Seat in cinema theater with blurred aisle exit lights.

Igazi roham indult a magyar mozikban: 10 perc alatt kapkodják el a jegyeket erre a filmre minden héten

2023. január 3. 12:29

Már második hete tarol a mozikban James Cameron új filmje, az Avatar: A víz útja. A folytatás, amelyre 13 évet kellett várni, 2022. december 15-én került a magyar mozikba, azóta már megközelítette a milliárdos összbevételt. Már több mint 453 ezer jegyet váltottak rá, sokan 3D-ben, hiszen ebben a filmben sokkal inkább a látványon, mint a történeten van a hangsúly. Az IMAX 3D hétvégi vetítéseire pedig szabályosan elkapkodják a jegyeket: a legnépszerűbb mozikban és időpontokra 10 perc sem kell, hogy beteljen a terem - pedig a foglalás hétfőn este 10 órakkor nyílik meg.

Ahogy arról beszámoltunk az első héten, amikor az Avatar folytatása debütált, összesen 319 746 jegyet adtak el a magyar mozikban, melynek háromnegyedét 75,7 százalékát vitte el az új James Cameron-film. A teljes mozis bevételnek pedig (663,1 millió forint) 79,1 százalékát (524,8 millió forint) adta az Avatar: A víz útja. Annak ellenére, hogy a mozik rövidített nyitvatartást voltak kénytelenek bevezetni a rezsikiadások visszavágása érdekében, valamint a magyar nézők mozizási kedve sem tért még vissza a covid óta, az Avatar egészen szépen teljesít.

A Filmforgalmazók Egyesületének statisztikái szerint több éves távlatban is kiemelkedő, amit az Avatar folytatása a mozikban produkált az elmúlt héten. A nyitóhéten 524,8 millió forint bevételt hozott - ezzel ugyan a nyár közepi számokat nem szárnyalta túl, viszont jelentleg a Víz útja gyakorlatilag egyedüli blockbusterként viszi a hátán a boltot. Nyáron nemcsak a Thor 4 debütált egyedül, amikor olyan kiugró volt az eredmény, hanem még futott a vásznakon a Top Gun: Maverick és az új Jurassic World-film is. Az Avatar 2 segítségével pedig megtörtént a mozikban az is, ami a járvány óta egyszer sem tudott: a karácsonyt megelőző hét kiugró bevételeit követően a két ünnep közötti időszakban további növekedés mutatkozott:

Hogyha elosztjuk az összes látogatószámot (334 050 fő) a heti összbevétellel, kiderül hogy átlagosan 2 087 forintot költöttek a nézők 1-1 mozijegyre az elmúlt héten. Az Avatar 2 esetében ez a szám 2 202 forint, amiből arra következtethetünk, hogy ezt a filmet jellemzően plázamoziban, vagy magasabb árkategóriájú vetítésen - 3D, IMAX - tekintik meg az érdeklődők. Ez nem is meglepő, tekintve, hogy 2009-ben az Avatar első részének nagy újítása volt a 3D-s látványvilág, ez volt a fő vonzereje. A folytatásnak pedig nem titkolt célja volt ezt az azóta továbbfejlesztett technológiát újfent kihasználni.

Olyan népszerűek a hétvégi IMAX vetítések - melyekre hétfőnként este 10 óra táján nyílik meg a jegyvásárlási lehetőség - hogy az egyik legnépszerűbb mozi fő idősávjában tegnap 10 perc alatt elfogytak a jegyek a terembe. Ilyet is régen láttunk már a magyar mozikban.

A heti toplista második helyezettje az Avatar 2 után a Csizmás, a kandúr: Az utolsó kívánság lett, azonban ez a film ötödannyi nézőt sem vonzott, mint a James Cameron-filmje, pedig karácsony táján mindig van egy-egy animációs film, amelyre a családosok jegyet váltanak. Hozzá kell tenni, hogy a Shrek spinoffja sem most debütált, a premier még december 8-án volt. A harmadik helyet az I Wanna Dance With Somebody – Whitney Houston története szerezte meg.

Luxus lett a mozizás?

A mozik helyzetével kapcsolatban Réz András, filmesztéta a lapunknak adott interjúban korábban elmondta, hogy "a mozikat minden országban hazavágta a Covid, és azóta a nézők csak egy része tért vissza. Az elmúlt évek fő trendje, hogy a látogatók döntő többsége a fiatal korosztályból kerül ki, ezért Hollywood nekik szóló blockbustereket, képregény adaptációkat, dübörgően látványos akciófilmeket gyárt. (...) A nem tizenéveseknek szóló filmek pedig senyvednek, alig van nézőjük."

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Erre a nem túl szívderítő állapotra most „rázuhan” az energiapánik, ami felveti a kérdést, hogy lehet-e, érdemes-e üzemeltetni a mozit.  A Cinema City anyavállalata csődvédelmet jelentett.  A Budapest Film pedig hétfő-kedden már nem vetít. Ugyanakkor ez egy ördögi kör, hiszen a spórolás miatt kiesik két napi jegybevétel is

- értékelte a helyzetet a szakértő. Azóta már a magas rezsiköltségek miatt a Cinema City hálózat mozijaiban szintén csökkentették a nyitvatartást: november 17-től a budapesti CC-k csak délután 3-tól, a vidékiek pedig csak délután 4-től vannak nyitva hétköznap. 

Az is borítékolható volt, hogy a rezsikatasztrófa miatt a mozikban is kénytelenek lesznek emelni az árakat. A KSH adatai szerint, amíg 2020 elejétől csaknem 2021 végéig alig változott a multiplex mozijegyek árszintje, idén már jelentős, 8-10 százalékos emelés történt. Aztán ősszel havonta ugrottak feljebb az árak: szeptemberben még 1900, októberben már 1990, novemberben pedig már 2100 forintra nőtt a multiplex mozikban a szombat esti mozijegyek átlagára.

A hazai Cinema City-k tavaly októberben emeltek árat több száz forinttal: egy budapesti 2D-s vetítésre a teljes árú jegyek az addigi 2150 forint helyett már 2500 forintba kerülnek. A vidéki Cinema City mozikban 1950 és 2300 forint között alakulnak a 2D-s vetítések. Budapesten a 3D vetítések, ha nem viszünk saját 3D szemüveget, akkor 3000 forintba kerülnek, saját szemüveggel 350 forintot spórolhat a néző. Az IMAX-vetítések esetében a jegyár 3D szemüveg nélkül 3300 forint, saját szemüveggel 400 forinttal olcsóbb. Természetesen vannak diák, szenior és junior kedvezmények a jegyárak esetében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?