százaléka fizet bankkártyával, a többiek a készpénzt preferálják inkább. 

2024-ben megkerülhetetlen az automatizáció kérdése; a Szerencsejáték Zrt.-nél elsősorban a marketingben használják, melynek csúcsa a jövő év végén érkező hűségprogramjuk lesz- vázolta Bánhegyi Zsófia. Mint mondta, ennek alapja az az adatvagyon, amelyet régóta építenek. De természetesen több fronton is bevetik a technológiai újításokat a nemzeti lottótársaságnál, hiszen egyértelmű cél, hogy sokkal egyszerűbb legyen a játékos-regisztráció, ahogy a nyereményigénylés is.

Csomagautomaták esetében szinte fel sem merül a készpénzes fizetés, tulajdonképpen testidegen is lenne a szolgáltatástól Bengyel Ádám, a Foxpost vezérigazgatója szerint. Sőt, egyre többen fizetik ki a csomagjukat előre, már 80 százalékban, így az automatánál már csak egy kódot kell beütniük és máris kezükben van a csomag. Az applikációkkal kapcsolatban elmondta, hogy a webes vásárlások egyre inkább tolódnak a mobilok felé, viszont az ő applikációjukat nem használják sokan, annak ellenére, hogy 360 ezren töltötték le. De az appok nagyon drágák, a fejlesztésük és a fenntartásuk is. 

A készpénz egy kifejezetten kényelmetlen dolog Bőgel György, Ecommerce Hungary Egyesület elnöke szerint, az egyesület is a digitális fizetési megoldások mellett foglal állást, ugyanakkor nem fog eltűnni soha, ez szinte biztos, de visszaszorul, köszönhetően a Covidnak is. Nagy előnye ugyanakkor, hogy így a vásárlás anonim. Kiemelte még a beszélgetés során, a többcsatornás gondolkodás fontosságát, nem lehet letenni a voksot csak a webes vagy csak az applikáción keresztüli értékesítés mellett. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Luspay Miklós, a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatója mindenkit megnyugtatott, ameddig Magyarországon valaki szeretne készpénzzel fizetni, addig elérhető lesz. A jegybanknak nem célja a készpénzmentesítés, de nem titkolt cél, hogy 2023-ig a fizetési tranzakciók kétharmada digitális legyen. Mint kifejtette, alapvetően biztonságos a készpénzmentes fizetés, feltéve ha az ember nem adja meg az adatait és nem játszik a csalók kezére. A mobilos fizetések adott esetben még biztonságosabbak is lehetnek, mint a webesek,

Technika a marketing szolgálatában

Mint tudjuk, az mesterséges intelligencia egyre fontosabb a marketingben, főleg a targetálás szempontjából. Rengeteg AI modellt fejlesztettek már korábban a különböző csoportokra nézve a retail szektorban is, ahol kiemelten fontos, hogy mérni lehessen az eredményeket. Fekete Csongor, HolistiCRM Managing Directora a Pénzcentrum által szervezett RETAIL DAY 2024 konferencián április 11-én előadásában arra válaszolt, hogy miképp segíti az AI a Retail szektort?   

Akik ügyfélélményt akarnak szállítani, azoknál a hagyományos módszerek, mit a hírlevél, már nem feltétlenül hatékony, erre más megoldást kell találni. A generatív AI segítségével egy teljesen szűz területen is le tudják modellálni, hogy alakul a forgalom. Az ügyfél megmondja, kit szeretne targetálni, és 100 méteres körzetből kikérik, hány rendelés történt, és ez alapján felépítik az új rendszert. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm