7 °C Budapest

Érik az újabb klíma-krach: ennek nem fognak örülni a hűsölni vágyó magyarok

2019. április 3. 05:33

Bár még csak április eleje van, alig néhány hónap és beköszönt a sokak által halálba kívánt kánikula. Erre pedig nem árt már jó előre felkészülni, így akinek például nincs odahaza klímája, de tudja, hogy vélhetően csak azzal tudná kényelmesen átvészelni a nyarat, az jól teszi, ha már most elkezd gondolkozni a beszerzésén. A főszezonban ugyanis durván megnőhetnek a várólisták. És ha mindez nem volna elég, az egyszeri klíma kívánónak egyáltalán nem mindegy, milyen készüléket szerelnek be hozzá, annak van-e hazai szervizelése és a többi. Egy több mint tíz éves szakmai tapasztalattal rendelkező klímás szakember segítségével jártunk utána a témának, úgy a felmerülő költségeknek, mint a kerülendő berendezéseknek egyaránt. Ezen felül pedig megkerestük a Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetségét is, mi a helyzet a hazai klímapiaccal.

Bár még csak április elején járunk, pár hónap és beköszönt a kemény kánikula. Ami, ha a tavalyi állapotokból indulunk ki, idén is igencsak kemény lesz. Sokan azonban már csak akkor kapnak észbe, hogy valamit tenni kellene a nagymeleg ellen, amikor már késő, és a házban, lakásban jószerivel lerohad róla a gatya, akkora a hőség.

Ilyenkor pedig, hirtelen felindulásból könnyű hibás döntést hozni. Mert az oké, hogy a nyári kánikula ellen egy klímaberendezés lenne a legnyerőbb beruházás, de amikor már szó szerint égető a kérdés, könnyen mellé lehet nyúlni, rossz eszközt vagy rossz szakembert választani a beszerelésre. Ráadásul a tapasztalat az, hogy szezonban a várólisták is durván megnőnek. Mindezek alapján, érdemes már most felkészülni az előttünk álló nyárra.

Nagyon megy a hűtés

A partnercégeink adatai alapján, és az ő visszajelzéseik szerint azt mondhatjuk, hogy növekszik a klímát megrendelő lakossági fogyasztók száma Magyarországon

- mondta el a Pénzcentrumnak Várkonyi Nándor, a Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetségének elnök főtitkára. A szakértő a számokkal kapcsolatban elmondta azt is, hogy ebbe nem kizárólag csak a háztartások által használt berendezések tartoznak bele, hanem a kisebb cégeknél, irodákban beüzemelt darabok is.

Mindezek alapján, a szakértő becslése szerint, az elmúlt évben megközelítőleg 100 ezer klímafelszerelés történt Magyarországon.

Ez a szám egyébként kimondottan magasnak számít az elmúlt évek távlatában, igaz, ahogy arról az elnök főtitkár is beszámolt lapunknak, a tavalyi nyáron több, hosszú hőhullám is sújtotta az országot. Ami az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján mindig nagyon megnyomja a megrendeléseket. És ez az idei nyáron is könnyen így alakulhat.

Hideget, most!

Ha valaki klímát akar, akkor az első és legfontosabb az eszköz kiválasztása, minden más csak ezután jön.

Nagyságrendileg 100-130 ezer forint között már lehet kapni készülékeket, ezek jellemzően abszolút noname, kínai áruk, legtöbbször nulla magyarországi szervizháttérrel. Ezek szakmailag abszolút nem javasolt kategóriájú berendezések

- mondta el a Pénzcentrumnak egy évtizedek óta klímaszereléssel foglalkozó szakember, aki azt is kiemelte, hogy szerinte körülbelül a 140-160 ezer forintos eszközöknek kellene lenniük a minimum belépőszintnek. Ezeknek a gépeknek egy részük egyébként ugyanúgy kínai cucc, de itt már képviseltetik magukat török berendezések is.

Ezek fölött, 170-200 ezer forintos magasságban kezdődnek az ismert elektronikai márkák berendezései, ezek általában jók

- osztotta meg lapunkkal tapasztalatait a szakember. A szimpatikus eszköz kiválasztás után azonban a beszerzés némileg bonyodalmas. Nevezetesen, ma már a lakosságnak nincs lehetősége csak úgy klímát vennie. Annak a hűtőközege ugyanis veszélyes anyagnak minősül, úgyhogy a vásárlásához mindenképpen szakemberre van szükség.

Ez azt jelenti, hogy a felhasználó kétféleképpen tud berendezést szerezni:

  • klímaszerelőtől kapott nyilatkozattal a kezében ("Ezt a szakik nem nagyon szokták kiadni!"’ - jegyezte meg megszólalónk.)
  • a kiválasztott szakember, vállalkozás beszereléskor viszi magával a szóban forgó gépet

Szakértőnk szerint az esetek túlnyomó részében ez a második eset fordul elő, úgyhogy nem árt rendesen lemeózni a neten vagy a mások által ajánlott vállalkozásokat, szakembereket. Ha mondjuk egy vállalkozás nincs régóta a piacon, az rossz előjel lehet, hiszen ha félév múlva olyan gyorsan tűnik el, mint ahogy megalakult, kitudja milyen segítségre számíthatunk a beszerelt eszközzel kapcsolatban.

Mindenki szerencséjére azonban elmondható, hogy a klímás piac egy meglehetősen erősen szabályozott piac Magyarországon, sőt a HKVSZ elnöke is úgy fogalmazott, hogy az itt tevékenykedő cégek "rövid pórázra vannak fogva" a törvényhozók által. Elég sok adminisztratív kötelezettségnek kell például megfelelniük, jegyzőkönyvezniük és a többi. Ráadásul szerelői tevékenységet csak olyan szakember folytathat hivatalosan, aki a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál (NKVH) megszerezte az ehhez szükséges képesítést és képesített cég alkalmazottja is egyben.

Ezeknek az együttes hatása egyébként érezhető is, ugyanis tapasztalataink szerint jóval kevesebb ezen a területen a fusizás és a fekete munka. Tényleg nehéz ugyanis a jogszabályi előírások alól kibújni

- mondta el lapunk kérdésére Várkonyi Nándor, aki még azt is hozzátette, hogy az NKVH honlapján rá lehet keresni az ott regisztrált cégekre, így bárki könnyen lemeózhatja a kiszemelt vállalkozást.

A gép oké, de mi van a garival?

A készülékek garanciájánál persze alapvető fontosságú, hogy legyen hazai szervizelési lehetőség. Ennél azonban jóval több mindenre érdemes figyelni. 

Én azt mondom, évente egyszer mindenképpen érdemes szakemberrel megnézetni a beszerelt készüléket. Ennek a karbantartásnak a költsége 8-12 ezer forint + áfa között mozog manapság

- hívta fel a figyelmet a klímás szakember, aki kiemelte azt is, hogy a kiválasztott márkák esetében jól meg kell nézni, milyen feltételekkel él a garancia. Van ugyanis például olyan gyártó, aki gond nélkül kiadja a 10 éves garanciát a berendezésre, ennek azonban feltétele, hogy évente kettő, a hivatalos forgalmazó által elvégzett, számlával dokumentált karbantartást meg kell ejteni. Ezek egyenként pedig, ha nem is sokkal, de simán túlléphetik a 12 ezer forint + áfás költséget.

Nem nehéz kiszámolni, hogy egy ilyen 10 éves időtávlatban nagyjából egy teljesen új gép árát, sőt még többet is simán kiperkálhatunk úgymond csak a garancia - esetleges - érvényesítése végett.

Be is kell rakni

Ha megvan a készülék, amelyiket szeretnénk, és megvan az is, hogy kit bízunk meg a beüzemeléssel, akkor már csak a kiszállás és ennek költségei vannak hátra.

Most körülbelül két hét a várólista, de nyáron van hogy ez egy hónapra nő, nagyobb cégeknél ráadásul ez még több is lehet. Abban azonban mindenki biztos lehet, ha úgy hív fel egy szakembert, hogy van egy klímám, fel kellene tenni, akkor neki minden bizonnyal listájuk legvégén fogják ezt megcsinálni a szakik

- nyomatékosította a Pénzcentrumnak a klímás.  A szerelés átlagos árát valahol 55-60 ezer forint + áfára lőtt be a szakember, ami nagyjából 3-4 méter csövezéssel jár, és két fő alap esetben 4 óra alatt meg is van a művelettel.

Ha mindent egybeveszünk, akkor átlagos esetben egy klímaberendezés telepítéssel együtt 200-300 ezer forintból jön ki.

Megy, mint a karikacsapkodás?

Trükkös eset lehet azonban egy-egy beépítés során, ha például az épület, amire klímát szeretnénk rakatni, műemlék státuszban van, ilyen esetben ugyanis engedélyeztetési eljárást kell indítani. Ugyancsak problémás lehet, ha mondjuk egy társasházi alapító okirat rendelkezik az épület homlokzati építhetőségi lehetőségeiről. Ilyenkor ugyanis lehet, hogy lakógyűlést kell összehívni egyetlen felszerelendő berendezés miatt is.

Ha még az igazán kemény meleg előtt tervezed a lakásod, házad klimatizálását, de még nem döntöttél a finanszírozásról, akkor a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben elgondolkodhatsz egy, a pénztárcádhoz megfelelően méretezett személyi kölcsönön is. Természetesen elsődlegesen az a legjobb, ha saját megtakarításaidból tudsz véghez vinni egy ilyen beruházást, de ha erre nincs lehetőség vagy több fronton is korszerűsítenéd lakóingatlanod, akkor a Pénzcentrum Kalkulátor nagy segítségedre lehet.

Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg, emellett 250 ezer forint feletti jövedelemmel és jövedelemátutalással számoltunk. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 12 178 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 8,17 %), de nem sokkal marad el ettől a Raiffeisen 13 155 forintos törlesztőt (THM 13,57%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cofidis az OTP, valamint a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A lapunknak nyilatkozó szakembert megkérdeztük arról is, hogy szerinte idén várható-e drágulás a szakmában, a beszerelés díjait illetően:

Úgy gondolom, hogy amit most átlagosnak mondtam, azaz 55-60 ezer forint + áfa díjszabás nem igen változik idén sem, és egyébként az utóbbi években is nagyjából ennyiért szereltünk. Perszer a piac más résztvevői, főleg a nagyobb vállalkozások emelhetnek az árakon, hiszen náluk van titkárnő, aki kezeli a telefonokat, megrendeléseket, üzletkötők is munkálkodnak, és a többi. Átlagosan azonban szerintem marad ez a díjszabás

- emelte ki a szakember.

Nehogy bakot lőj!

Legyen bármilyen meleg is vagy hagyja bármennyire is utoljára valaki egy klíma telepítését, érdemes követnie a HKVSZ aranyszabályát. Ebben azt tanácsolják a lakosságnak, hogy az egyéni kialakítások és buherálás helyett, mindenki bízza inkább szakemberre a szerelést. Így a későbbiekben sok, nem várt negatív hatást rögvest el lehet kerülni.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem