Closeup - Woman is checking Bitcoin price chart on digital exchange on smartphone, cryptocurrency future price action prediction.

Ezt kell tudnia mindenkinek, aki így gazdagodna meg: sok magyar most szállna be az üzletbe

2022. július 8. 16:07

Újra nagy zuhanás figyelhető meg a tőzsdéken, elég csak ránézni a legnagyobb amerikai részvényindexekre és látjuk, hogy az 2020-as Covid okozta sokkból épphogy kiléptek az árfolyamok, 2022 eseményeinek hatására szinte minden esni kezdett. Az S&P 500, ami az egyik leggyakrabban követett amerikai index, 2021 végén még 4796 pontos csúcsán volt, idén júniusban viszont 3666-os értéket is láthattunk. Ekkora esés után a befektetők már elkezdik vizsgálni a vásárlás lehetőségét. De ez az a pont, ahol már valóban érdemes lehet beszállni? Erre a kérdésre keresi a választ a CashTag, a Pénzcentrum videosorozatának legújabb része.

A tőzsdén a bikapiac (bull market) és a medvepiac (bear market) időszaka váltja egymást. Előbbinél a bika a szarvával az árfolyamokat felfele ökleli, az olyan időszakot nevezzük így, amikor az árfolyamok hirtelen és/vagy jelentősen felfele tartanak. A medvepiac ennek az ellenkezője. A lassú, cammogó medve a hirtelen vagy tartósan csökkenő árfolyamokat szimbolizálja. 2010 és 2020 között masszív bikapiacot láthattunk, elég csak ránézni a nagyobb részvényindexekre. Technikailag az amerikai részvénypiac 20%-nál nagyobb esését már medvepiacnak nevezzük, ha ebből indulunk ki akkor jelenleg is ezt az időszakot éljük.

Ha azt a nagyon leegyszerűsített logikát követjük, hogy akkor kell részvényt venni, amikor az árfolyam bezuhant, alacsonyan van, akkor ezen a ponton már sokan elgondolkozhatnak a vételen. De honnan tudhatjuk, hogy a vásárlásunk után nem esik tovább az árfolyam? Ezt nyilvánvalóan senki nem tudja garantálni, rengeteg hatás érheti az adott részvényt kibocsátó céget, a szektort vagy általánosságban a részvénypiacot. Segítségünkre lehetnek azonban bizonyos tőzsdei indikátorok, amik a befektetői hangulatot mérik.

Ilyen például az AAII indikátor, az amerikai magánszemély befektetők egyesületének indikátora, ami a kisbefektetői hangulatot méri, egész pontosan azt, hogy a megkérdezettek hány százaléka vár emelkedést, stagnálást vagy esést a következő 6 hónapban. De ott van még a Bank Of America Bull & Bear indikátora, ami pedig a traderek, mondjuk úgy, a hivatalos brókerek hangulatát méri.

Végül nem árt megnézni az RSI-t , azaz a Relative Strength Index-et, ami nem az árakat, hanem az árfolyam változásokat méri, pontosabban egy adott időszak árfolyam-elemelkedéseinek nagyságát hasonlítja össze a csökkenések nagyságával.

A CashTag legújabb részében ezeket az indikátorokat is megvizsgáljuk:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem