8 °C Budapest

Paradicsomos káposzta recept: milyen káposzta kell a paradicsomos káposztához?

2020. augusztus 26. 19:32

A paradicsomos káposzta recept pofonegyszerű: akár a paradicsomos töltött káposzta, akár a sima paradicsomos káposzta főzelék mellett döntesz, cikkünkből megtudod, hogy készülnek!

A paradicsomos káposzta egy igazán laktató, magyaros egytálétel, akár a paradicsomos káposzta főzelék elkészítésében, akár a paradicsomos töltött káposzta főzésében gondolkodunk. A két ételt könnyű összekeverni hasonló ízviláguk miatt, ám ne felejtsük el, hogy két külön receptről van szó! A paradicsomos töltött káposzta (másnéven szabolcsi töltött káposzta) egy egytálétel, amelyhez egy kevés kenyér kivételével nem eszünk semmit. Ezzel szemben a sima paradicsomos káposzta főzelék mellé gyakran sülthúsokat készítünk, ezesetben a paradicsomos káposzta inkább kísérőként funkcionál, mint főételként, de természetesen magában is fogyasztható.

Cikkünkből kiderül, hogyan készül a paradicsomos káposzta főzelék és a finom húsgombócokkal töltött paradicsomos káposzta. Ne aggódjunk, nem nagy ördöngösség, újra konyhánkba csempészhetjük gyermekkorunk megszokott, hagyományos ízeit!

Milyen káposzta kell a paradicsomos káposztához?

Gyakori kérdés, hogy a paradicsomos káposzta milyen káposztából készül, fel kell-e vágnunk hozzá a zöldséget, vagy létezik-e egy "megúszós" verzió. Nos, eláruljuk, hogy a paradicsomos káposzta recept fehér fejeskáposztából készül (paradicsomos káposzta új káposztából), vagyis a válasz: igen, fel kell dolgoznunk egy zsenge fejeskáposztát. Törekedjünk arra, hogy szép, friss fejet vásároljunk!

Paradicsomos káposzta főzelék recept

A paradicsomos káposzta főzelék hozzávalói:

  • 1 fej fehér káposzta
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 üveg sűrített paradicsom
  • 3-4 dl víz
  • 2 ek cukor
  • 3 ek liszt
  • 1 tk őrölt piros paprika
  • só, bors ízlés szerint
  • étolaj
A paradicsomos káposzta készítése

A paradicsomos káposzta főzelék elkészítése:

  1. Kockázzuk fel a hagymát és dinszteljük meg egy kevés olajon, sóval.
  2. A káposztát vágjuk vékony szeletekre, majd adjuk hozzá a hagymához. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd öntsük hozzá a vízzel elkevert paradicsomsűrítményt. Főzzük addig, amíg a káposzta meg nem puhul.
  3. A lisztből rántást készítünk serpenyőben, olajjal, majd elkeverjük benne a piros paprikát. Hagyjuk kihűlni, majd keverjük el a káposzta levével. A keveréket folyamatos kevergetés közben hozzáöntjük a paradicsomos káposzta többi levéhez.
  4. Hozzáadjuk a kevés cukrot (ízlés szerint többet is). A paradicsomos káposzta főzeléket ezután addig kevergessük, amíg szószt nem kapunk. Ha nagyon folyékony a lé, még egy kevés rántással sűríthetjük.
  5. Sült hússal, fasírttal tálaljuk, mellé kenyeret kínálunk.

A paradicsomos töltött káposzta recept

A paradicsomos töltött káposzta hozzávalói:

  • 1 nagy fej káposzta
  • 45 dkg vékonyra szeletelt káposzta
  • 1 kg darált sertéslapocka vagy comb
  • 25 dkg rizs
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 ek fűszerpaprika ízlés szerint
  • 7 dl sűrített paradicsom
  • 5 dl víz
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 10 dkg füstölt kolbász
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 db tojás
  • 1 ek cukor
  • napraforgóolaj
  • só, bors ízlés szerint

A paradicsomos töltött káposzta recept elkészítése:

  1. A káposzta külső leveleit eltávolítjuk, a fejet 5 percen keresztül főzzük, míg a levelek hajlíthatóak lesznek. Levesszük a félig főtt leveleket, majd tovább főzzük a káposztát, a gyakorlatot addig ismételve, amíg elegendő megpuhult levelet nem kapunk a töltéshez. A zavaró, vastag ereket érdemes eltávolítani.
  2. A hagymát finomra aprítjuk, egy kevés olajon sóval megdinszteljük, majd hozzá adjuk a fokhagymát és a pirospaprikát.
  3. A paradicsomos töltött káposzta töltelék elkészítéséhez összekeverjük a darált húst a rizzsel, a tojással és a dinsztelt, paprikás hagymával, majd sózzuk, borsozzuk.
  4. A paradicsomos töltött káposzta töltéséhez tenyerünkkel formázzunk kis gombócokat (kb 1-2 nagyobb evőkanálnyit) és göngyöljük bele a káposztalevelekbe úgy, hogy a két végét behajtjuk, majd feszesen összetekerjük. Ha túl nagy a levél, vágjuk félbe!
  5. A vágott káposztát helyezzük egy fazék aljára, erre jöhetnek a kész töltött káposzták. Szórjuk rá a felkockázott szalonnát és a felkarikázott kolbászokat. Ha van maradék káposzta és elfér, csíkozzuk fel és tegyük a tetejére.
  6. A paradicsomsűrítményt keverjük el a vízzel, majd öntsük rá a kolbászokra, töltött káposztákra. Adjunk hozzá cukrot ízlés szerint, hogy a paradicsomos kaposzta megkapja a megszokott édes-sós ízvilágot.
  7. A paradicsomos töltött káposzta lassú tűzön főljön lefedve, körülbelül 1-1,5 órán át.
  8. Tálalásnál a paradicsomos töltött káposzta tetejére helyezzünk egy kanál tejfölt az igazi magyaros ízvilágért és kínáljunk hozzá friss kenyeret.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem