Closeup - Woman is checking Bitcoin price chart on digital exchange on smartphone, cryptocurrency future price action prediction.

Ezt kell tudnia mindenkinek, aki így gazdagodna meg: sok magyar most szállna be az üzletbe

2022. július 8. 16:07

Újra nagy zuhanás figyelhető meg a tőzsdéken, elég csak ránézni a legnagyobb amerikai részvényindexekre és látjuk, hogy az 2020-as Covid okozta sokkból épphogy kiléptek az árfolyamok, 2022 eseményeinek hatására szinte minden esni kezdett. Az S&P 500, ami az egyik leggyakrabban követett amerikai index, 2021 végén még 4796 pontos csúcsán volt, idén júniusban viszont 3666-os értéket is láthattunk. Ekkora esés után a befektetők már elkezdik vizsgálni a vásárlás lehetőségét. De ez az a pont, ahol már valóban érdemes lehet beszállni? Erre a kérdésre keresi a választ a CashTag, a Pénzcentrum videosorozatának legújabb része.

A tőzsdén a bikapiac (bull market) és a medvepiac (bear market) időszaka váltja egymást. Előbbinél a bika a szarvával az árfolyamokat felfele ökleli, az olyan időszakot nevezzük így, amikor az árfolyamok hirtelen és/vagy jelentősen felfele tartanak. A medvepiac ennek az ellenkezője. A lassú, cammogó medve a hirtelen vagy tartósan csökkenő árfolyamokat szimbolizálja. 2010 és 2020 között masszív bikapiacot láthattunk, elég csak ránézni a nagyobb részvényindexekre. Technikailag az amerikai részvénypiac 20%-nál nagyobb esését már medvepiacnak nevezzük, ha ebből indulunk ki akkor jelenleg is ezt az időszakot éljük.

Ha azt a nagyon leegyszerűsített logikát követjük, hogy akkor kell részvényt venni, amikor az árfolyam bezuhant, alacsonyan van, akkor ezen a ponton már sokan elgondolkozhatnak a vételen. De honnan tudhatjuk, hogy a vásárlásunk után nem esik tovább az árfolyam? Ezt nyilvánvalóan senki nem tudja garantálni, rengeteg hatás érheti az adott részvényt kibocsátó céget, a szektort vagy általánosságban a részvénypiacot. Segítségünkre lehetnek azonban bizonyos tőzsdei indikátorok, amik a befektetői hangulatot mérik.

Ilyen például az AAII indikátor, az amerikai magánszemély befektetők egyesületének indikátora, ami a kisbefektetői hangulatot méri, egész pontosan azt, hogy a megkérdezettek hány százaléka vár emelkedést, stagnálást vagy esést a következő 6 hónapban. De ott van még a Bank Of America Bull & Bear indikátora, ami pedig a traderek, mondjuk úgy, a hivatalos brókerek hangulatát méri.

Végül nem árt megnézni az RSI-t , azaz a Relative Strength Index-et, ami nem az árakat, hanem az árfolyam változásokat méri, pontosabban egy adott időszak árfolyam-elemelkedéseinek nagyságát hasonlítja össze a csökkenések nagyságával.

A CashTag legújabb részében ezeket az indikátorokat is megvizsgáljuk:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Hatoslottó nyerőszámai a 38. héten

Kihúzták a Hatoslottó 2022/38. heti nyerőszámait. Ezen a játékhéten nem volt telitalálat, így a 39. héten 350 millió forintért játszhatnak majd a szerencsevadászok a hatoslottón.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 1. szombat
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?