10 °C Budapest
Hacker with computers in dark room. Cyber crime

Riadót fújtak a magyar bankok: aljas csalók lesnek a pénzedre, így fosztanak ki

2022. szeptember 6. 10:30

Korábbi csalások áldozataival készített kisfilmet a rendőrség, együttműködésben a Magyar Bankszövetséggel annak érdekében, hogy felhívják a lakosság figyelmét az internetes csalásokra, illetve vissza is tudják szorítani. Megtudtuk azt is, hogy állnak az internetes csalások ügyében indult nyomozások.

A világon egyetlen napon több millió hackertámadás zajlik - derült ki a BRFK és a Magyar Bankszövetség ma délelőtt tartott közös sajtótájékoztatóján. Mindenki veszélyeztetett, aki bármilyen eszközzel kapcsolódik a világhálóra: az ártalmatlan, de idegesítő reklámlevelektől a komoly támadásokig, amelyek célzottan a pénzünket akarják elvenni, minden percben leselkedik ránk a veszély. Annak érdekében, hogy a magyarok a lehető legnagyobb biztonságban legyenek, a BRFK és a Magyar Bankszövetség közös kezdeményezést hozott létre.

Nem pihennek a kiberbűnözők

A kiberbiztonság fontosságára felhívó sajtótájékoztatót Farkas Péter, Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályának vezetője, illetve Sütő Ágnes, a Magyar Bankszövetség főtitkárhelyettese tartották. Sütő Ágnes beszámolóját azzal kezdte, hogy az elmúlt években több olyan módszert is kitaláltak a bűnözők, amelyek már célzottan csalással igyekeznek adatainkat és pénzünket kicsalni.

Érdekesség, hogy a pandémia időszaka alatt a netes csalások száma jelentősen visszaesett, igaz, ez a lendületvesztés nem tartott sokáig: alig telt el egy negyedév, minden újra a régi volt, és visszaugrott a csalások száma, az idei év első felében 1100 darab internetes csalás történt, meghaladva az 1,6 milliárd forintos kárértéket.

Mi is tehetünk az internetes biztonságért

Farkas Péter alezredes egy prezentáció segítségével mutatta be az úgynevezett "scooping", vagyis az internetes csalás egyik formáját. Elmondta: bűncselekmény ellen küzdeni nem csak a nyomozás eszközével lehet és kell, hanem össze is kell fogni azokkal, akik érintettek ebben - például éppen a Magyar Bankszövetséggel is. Az elmúlt hetekben 27 gyanúsítottat fogtak el több ügy összevont nyomozása során: összesen 226 sértettje volt a csalássorozatnak, a kárérték több tízmilliós volt.

Az alezredes hozzátette, hogy a rendőrség ettől még nem dőlhet hátra: a bűnözői hálózat szabadon maradt tagjai ott folytatták, ahol abbahagyták, a nyomozás még mindig tart. Ahhoz viszont, hogy ne járjanak sikerrel, a hétköznapi embereknek is észben kell tartaniuk több fontos szabályt:

  • állítsunk be a telefonunkon, laptopunkon több lépcsős azonosítást
  • használjunk erős jelszavakat - számok, kisbetű, nagybetű és írásjel egyaránt legyen benne
  • ne legyen jelszavunk egyértelmű - különösen, mert sokan ugyanazt a jelszót sok helyen használjuk egyszerre, így elég, ha illetéktelenek egyszer meglátják
  • e-mailben SOHA ne adjunk meg jelszavakat

Ha a károkozás mégis megtörtént, és tudatában vagyunk annak, hogy azonnal értesítsük a rendőrséget. Az alezredes hozzátette, hogy ilyenkor pontos adatokra van szükség: ha kijelezték a hívószámot, akkor arra, azellopott pénzösszeg, milyen volt a telefonbeszélgetés; mi volt a "mese", amellyel meggyőztek bennünket, hogyan beszélt a hívó, stb.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A rendőrség akkor tud eredményesen nyomozni, ha károsultként minél pontosabban körbeírjuk, mi történt, hogyan húztak minket be a csőbe

- mondta Farkas Péter.

Lapunk kérdésre az alezredes elmondta, hogy valóban volt most egy nagyobb elfogássorozat a nyomozás után, de arról nem beszélhet, hogy a nyomozás milyen technikai eszközökkel és pontosan hogyan zajlik. Azt azonban leszögezte, hogy a rendőrség minden elérhető eszközzel és módon, folyamatosan harcol a kiberbűnözés ellen.

Egyre több a csalás

Már hazánkban is egyre több csaló garázdálkodik online, a kiberbűnözők szinte bárhol lecsaphatnak. A statisztikák szerint 2021 első hat hónapjában  csak az Egyesült Államokban több mint 60 százalékkal emelkedett a bejelentett zsarolóvírus támadások száma. Az ilyen időszakokban különös körültekintést igényel a munkavállalók kontrollja, a tendencia ugyanis már itthon is észrevehető. Erről korábban lapunk is részletesen írt, ezt a cikket itt tudod elolvasni:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17