9 °C Budapest
Friends hanging out at big music festival

Elszabadultak a fesztiválárak: van, ahol megduplázódott a belépő ára 2017-hez képest

2022. június 28. 09:02

A legtöbb – ha nem az összes – magyarországi fesztivál belépőára komolyan megemelkedett az idei szezonra: nemcsak az utolsó megrendezett fesztiválhoz képest, de az elmúlt éveket tekintve is komoly drágulást figyelhetünk meg. A normál árú bérletek többsége ugyanis 30-35 százalékkal emelkedett, írta meg a Telex.

Majdnem a havi nettó minimálbérbe, azaz 130 ezer forintba kerül jelenleg hazánkban a legdrágább fesztiválbérlet. Az senkit se lep meg, hogy ezért az összegért a Sziget-re látogathatunk ki, ami az eddig megszokott 7 nap helyett 6 nap hosszan fog tartani. Öt évvel ezelőtt ez a belépő 89900 forint volt, ez azt jelenti, hogy 5 év alatt 45 százalékkal drágult a jegy. Az utolsó, 2019-ben megtartott Szigetért 110 ezer forintot kellett fizetni teljes áron, ami 20 százalékos emelkedés.

Annak ellenére viszont, hogy továbbra is a Sziget a legdrágább fesztivál hazánkban messze nem a legjobban dráguló. A Telex összeállításából látszik, hogy a napijegyeket tekintve a szegedi SZIN, míg bérletben a Kolorádó árai emelkedtek a legdurvábban. De a Campus fesztiválra is majdnem kétszer annyiba kerül az early bird bérlet, mint öt éve. A rekorddrágulást jelentő, 100 százalékot meghaladó emelkedés oka leginkább az alacsony bázis lehet az oka, vagyis az, hogy a Kolorádó és a SZIN is kiemelkedően olcsó volt 5 éve.

A Kolorádót először pont 5 éve szervezték meg, így lehetett az, hogy mindössze 9000 forintért meg lehetett venni az elővételes bérleteket. Ennyiért pedig már akkor se tudtál volna napijegyet se venni a legtöbb fesztiválra. A második legolcsóbb fesztivál a héten kezdődő Fishing on Orfű, ahol pár éve 19990 forintba került a bérlet, most pedig 33990 forintot kell fizetnie az érdeklődőknek.

A napijegyeinek árát 50 százaléknál kisebb mértékben csak a Sziget-Volt-Sound trió emelte, illetve az EFOTT és a Fishing. A bérletek ugyanakkor a Sziget, a Sound és a Művészetek völgye esetében drágultak a legkevésbé.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem