2020. szeptember 30. szerda Jeromos

Nyakunkon az újabb poloskainvázió: így védekezz a kellemetlen rovarok ellen


Lélekben már érdemes készülni a poloskainvázióra: ahogyan szép lassan bandukolunk az őszbe, az esték hűvösebbek lesznek,  rovarok pedig elkezdenek telelőhelyet keresni. A szakértő szerint pár héten belül újra megindulhatnak a poloskák a lakások felé. Csak az erős rovarirtó pusztítja el őket, de azt nem ajánlatos zárt térben használni - úgyhogy védekezésül marad a bezárkózás, illetve szúnyogháló.

Szép lassan megyünk bele az őszbe, bár nappal még kellemes az idő, este már elkell a hosszú nadrág meg a pulóver. Ilyenkor már egyre gyakrabban találkozhatunk a poloskákkal is, akik a házunkban, lakásunkban keresnek. Az invázió még egy kicsit odébb van, dr. Merkl Ottó szerint szeptember végén, október elején indulhatnak meg nagy számban a poloskák a lakások felé.

Nem arról van szó, hogy elszaporodnak addigra, ezek a rovarok már megszülettek július körül. Csak még jól elvannak a lombkoronában, a vénasszonyok nyarát különösen kedvelik. Amint hűlni kezd az idő, beindul a lombhullatás, másutt keresnek majd telelőhelyet maguknak, például a lakásokban

- magyarázta a Pénzcentrum megkeresésére az entomológus. Hozzátette, a poloskák azért tudnak ennyire elszaporodni hazánkban, mert természetes ellenségük Magyarországon nincs, hiszen nem őshonosak, Ázsiából hurcolták be őket. A szakértő szerint a legjobb védekezés ellenük, ha becsukjuk a nyílászárókat, szúnyoghálót teszünk fel.

Noha az erősebb rovarirtók őket is elpusztítják, de ezeket nem ajánlatos zárt térben, például egy szobában használni. Egyébként a gyümölcsösökből is ezért nehéz kiirtani őket, pont akkorra szaporodnak el, mire beérik a gyümölcs, olyankor már nem szabad permetezni. Úgyhogy a legjobb megoldás, ha zárjuk az ajtót-ablakot, és rovarhálót szerelünk fel

- mondta Merkl Ottó. Ismertette azt is, hogy a poloskák nem veszélyesek az emberre vagy más állatokra, nem mérgezőek, csupán kellemetlen szagot bocsátanak ki, ha veszélyben érzik magukat.

Címlapkép: Getty Images

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó