2020. október 21. szerda Orsolya

Te is ilyen gázkazánnal fűtesz? Egymilliódba is fájhat a kötelező csere


Már az is sok családnak fejfájást okoz, hogy egy egyszerű beüzemelés miatt is heteket kell várni idén a fűtésszerelőkre, de az igazi hidegzuhany akkor jön, ha a szaki szerint menthetetlen a régi típusú gázkazán. A Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesülete szerint ötszázezer háztartást érint az új szabályozás; ha pedig elkerülhetetlen a csere, milliós tétel is lehet az elkerülhetetlen procedúra.

Ahogy arról a Pénzcentrum korábban beszámolt, az idei évben is háztartások tömege hagyta az utolsó pillanatra gázüzemű fűtési rendszerének ellenőrzését, emiatt pedig (illetve az általános szakemberhiány miatt) csak hetekre előre lehet időpontot egyeztetni a fűtésszerelőkkel. Sőt, a roham miatt komoly áremelkedésre számíthatnak a családok: kiszállási díjtól függően 10-20 ezer forint között mozog most egy általános ellenőrzés.

A korán jött őszi lehűlés miatt már ez a néhány hetes várakozás is kellemetlen lehet a háztartásoknak (főként, ahol kisgyermek is van a családban), de az igazi hidegzuhany sokaknál csak a szerelő megérkezése után jön. Ha ugyanis már menthetetlen az évtizedekkel ezelőtt beszerelt készülék, hosszadalmas, és méregdrága procedúra veszi kezdetét. Nem elég ugyanis, hogy új készüléket kell venni, a nemrég hatályba lépett gázrendelet előírásai szerint kizárólag kondenzációs kazánok szerelhetők fel.

A MEHI (Magyar Energiahatékonysági Intézet) 2016-os felmérése szerint a lakosság elsősorban az 1980 és 2005 között épített lakásokban cserélt kazánt az elmúlt években, a legtöbben falun (40,3 százalék) a legkevesebben pedig a fővárosban (20,2 százalék) ruháztak be kazáncserére. Az új készülékek zöme, közel 40 százaléka már kondenzációs készülék volt a vizsgált 5 éves időszakban.

A szabályozás viszont komoly gondot jelenthet azoknál a fogyasztóknál, akiknél az égéstermék-elvezetés gyűjtőkéményen vagy úgynevezett ALU egyedi füstgázelvezetésen keresztül történik. Ugyanis a szabály értelmében, ha a ház egyik lakójának régi típusú kazánja elromlik, akkor az összes lakó köteles vállalni a kazáncsere- és kéményátalakítás költségét, mert gyűjtőkéménybe csak azonos típusú készülékek köthetők be. A Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesülete korábban úgy számolt, hogy

a hazai társasházak 95 százaléka nem rendelkezik megfelelő gyűjtőkéménnyel, számszerűsítve ez azt jelenti, hogy 90 ezer műszakilag problémás kéményt kellene azonnal lecserélni, amely összesen ötszázezer háztartást érint.

Korábbi kalkulációk szerint egy 40 lakásos társasháznál a kéményfelújítás költsége 150-250 ezer forintos tétel, háztartásonként! Viszont, ha valaki önálló kéményen van, akkor a költségek sem oszlanak meg. Egyéni kialakítás esetén az új készülék (alaphangon 250-300 ezer forint), a kémény átalakítása (alapdíj min. 50-60 ezer forint, utána folyóméterenként 10-15 ezer forint), na meg az engedélyeztetés (a kéménybélelés engedélyezésén túl, a tüzelő berendezés működési elvének változása miatt gáztervre is szükség van) akár bő 1 millió forintba is fájhat, és akkor az egyéb felmerülő gikszerekről (a készülék cseréje közben például kiderül, hogy a gázcsöveket is ajánlott cserélni a lakásban) még nem is beszéltünk.

Turbós kazánnal elvileg meg lehet úszni a méregdrága procedúrát, hiszen ezen készülék használata alumínium égéstermék-elvezetési rendszerek és azok gyűjtőkémény rendszereihez való csatlakoztatásához egyaránt engedélyezett. Ugyanakkor a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesületének elnöke korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a kazánrendelet bevezetése után olcsó ajánlatok is megjelentek, amelyek azt ígérik, hogy a fűtéskorszerűsítéshez nincs szükség a kémény felújítására, a gázipari szakma egyértelműen ellenzi a vegyes fűtési rendszerek kiépítését a társasházakban. Szakmai álláspontjuk szerint, ha egyazon gyűjtőkéményre régi és új típusú kazánokat is csatlakoztatnak, az rendkívül instabil, emiatt veszélyes állapot alakulhat ki.

Mégis miből?

Fűtés nélkül nekimenni a télnek viszont nem lehet, így a költségeket látva - bár sokan ódzkodnak a hitelektől - sok esetben nem marad más választás, mint valamelyik hitelintézetnél kilincselni finanszírozásért. Hiába sürgős ugyanakkor a szerelés, mindenképp körültekintően kell pénzügyi szolgáltatót választanunk. A számunkra legmegfelelőbb konstrukció kiválasztásával ugyanis akár tízezrek is a zsebünkben maradhatnak. Hogy kiderítsük, hol, és mennyiért tudunk most pénzhez jutni, a Pénzcentrum vadiúj kalkulátorához fordultunk.

A beállításoknál 1 millió forintos hitelösszeget, és 5 éves futamidőt adtunk meg - ezen kívül az alapértelmezett funkciókkal kalkuláltunk. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót az MKB Bank " Mosoly Személyi Kölcsöne" nyújtja, ezzel 11,69 százalékos THM, és 1 304 680 visszafizetendő összeggel 21 233 forintra jön ki a havi törlesztő. De nem sokkal marad el ettől a K&H Bank "otthonszépítő személyi kölcsöne" sem, amely 11,50 százalékos THM, és 1 302 660 visszafizetendő összeggel, havi 21 242 forintos törlesztőrészletet tud.

Érdemes még megemlíteni a Sberbank és a CIB Bank konstrukcióit is. Előbbi "Fair személyi kölcsön" néven futó konstrukciója 10,97 százalékos THM mellett havi 21 471 forintos törlesztőt ígér; míg utóbbi " Előrelépő Személyi Kölcsön - Aktív120" fantázianevű terméke 11,73 százalékos THM-mel, 21 814 forintos törlesztőrészletet jelent a családi kasszának. Érdemes persze megnézni az összes banki konstrukciót, és bíbelődni picit a részletes beállításokkal, hiszen az egyéni preferenciák, illetve az személyre szabott kedvezményekkel még többet spórolhatunk.

(Kalkulációban partnerünk: Bank360.hu)

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos

Aldi

10.15-10.21
Országos

Lidl

10.15-10.21
Országos

Auchan

10.15-10.21
Országos

Tesco

10.15-10.21
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó