13 °C Budapest

Ütős hagymásbab receptek: Bud Spencer hagymás bab recept, hagymásbab kolbásszal

2021. március 14. 11:00

Valami igazán egyszerű, ráadásul pénztárcabarát receptet keresel? Tudjuk a választ! Mutatjuk, hogyan készül az eredeti Bud Spencer hagymás bab recept: gondoltad volna, hogy a hagymás bab kolbásszal is igazán finom, illetve hogy a hagymás bab konzervből és száraz babból egyaránt elkészíthető?

"Mi ez hagymás bab? Nem, krumplis hal." - hallhatjuk gyakran a Bud Spencer és Terence Hill között létrejött párbeszédet az ikonikus És megint dühbe jövünk c. filmjükben. Lehet, hogy a népszerű filmet százszor is láttuk már, de vajon kóstoltuk is Bud Spencer híres kedvencét, a kalsszikus hagymás babot? Nem csak a filmek rajongóinak, hanem azoknak is ajánljuk a Bud Spencer hagymás bab recept elkészítését, aki szeretne kipróbálni valami végtelenül egyszerű és nemmellesleg olcsó ételt, ami újramelegítve is nagyon finom.

Cikkünkben leírjuk, hogyan készül a hagymás bab recept úgy, ahogyan Bud Spencer is szerette, illetve eláruljuk, hogy milyen a hagymás bab magyarosított verziója, a mennyei hagymás bab kolbásszal és egy kis füstölt szalonnával! Azt is megtudhatod, a hagymás bab milyen bab felhasználásával készüljön és pontosan mennyi hagymát használjunk a híres Bud Spencer hagymás bab recept elkészítéséhez, ugyanis nem mindegy, hogy a hagymás bab száraz vagy konzerv alapanyagokból készül!

Hagymás bab rizzsel

A Bud Spencer hagymás bab recept film háttere

A Bud Spencer bab recept, avagy az egyszerű hagymás bab recept az És megint dühbe jövünk c. film egyik jelenetéből származik, amikor Terence Hill az ajtóban állva megkérdezi Bud Spencert, hogy mit fogyaszt, azonban Spencer kitérő választ ad, mert nem szeretne osztozni vele lakomáján – innen ered a hagymás bab Bud Spencer módra, vagy éppen a Terence Hill hagymás bab elnevezés. Az elhíresült film a hagymás bab receptek legnépszerűbb verzióját termelte ki rövid idő alatt, éppen ezért a Bud Spencer bab minden rajongó konyhájában el kell, hogy készüljön legalább egyszer.

A klasszikus hagymás bab milyen babból készül?

A hagymás bab egy olyan étel, amit leginkább azért készítünk, mert nagyon gyorsan megvan - éppen ezért mindenkinek a konzerv bab használatát ajánljuk, hiszen a hagymás bab készítése során ezt a hozzávalót csak a fazékba kell öntenünk. Száraz babbal is el lehet készíteni a hagymás bab receptjét, ám abban az esetben be kell áztatnunk a babot egy éjszakára, illetve azzal is számolnunk kell, hogy a hagymás bab készítése hosszú ideig fog tartani, hiszen a bab lassan fő. A hagymás bab elkészíthető vörös babból (vesebab) és fehér babból is - az ikonikus filmben Bud Spencer egyébként fehérből készült ételt fogyaszt.

Bud Spencer hagymás bab recept

A hagymás bab hozzávalói

  • 200 g füstölt kolozsvári szalonnal
  • 500 g vörös bab (konzerv)
  • 1 db szárított erős paprika
  • 3 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 ek kristálycukor
  • 1 tk őrölt fűszerkömény
  • 1 db babérlevél
  • 2 ek napraforgóolaj
  • ízlés szerint só, bors
  • víz

A hagymás bab elkészítése

  1. A hagymás bab készítése rendkívül egyszerű: fogjuk a szalonnát, tisztítsuk meg a bőrétől, majd kockázzuk fel. Egy fazékba vagy mély serpenyőbe öntsünk egy kevés olajat, majd kezdjük el kisütni a szalonna zsírját.
  2. Aprítsuk finomra a vöröshagymát, majd adjuk a félig átsült, de már zsírját kieresztett szalonnához és dinszteljük meg. Nyomjuk hozzá a fokhagymát is, illetve keverjük el benne a cukrot, hogy a hagymával karamellizálódjon.
  3. Amikor a hagyma üveges, a cukor pedig karamellizálódott, öntsük hozzá a babot, majd ízesítsük a felsorolt fűszerekkel (kömény, só, bors, babérlevél, csípős paprika). Öntsük fel egy kevés vízzel, majd főzzük 10-15 percen keresztül. Tálaljuk kenyérrel!

Hagymás bab kolbásszal recept

A hagymás bab kolbásszal elkészítve is mennyei: ha ezt a verziót szeretnénk összedobni, nincs más tennivalónk, mint a választott lecsókolbászt vagy más (nem száraz) kolbászfélét felkarikáznunk és az ételhez adnunk - a hagyma után, de a babos felöntés előtt - és röviden lepirítanunk, hogy az étel egy kis pörzsanyagot szerezhessen. A kolbászos hagymás bab egy rendkívül tápláló egytálétel, alkalmas reggelire, ebédre és – ha nem félünk a kalóriáktól – vacsorára is. A hagymas bab recept kiegészíthető egy kis kukoricával is, az édeskés ízek remekül illenek a babhoz és a kolbászhoz.

Hagymás bab konzervből VS hagymás bab száraz babból

A hagymás bab Terence Hill és Bud Spencer „konyhájából” mind száraz, mind konzerv babbal elkészíthető, azonban ahogy fent is írtuk, jobban járunk, ha a konzerves hagymás bab receptet választjuk (hagymás vörösbab és hagymás fehérbab is lehet). Amennyiben a száraz babból készült hagymás bab verzió mellett döntünk, ne feledkezzünk meg a bab beáztatásáról (1 éjszakán át), illetve arról sem, hogy folyamatosan pótoljuk az elfőtt vizet a főzés során, nehogy leégjen a hagymásbab.

Hagymás bab mellé mi illik?

A hagymás bab kínálható önmagában egytálételként, illetve friss kenyérrel vagy rizzsel körítve is. Mivel a hagymás bab nehéz étel, főleg, ha rengeteg zsíros szalonnával és fűszeres kolbásszal készítjük, készüljünk fel rá, hogy valamit ennünk kell mellé, ami ellensúlyozza a hagymás bab töménységét - erre a célra talán a kenyér a legmegfelelőbb, ám akkor is jól járunk, ha fogyasztunk hagymás bab után desszertként pár falat piskótás süteményt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm