2021. március 2. kedd Lujza

Több százezer diák vizsgaeredménye most a tét: ezt kérik a fiatalok a kormánytól


A Nemzeti Ifjúsági Tanács a 2019/2020-as tanév tavaszi félévében és a 2020/2021-es tanév téli szünetében országos felmérést készített a digitális oktatással, illetve a járványhelyzet miatt átalakított érettségivel és annak lehetséges forgatókönyveivel kapcsolatban.

Az ország legnagyobb ifjúsági közösségeit tömörítő ernyőszervezete által készített kérdőívnek köszönhetően, közel tízezren nyilvánították ki véleményüket a köznevelésnek a mindennapjaikat és a jövőjüket befolyásoló kérdéseivel kapcsolatban. A válaszadók jelentős része középiskolás diák, de általános iskolások, pedagógusok és szülők is magas számban töltötték ki az online kérdőíveket.

A felmérés eredményei alapján a NIT Elnöksége a következő észrevételeket fogalmazta meg a 2021. évi tavaszi érettségi vizsgák lebonyolításával kapcsolatban:

  • az érettségi előtt álló diákok több mint 80%-a tart attól, hogy a digitális munkarend elegendő felkészültséget biztosít-e számukra a vizsgáik teljesítéséhez, illetve a sikeres felsőoktatási felvételijükhöz;
  • a kitöltők kétharmada elégedett volt a 2020. évi tavaszi érettségi vizsgák lebonyolításának rendjével, valamint az alkalmazott biztonsági intézkedésekkel;
  • a középiskolai diákok túlnyomó többsége kérésként fogalmazta meg, hogy az előrehozott érettségi vizsgák is kerüljenek megszervezésre.

Mindezek alapján a Nemzeti Ifjúsági Tanács megfontolásra javasolja, hogy:

  • a végzős évfolyamon tanulók sikeres vizsgáinak érdekében - a közelgő határidők miatt -
a digitális munkarendet váltsa fel a jelenléti oktatás,

 a pedagógusok, a diákok és hozzátartozóik egészségvédelmi szempontjait maximálisan figyelembe véve; és

  • az érettségi vizsgák teljesítésének lehetőségét a középiskola befejezése előtti (10-11.) évfolyamok vizsgázói esetében is biztosítsák.

A köznevelésben tanuló több százezer diák érdekében, a NIT Elnöksége kéri az érettségi vizsgák rendjének mielőbbi tisztázását és rendezését, valamint a kapcsolódó döntésekről a társadalom széleskörű tájékoztatását.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Krízishelyzetben a magyar dolgozók: visszaütnek a szőnyeg alá söpört problémák
Az első lépés megküzdeni azzal a terhes gondolattal, hogy nem tudunk visszatérni a járvány előtti normákhoz...


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos

Lidl

02.25-03.03
Országos

Interspar

02.24-03.31
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked