2020. augusztus 15. szombat Mária

Sokan örömködni, mások sírni fognak: így rendeződhet át Budapesten az albérlet-piac


A Gazdasági Operatív Törzs ülésén tegnap elfogadott javaslat értelmében az Airbnb és a hozzá hasonló internetes felületeken szállásként hirdetett lakásokat egy évben maximum 120 + 30 napon át adhatják bérbe tulajdonosaik. A legfrissebb hírek szerint a végleges döntés a kérdésben az önkormányzatokhoz kerül. Az azonban biztos, hogy amennyiben szigorítások jönnek az jelentősen átrendezheti a fővárosi albérletpiacot.

A COVID világjárvány következtében drasztikusan csökkenő turisztikai kereslet már az elmúlt negyedév során is éreztette hatását az albérleti piacon. Egyes becslések szerint a fővárosban 14-15 ezer férőhelyre tehető magán szálláshely piac bedőlése több ezerrel növelte a hosszabb távon bérbeadó lakások kínálatát, miközben a korlátozások hatására az albérlők száma is csökkent.

Az Otthon Centrum közvetítésével 2020 II. negyedéve során Budapesten bérbe adott lakások átlagos egy négyzetméterre vetített havi bérleti díja 3030 Forint volt, ami a 2019. IV. negyedévéhez képest 13,5% csökkenést jelent. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy az albérleti piacon általános lenne a bérleti díjak csökkenése, sőt! Az adatok azt mutatják, hogy a belvárosi albérleti átlagárnál jellemzően harmadával-negyedével olcsóbb külső kerületekben fél év alatt akár 15-24%-kal is megnőtt az új bérbeadások során érvényesített bérleti díj, míg a rövid távú bérbeadás népszerű célterületein, a VI, VII, VIII kerületben 10% feletti volt az átlagos havi díj egy négyzetméterre vetített értékének csökkenése - fogalmazott Soóki - Tóth Gábor az Otthon Centrum elemzési vezetője. A jelentősebb albérleti piaccal rendelkező vidéki nagyvárosokban szinte nem volt változás az elmúlt időszakban, ami jól mutatja, hogy a rövid távú kiadás elsősorban a fővárosi ingatlanpiacon meghatározó.

Az óvatos nyitás egyelőre nem hozta vissza a turistákat, de a munkavállalók és egyetemisták visszatérése várhatóan újra élénkíti majd a keresletet Budapesten. A jó minőségű airbnbn-k megjelenése az albérlet piacon nemcsak a bérleti díjakat mérsékelte, de a megszokottnál jóval igényesebb, berendezett lakásokkal bővítette a kínálatot, ami várhatóan a hosszú távra bérbeadott lakások átlagos minőségére is hatással lesz, mivel azonos árszinten már kevésbé lesz elfogadható az igénytelen műszaki állapot vagy a berendezés hiányossága. Soóki-Tóth Gábor szerint az új szabályozás bevezetése a mostanra kialakult helyzet konzerválása felé mutat, annyiban, hogy jóval kevesebb tulajdonosnak éri majd meg a rövidebb szezonális bérbeadás.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.