16 °C Budapest
Seattle, USA - Jul 24, 2022: The South Lake Union Google Headquarter entrance at sunset.

Fajsúlyos változást jelentett be a Google: rengeteg felhasználót érint, sok pénzről van szó

2024. április 15. 15:46

A Google bejelentette, hogy teszt jelleggel kivonja a kaliforniai híroldalakat néhány felhasználó keresési eredményei közül, válaszul egy olyan törvénytervezetre, amely kötelezné a céget arra, hogy fizessen a médiavállalatoknak az általuk generált tartalomért.

A Google bejelentette, hogy teszt jelleggel eltávolítja a kaliforniai híroldalakat néhány felhasználó keresési eredményeiből. Ez a lépés válasz arra az eshetőségre, hogy a kaliforniai törvényhozás elfogad egy olyan törvényt, amely fizetésre kötelezné a vállalatot a médiacégeknek az általuk gyártott tartalomra való hivatkozásért. A Google ezt a tesztet "rövid távú próbának" nevezte, amelynek célja felmérni az említett jogszabály termékükre gyakorolt hatását - írja az AP News.

A vállalat továbbá felfüggesztette új beruházásait Kaliforniában, beleértve a hírszervezetekkel való partnerségeket. Jaffer Zaidi, a Google globális hírpartnerségekért felelős alelnöke szerint ez a törvényjavaslat alapjaiban változtatná meg azt a modellt, amely lehetővé teszi számukra, hogy segítsenek az embereknek megtalálni a híreket és ezzel növelni tudják a kiadók közönségét költségmentesen.

A kaliforniai törvényhozás által fontolgatott törvényjavaslat arra kötelezné a technológiai óriásokat - mint például a Google, Facebook és Microsoft -, hogy reklámbevételeik egy részét megosszák a médiavállalatokkal. A fizetendő összeget egy háromtagú bírói testület határozná meg választottbírósági eljárás keretében. Buffy Wicks demokrata képviselő szerint ez az intézkedés elengedhetetlen ahhoz, hogy megfékezzék az újságírói állások elvesztését.

Az ellenzői szerint viszont ez a jogszabály elsősorban az államon kívüli újságipari láncoknak kedvezne és tovább rontaná helyi hírszervezetek helyzetét. Richard Gingras, a Google hírügyekért felelős alelnöke hangsúlyozta, hogy vállalata már jelentős mértékben támogatta a helyi újságírást pénzzel és képzésekkel.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A jogszabály ellenzőinek aggodalmait erősítik az olyan korábbi események is, mint amikor technológia óriások hasonló intézkedésekre reagáltak tartalmak blokkolásával más országokban. Azonban szakértők szerint ha a Google teljes mértékben kizárna tartalmakat keresőmotorjából, az nemcsak az újságiparnak okozna problémát, hanem saját magának is jelentős pénzügyi veszteséget eredményezne.

Ezen túlmenően Kalifornia több kezdeményezést is indított helyi újságírás fellendítése érdekében. Ezek között szerepel egy államilag finanszírozott program is, amely pályakezdő újságírókat helyez el helyi szerkesztőségekben. Továbbá terveznek adókedvezmények bővítését is helyi hírügynökségek számára. Az amerikai igazságügyi minisztérium trösztellenes perrel is foglalkozik, ami potenciálisan alapvető változásokat eredményezhetne abban, hogyan működhetnek ezek a technológia óriások jövőben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem