Shopping trolley,  cart, grocery, economy

Nagy veszélyben vannak a magyar boltok: most onnan támadják őket, ahonnan a legkevésbé várták

2023. július 31. 19:29

A Sophos kiadta a "State of Ransomware in Retail 2023" (A zsarolóvírusok helyzete a kiskereskedelemben 2023) című, 14 ország 355, a kiskereskedelmi szektorban dolgozó IT/kiberbiztonsági szakembere körében végzett felmérésen alapuló jelentést. Az eredmények feltárják az ágazat előtt álló zsarolóvírus-kihívásokat.

A 2023-as tanulmány szerint a kiskereskedelmi szektor 69%-át érte zsarolóvírus-támadás, szemben a 2022-es év 77 százalékkal. Szemben a globális, ágazatközi trenddel, amely az előző két év jelentésében változatlanul 66%-os maradt.

Az adattitkosítás aránya azonban három éve a legmagasabb, a kiskereskedelemben elkövetett zsarolóvírus-támadások közel háromnegyede (71%) eredményezi az adatok titkosítását. Ugyanakkor az adatok titkosítása előtt leállított támadások aránya továbbra is csökken: mindössze minden negyedik támadást (26%) állítottak le az adatok titkosítása előtt. Ez arra utalhat, hogy a támadók egyre felkészültebbek és hatékonyabbak. Az esetek 21%-ában, amikor az adatokat titkosították, az adatokat el is lopták, ami arra utal, hogy ez a "kettős módszer" (az adatok titkosítása és az adatok kiszivárgása) egyre gyakoribbá válik.

A kiskereskedelmi támadások alapvető okai

A kiskereskedelmi szektorban a legjelentősebb zsarolóvírus-támadások leggyakoribb kiváltó oka a kihasználatlan sebezhetőségek (41%) voltak, ezt követte az e-mail (rosszindulatú e-mailek vagy adathalászat) (32%), illetve a kompromittált hitelesítő adatok (22%).

Adatvisszaállítás és a váltságdíjfizetési hajlandóság a kiskereskedelemben

A kiskereskedelmi szervezetek 97%-a nyerte vissza titkosított adatait, ami megegyezik a globális átlaggal. A titkosított adatok helyreállításához a kiskereskedelmi szervezetek 43%-a jelentette, hogy váltságdíjat fizetett, míg több mint kétharmaduk (68%) biztonsági mentésekre támaszkodott - ez valamivel alacsonyabb az ágazatközi átlagnál. Aggasztó, hogy a biztonsági mentések használata a kiskereskedelemben a 2023-as felmérésben 68%-ra csökkent a 2022-es felmérésben mért 73%-ról.

A 2022-es felmérésünkhöz képest nőtt a magasabb váltságdíjat fizető kiskereskedelmi szervezetek aránya: a kiskereskedelmi szervezetek több mint kétharmada (68%) számolt be legalább 1 millió dolláros kifizetésekről, szemben az egy évvel korábbi 5%-kal (kerekítéssel). Ezzel szemben 6% fizetett 100 000 dollárnál kevesebbet, szemben a tavalyi 70%-kal.

A zsarolóvírus kockázatának csökkentése

A Sophos a következőket tanácsolja a zsarolóvírus és más kibertámadások elleni védekezéshez:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

1. Erősítse meg a védekező pajzsokat, többek között:

  • A leggyakoribb támadási vektorok ellen védekező biztonsági eszközök, beleértve a végpontok védelmét erős anti-exploit képességekkel a sebezhetőségek kihasználásának megakadályozására, valamint a Zero Trust Network Access (ZTNA) a kompromittált hitelesítő adatokkal való visszaélés meghiúsítására.
  • Adaptív technológiák, amelyek automatikusan reagálnak a támadásokra, megzavarva a támadókat és időt nyerve a védőknek a válaszadásra.
  • 24/7 fenyegetések észlelése, kivizsgálása és elhárítása, akár házon belül, akár egy erre szakosodott MDR (Managed Detection and Response) szolgáltató által.

2. A támadásokra való felkészülés optimalizálása, beleértve a rendszeres biztonsági mentések készítését, az adatok biztonsági mentésekből történő helyreállításának gyakorlását és a naprakész incidensreagálási terv karbantartását.

3.  A megfelelő biztonsági higiénia fenntartása, beleértve az időben történő javításokat és a biztonsági eszközkonfigurációk rendszeres felülvizsgálatát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem